Crofne sunt un tip de gogosi pufoase, simplu de preparat
1. Faina se cerne. In cazul in care lucrati aluatul la masina de paine sau robot: Galbenusurile frecate cu sarea se dizolva in laptele cald (40 de grade), se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie si portocala, untul topit (dar nu fierbinte) si se pun in masina de paine. Se adauga faina cernuta si drojdia si masina va face treaba in locul vostru.
2. Daca framantati cu mana va recomand sa dizolvati drojdia cu zaharul in putin lapte cald, sa faceti o maia cu putina faina, galbenusurile, deasemenea, frecate cu sare se dizolva in restul de lapte, se pun aromele, se incepe framantatul adaugand maiaua si putin cate putin din laptele cu galbenusuri, se framanta pana aluatul este neted, apoi se incepe incorporarea untului topit, cate putin, pana aluatul il absoarbe pe tot.
3. Aluatul gata lucrat se aseaza intr-un vas uns cu ulei, se acopera cu un prosop caldut si se lasa sa creasca la loc cald, ferit de curenti de aer, pana (cel putin) isi dubleaza volumul.
4. Se rastoarna aluatul crescut pe planul de lucru uns cu ulei - evitati infainarea planului de lucru, asta va duce la ingreunarea aluatului si va face cresterea mai dificila. Se intinde intr-o foaie de aproximativ 0,8-1 cm care se taie cu un pahar de marime potrivita.
5. Crofnele astfel formate se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa la crescut inca 30 de minute, intr-un loc caldut.
Propunere: Minciunele
a. Intre timp, marginile rezultate in urma taierii crofnelor se aduna la un loc si se intind intr-o foaie subtire, apoi se taie in fasii de 2 cm latime.
b. La mijlocul fiecarei fasii se face o incizie, apoi se trece unul dintre capetele fasiei prin aceasta deschizatura.
c. Se prajesc imediat in baie de ulei incins, pe ambele parti, si se scot pe hartie absorbanta. 6. Odata crescute, crofnele se vor praji in ulei incins din belsug.
7. Se iau crofnele din tava in care au crescut si se aseaza in uleiul incins, cu grija ca partea pe care se pun la fript sa fie cea care a fost pozitionata in partea superioara pe tava. Practic, se rastoarna din pozitia in care au stat la crescut. Aceasta "rasturnare" a crofnei in uleiul incins este esentiala pentru formarea golului din interior si a "gulerasului alb" care inconjoara fiecare crofna. Trebuie tinut cont ca uleiul sa nu se supraincalzeasca, nu trebuie sa fie nici prea incins, dar nici prea rece. Daca vi se pare ca se "bronzeaza" crofnele prea rapid, reduceti focul.
8. Se prajesc pe ambele parti si odata rumenite se scot pe hartie absorbanta.
Crofnele (gogosile) se pudreaza cu zahar praf.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseUn tort cu ciocolată este întotdeauna un dulce savuros apreciat de toată lumea. Poate fi alegerea perfectă atunci când...
Tort duo de ciocolatăPrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii