Turta dulce glazurata

Turta dulce glazurata este desertul copilariei mele si imi placea sa savurez aceste prajiturele pline de savoare si arome.

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
medie
Turta dulce glazurata

Ingrediente

  • Aluat:
  • 70 g faina + inca 170 g
  • 130 g zahar
  • 65 ml apa
  • 30 g unt
  • 1 ou mic
  • 1 vf cutit sare
  • ½ lingurita bicarbonat de sodiu
  • ½ lingurita scortisoara
  • 1 vf cutit praf de cuisoare
  • 1 vf cutit ghimbir
  • 1 vf cutit nucsoara macinata
  • ½ lingurita coaja rasa de citrice.
  • Glazura:
  • 1 albus de ou
  • 100 g zahar pudra
  • 2 linguri apa fierbinte
  • esenta de vanilie.

Mod de preparare

Se caramelizeaza o lingura cu zahar si se toarna, cu grija, apa clocotita. Se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul format. Se adauga apoi, restul cantitatii de zahar, amestecat cu condimentele (scortisoara, nucsoara, ghimbirul si cuisoarele). Dupa ce zaharul se topeste, se opreste focul si in siropul fierbinte se adauga 70 g faina. Se amesteca energic, pana cand se obtine o crema omogena. Se lasa sa se raceasca.
In compozitia racita, se adauga apoi, restul cantitatii de faina, sarea, bicarbonatul de sodiu, oul, untul topit (si racit) si coaja de citrice. Se framanta bine aluatul pana cand acesta devine elastic si nu se mai lipeste de maini.
Se umezeste o tava cu putina apa si se tapeteaza cu hartie de copt.
Se formeaza cu mainile mici bile din aluat si se aseaza in tava cu 2 cm distanta intre ele.
In cuptorul incins la 180 de grade, se coc turtele dulci timp de 15-20 minute, pana cand acestea sunt usor intarite pe margini, iar in mijloc sunt inca moi.
Se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Din cantitatile date ies aprox 50 buc. de dimensiuni mai mici, pe care le coacem in doua randuri. Aluatul ramas pentru a doua tava, se inveleste din nou in folie de plastic, pentru a nu se usca.
Glazura:
Intr-un vas cu peretii mai inalti, se mixeaza albusul pana cand creste, se adauga zaharul si esenta si se continua mixarea, pana cand se formeaza o bezea ferma. La final se adauga apa fierbinte si se mai mixeaza pana cand este incorporata.
Glazurarea:
Turtele dulci coapte si bine racite, se scufunda in vasul cu glazura si se scot apoi cu o lingura. Se aseaza pe un gratar si se lasa pana se intareste glazura sau pana cand nu mai puteti de pofta!


Turta dulce glazuarata se serveste rece.

Sursa retetei de turta dulce glazurata este siteul truedelights.ro.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa crema de legume si  linte
3
Supe si ciorbe

Supa crema de legume si linte

supa crema pentru zile reci

Supa crema de legume si linte
Ciorba de vacuta
4
Ciorbe

Ciorba de vacuta

O reteta care merge foarte bine la masa de pranz intr-o toamna tarzie si racoroasa

Ciorba de vacuta
Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
5
Preparate sarate

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf

Astazi am pregatit o reteta super simpla de placinte pufoase la tigaie, cu umplutura delicioasa de telemea, branza de burduf...

Aperitiv placinte la tigaie cu telemea si branza de burduf
Parteneri
Desert inghetata cu ciocolata, cirese si alune pralinate
Bucataras.RO

Desert inghetata cu ciocolata, cirese si alune pralinate

Desi nu prea fac inghetata in casa (pentru ca ai mei nu prea mananca si numai pentru mine, nu prea imi vine sa pregatesc),...

Desert inghetata cu ciocolata, cirese si alune pralinate
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!