Gogosi pufoase, facute cu paharul sau impletite. Iti trebuie un castron, o oala mica, un facalet si o tigaie adanca, in rest… doar un pic de rabdare.
Pune laptele intr-o craticioara impreuna cu zaharul si lasa-l putin pe foc pana se topeste zaharul. Mare atentie sa nu il fierbi, trebuie sa fie doar caldut!
Pune peste drojdia sfaramata si doua linguri cu faina si lasa deoparte 10 minute ca sa se activeze drojdia. In castronul cu faina, fa o adancitura, pun ouale batute, vanilia, un praf de sare si rade coaja de la o lamaie si de la o portocala, ca sa iasa si mai aromate. Cand drojdia s-a activat, adauga laptele cu drojdia. Adaug putin cate putin si incorporeza faina.
Pune apoi si untul topit, putin cate putin si continua sa framanti pana obtii un aluat elastic si moale. Daca e nevoie, mai adauga putina faina daca aluatul inca se lipeste de maini.
Pune aluatul intr-un castron curat, uns cu putin ulei si acopera-l cu folie alimentara. Lasa-l sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora. Isi va dubla volumul. Cand e gata, imparte-l in 2 si intinde o foaie de 1 cm grosime. Pudreaza un pahar cu faina si apoi taie gogosile. Intinde si cealalta jumatate, taie-o in fasii si apoi impleteste fiecare fasie.
Pune o proposp curat deasupra si mai lasa-le sa creasca 20 minute. Intre timp pune uleiul la incins intr-o oala incapatoare pentru ca trebuie prajite in baie de ulei. Poti sa verifi daca uleiul este bine incins presarand putina faina si daca sfaraie inseamna ca e tocmai bun de prajit! Mare atentie sa nu dai focul prea mare, se ard gogosile! Ia cate o gogoasa pe paleta si pune-o in ulei cu partea care a stat in sus, se va umfla mai tare. Intoarce-le cand sunt rumenite si apoi scoate-le pe o farfurie cu servetele de hartie, sa absoarba un pic uleiul.
La final pudreza-le cu zahar pudra din belsug.
E foarte posibil ca expresia “bun de te lingi pe degete” sa fi pornit de la urmatoarea reteta: Tort de biscuiti cu crema...
Tort de biscuiti cu crema de vanilieO mancarica delicioasa ce-mi place tare mult.
Mancare de mazare cu carne de porcRetete dietetice
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de puiNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseSe curata mandarinele de coaja sau se desfac in feliute. Se presara deasupra zaharul si se lasa sa stea cel putin 2 ore, pana...
Dulceata de mandarineAceasta reteta de crap la cuptor este delicioasa si merge de minune pentru zilele de week-end, mai ales langa o mamaliguta...
Crap la cuptorSunt minunate aceste pariziene cu gem de gutui, atat de aromate si pufoase, ca nu te poti opri din mancat!
Pariziene cu gem de gutuiO pizza grozav de buna in care am pus din bunatatile primaverii,cum ar fi spanacul, iar in combinatie cu acest sos a iesit o...
Pizza cu spanac si sos AlfredoIncearca reteta noastra delicioasa de prajitura cu foi de cacao, crema fina de zmeura si glazura de ciocolata. Un desert...
Prajitura cu foi de cacao, crema de zmeura si glazura de ciocolata. Reteta delicioasa si aromataPrajitura Medovik, cunoscuta si ca prajitura cu miere, este un desert format din foi subtiri cu miere si crema fina din...
Prajitura Medovik - un desert rafinat, cu arome delicate
Comentarii