Galuste cu prune

Prima data se prajeste 100 grame pesmet, pana devine auriu, peste care am presarat un praf de sare fina si 20 grame unt, deasupra gazului acoperit cu

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 gr prune
  • 150 gr pesmet
  • 50 gr unt
  • 100 gr glucoza
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 800 gr cartofi
  • 1 ou
  • 200 gr faina
  • cateva lingurite de miere zaharisita
  • sare

Mod de preparare

Prima data se prajeste 100 grame pesmet, pana devine auriu, peste care am presarat un praf de sare fina si 20 grame unt, deasupra gazului acoperit cu o masca, amestecand mereu. Daca s-a racit, punem pe o scandura de intins mai mare, adugand si 100 grame glucoza si il punem deoparte. Cui ii place, mai poate adauga si o jumatate lingurita de scortisoara macinata.

Dupa aceea, 800 grame cartofi fainosi se fierb in coaja, apoi luandu-se coaja de pe ei, se zdrobesc fiind calzi inca.

Lasam sa se raceasca, apoi adaugam 1 ou intreg, 30 grame unt la temperatura camerei, jumatate lingurita de sare si amestecam bine. Adaugam la amestec 180 grame faina si framantam bine.

Inainte de asta punem apa la fiert.

Aluatul usor, dar nu moale, se intinde pe scandura de aluat presarata cu faina, la o dimensiune de aproximativ 36x36 cm, apoi se taie patrate de 9x9 cm (daca avem prune marunte, intindem o foaie de 40x32 cm si taiem patrate de 8x8 cm). Spalam si scurgem bine o jumatate kg de prune bine coapte si sanatoase. Asezam in patratelele taiate o jumatate lingurita miere zaharisita, peste ea cate o pruna, la temperatura camerei, apoi ridicam in sus colturile, imbracand total prunele in aluat.

Cand punem mierea pe aluat, putem inmuia lingura in ulei, astfel este mai usor de luat mierea.

In sfarsit, rotunjim in maini galustele si le punem in apa care fierbe. Cu cat mai putina faina folosim la intinsul aluatului, cu atat mai bine se prind galustele si nu se desfac la fiert. Galustele se fierb toate o data, intr-un vas mai mare, sub capac. Vasul de fiert sa fie atat de mare incat galustele sa incapa bine la baza acestuia. Se fierb cam 15 minute, pana cand se ridica deasupra.

Nu se fierb prea mult, ca sa nu se lipeasca sau sa se desfaca. Se scot cu strecuratoarea de taitei, o clipa le scufundam intr-un vas cu apa rece, apoi le scurgem bine si le scoatem intr-o farfurie.

Le lasam cateva clipe sa se usuce, apoi le punem in pesmetul prajit. Cel mai usor le rostogolim prin pesmet, daca scuturam vasul in care le-am pus, avand grija ca fiecare sa isi ia cantitatea de pesmet necesara, cat sa fie acoperite complet.

Restul de pesmet il presaram deasupra galustelor si se servesc imediat, ca si fel principal.

Doar proaspete au un gust cu adevarat deosebit.
Pofta buna!

Alte retete de prajituri gasiti aici:

Prajitura de capsuni

tarte cu visine

Prajitura cu mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba

Cum pot sa va descriu eu aceasta prajitura? Nu as vrea sa spun prea multe, nu ca nu merita, dar e prea grozava ca sa ma...

Prajitura cu nuca si crema de ciocolata alba
Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa

Ciorba de perisoare delicioasa este o reteta de ciorba clasica, cu multe legume si orez. Este o reteta de ciorba cu perisoare...

Ciorba de perisoare delicioasa
Pui cu ciuperci in sos de rosii

Pui cu ciuperci in sos de rosii

Retete dietetice

Pui cu ciuperci in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
1
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
2
Aperitive cu peste

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton

Un aperitiv rapid plin de vitamine

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu piure de castane si cafea
4
Prajituri

Prajitura cu piure de castane si cafea

Cine nu vrea sa guste un asa desert?

Prajitura cu piure de castane si cafea
Chec cu morcov, nuca si stafide
5
Checuri

Chec cu morcov, nuca si stafide

Acest chec este unul din deserturile favorite ale familiei mele. Reteta am invatat-o de la soacra mea, cu multi ani in urma....

Chec cu morcov, nuca si stafide
Parteneri
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita