Baclava cu nuci

Baclavaua cu nuci este un desert minunat, atat de bun ca nu poate fi descris in cuvinte. Un desert cu foi subtiri, insiropate si un strat generos de nuci.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Baclava cu nuci

Ingrediente

  • 1 pachet foi speciale de baclava
  • 1 pachet de unt 200 gr
  • 800 gr. zahar
  • 1 litru de apa
  • zeama de la juma' de lamaie
  • 600 gr. nuci date prin robot

Mod de preparare

Pont pt cele din Bucuresti : foile se gasesc la un magazin (Yasi) aflat la aprox 20 m de oficiu' postal din Iancului , chiar pe partea cu oficiu'
Cine nu e din Buc. sau nu gaseste foile, poate presta baclavaua si cu foi de placinta Bella.

- intai se pregateste siropul. Intr-o craticioara se pune zaharul peste care se toarna toata apa

- se pune pe foc mic sa fiarba incet ( nu dati focu' mare ca sa nu se cristalizeze zaharu' )

- se pregateste tava de baclava, se unge cu unt . Se poate face in orice fel de tava care este suficient de mare ( tava de la aragaz de ex)

- se desface pachetu' de foi. Foile sunt dreptunghiulare si foarte subtiri ( mult mai subtiri ca alea de yufka)

- in tava tapetata cu unt se aseaza prima foaie care va fi stropita cu putin din cantitatea de unt topit , apoi cu o pensula se unge ( nu trebuie peste tot), colturile de la foaie le-am lipit cu unt ( avand tava rotunda) Atencion : untul trebuie sa fie lichid, bine topit

- urmeaza a doua foaie care se stropeste si se unge in continuare cu putin unt topit

- pachetu' are 45 de foi (am facut carcei de la cat am pensulat) . Foile se impart in 3 ( cate 15), sau se apreciaza ochiometric, dupa primu' sfert din pachetu' de foi punem ultima foaie care nu va fi unsa cu unt, pentru ca pe ea urmeaza sa fie puse 300 gr. din cantitatea de nuci

- nucile se pun direct, fara alte adaosuri sau combinatii

- se pune in continuare urmatoarea foaie din cele ramase, se procedeaza la fel, se stropeste si se unge cu unt
Dupa alte 15 foi se pune restu' de nuci, mentionez iar ca foaia pe care stau nucile nu tre' sa fie unsa, se continua iar cu restu' de foi. Aici eram dupa al doilea si ultimu' strat de nuci, continuam sa pun foi si sa ung
Precizare: in timp ce ungeti foile e bine sa mai reincalziti untu' , tre' sa fie lichid .

- ultima foaie se unge cu unt

- baclavaua cu nuci se portioneaza, eu am taiat romburi ( am pornit in diagonala si apoi am taiat invers)

- daca a mai ramas unt, se toarna pe deasupra

- se incinge cuptorul la la 170 de grade. Se baga tava in cuptor pentru 35 - 40 minute, pana se rumeneste deasupra.

- intre timp stam cu ochii si pe sirop in care mai amestecam din cand in cand, cand se dizolva bine zaharu' si devine siropu' mai dens un pic, adaugam zeama de la jumatate de lamaie. Siropul se lasa la racit ( e foarte important sa fie rece)

- siropul rece se toarna uniform peste baclavaua fierbinte , se va auzi o sfaraiala placuta

Apoi o serviti. :)

Reteta de baclava cu nuci a fost propusa de Poca pe forum culinar.


Baclavaua cu nuci este foarte buna, nu este excesiv de dulce, foile sunt nemaipomenite, usor crocante dar se topesc in gura, totu' in combinatie cu nucile te face sa mai vrei inca una, si inca una, sper sa va placa .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Tort cu capsuni si mac
1
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
2
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
3
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Pui surpriza
4
Mancaruri cu carne

Pui surpriza

Se taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...

Pui surpriza
Cledne
5
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii