Scovergi ardelenesti

Reţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa
Scovergi ardelenesti

Ingrediente

  • 500 gr. făină
  • 7 gr. drojdie uscată (sau 25 gr. drojdie proaspătă)
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriţă rasă de sare
  • 3 linguri de ulei
  • 250 ml de apă călduţă
  • 1/2 l ulei pentru prăjit
  • ceva făină pentru masa de lucru
  • zahăr pudră opţional (dacă vreţi să le pudraţi)
  • brânză opţional (dacă vreţi să le umpleţi)

Mod de preparare

Dacă aveţi drojdie uscată (eu aşa am avut) o amestecaţi cu făina, dacă e drojdie proaspătă, faceţi o maia. Apoi adăugaţi zahărul, sarea, uleiul şi apă călduţă şi frământaţi până obţineţi un aluat de pâine.

Aluatul se acoperă cu un prosop curat şi se ţine la loc călduţ circa o jumătate de oră sau până îşi dublează volumul.

Când a crescut aluatul, rupeţi bucăţi mici din el şi modelaţi cu mâinile înmuiate în ulei ca să nu se lipească, în niciun caz nu le întindeţi cu sucitorul pentru că nu o să mai fie pufoase. Şi oricum farmecul este să fie neuniforme.

Le prăjiţi apoi într-o tigaie mare cu o cantitate generoasă de ulei (uleiul să fie încins). Şi le scoateţi pe un şerveţel absorbant.

Le pudraţi dacă doriţi. Mie cel mai mult îmi plac fără zahăr sau unse cu dulceaţă sau umplute cu brânză. Si sa fie calde neaparat! Reci nu mai sunt asa bune.

Dacă vreţi să le umpleţi cu brânză, pe jumătate din aluat puneţi brânză, apoi cealaltă jumătate de aluat o aduceţi peste brânză şi presaţi cu degetele ca să se închidă. În continuare, procedaţi la fel ca şi în cazul scovergilor simple.

Ieftin, simplu şi bun! Poftă bună!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide