Gogosi

Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in rest… doar un pic de rabdare.

Portii
20
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
15 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 800 gr faina
  • 2 oua
  • 200 gr zahar
  • 100 gr unt topit
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita - coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 lingurita - extract de vanilie
  • un praf de sare
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra

Mod de preparare

Pune laptele intr-o craticioara impreuna cu zaharul si lasa-l putin pe foc pana se topeste zaharul. Mare atentie sa nu il fierbi, trebuie sa fie doar caldut!

Pune peste drojdia sfaramata si doua linguri cu faina si lasa deoparte 10 minute ca sa se activeze drojdia. In castronul cu faina, fa o adancitura, pun ouale batute, vanilia, un praf de sare si rade coaja de la o lamaie si de la o portocala, ca sa iasa si mai aromate. Cand drojdia s-a activat, adauga laptele cu drojdia. Adaug putin cate putin si incorporeza faina.

Pune apoi si untul topit, putin cate putin si continua sa framanti pana obtii un aluat elastic si moale. Daca e nevoie, mai adauga putina faina daca aluatul inca se lipeste de maini.

Pune aluatul intr-un castron curat, uns cu putin ulei si acopera-l cu folie alimentara. Lasa-l sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora. Isi va dubla volumul. Cand e gata, imparte-l in 2 si intinde o foaie de 1 cm grosime. Pudreaza un pahar cu faina si apoi taie gogosile. Intinde si cealalta jumatate, taie-o in fasii si apoi impleteste fiecare fasie.

Pune o proposp curat deasupra si mai lasa-le sa creasca 20 minute. Intre timp pune uleiul la incins intr-o oala incapatoare pentru ca trebuie prajite in baie de ulei. Poti sa verifi daca uleiul este bine incins presarand putina faina si daca sfaraie inseamna ca e tocmai bun de prajit! Mare atentie sa nu dai focul prea mare, se ard gogosile! Ia cate o gogoasa pe paleta si pune-o in ulei cu partea care a stat in sus, se va umfla mai tare. Intoarce-le cand sunt rumenite si apoi scoate-le pe o farfurie cu servetele de hartie, sa absoarba un pic uleiul.

La final pudreza-le cu zahar pudra din belsug.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Mini ardei umpluti cu branza
3
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Salata Pickles
4
Muraturi combinate

Salata Pickles

O salată care nouă ne place foarte mult. Se poate adapta uşor gusturilor proprii. Se pregăteşte foarte uşor, aşa că...

Salata Pickles
Cremes
5
Prajituri

Cremes

Dupa mine, cremesul este regina prajiturilor, este atat de delicioasa incat va multumi pe deplin papilele voastre gustative....

Cremes
Parteneri
Crenvusti in aluat
Bucataras.RO

Crenvusti in aluat

Usor de facut si foarte buni.

Crenvusti in aluat
Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gustos.RO

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet