Galuste cu prune

Prima data se prajeste 100 grame pesmet, pana devine auriu, peste care am presarat un praf de sare fina si 20 grame unt, deasupra gazului acoperit cu

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 gr prune
  • 150 gr pesmet
  • 50 gr unt
  • 100 gr glucoza
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 800 gr cartofi
  • 1 ou
  • 200 gr faina
  • cateva lingurite de miere zaharisita
  • sare

Mod de preparare

Prima data se prajeste 100 grame pesmet, pana devine auriu, peste care am presarat un praf de sare fina si 20 grame unt, deasupra gazului acoperit cu o masca, amestecand mereu. Daca s-a racit, punem pe o scandura de intins mai mare, adugand si 100 grame glucoza si il punem deoparte. Cui ii place, mai poate adauga si o jumatate lingurita de scortisoara macinata.

Dupa aceea, 800 grame cartofi fainosi se fierb in coaja, apoi luandu-se coaja de pe ei, se zdrobesc fiind calzi inca.

Lasam sa se raceasca, apoi adaugam 1 ou intreg, 30 grame unt la temperatura camerei, jumatate lingurita de sare si amestecam bine. Adaugam la amestec 180 grame faina si framantam bine.

Inainte de asta punem apa la fiert.

Aluatul usor, dar nu moale, se intinde pe scandura de aluat presarata cu faina, la o dimensiune de aproximativ 36x36 cm, apoi se taie patrate de 9x9 cm (daca avem prune marunte, intindem o foaie de 40x32 cm si taiem patrate de 8x8 cm). Spalam si scurgem bine o jumatate kg de prune bine coapte si sanatoase. Asezam in patratelele taiate o jumatate lingurita miere zaharisita, peste ea cate o pruna, la temperatura camerei, apoi ridicam in sus colturile, imbracand total prunele in aluat.

Cand punem mierea pe aluat, putem inmuia lingura in ulei, astfel este mai usor de luat mierea.

In sfarsit, rotunjim in maini galustele si le punem in apa care fierbe. Cu cat mai putina faina folosim la intinsul aluatului, cu atat mai bine se prind galustele si nu se desfac la fiert. Galustele se fierb toate o data, intr-un vas mai mare, sub capac. Vasul de fiert sa fie atat de mare incat galustele sa incapa bine la baza acestuia. Se fierb cam 15 minute, pana cand se ridica deasupra.

Nu se fierb prea mult, ca sa nu se lipeasca sau sa se desfaca. Se scot cu strecuratoarea de taitei, o clipa le scufundam intr-un vas cu apa rece, apoi le scurgem bine si le scoatem intr-o farfurie.

Le lasam cateva clipe sa se usuce, apoi le punem in pesmetul prajit. Cel mai usor le rostogolim prin pesmet, daca scuturam vasul in care le-am pus, avand grija ca fiecare sa isi ia cantitatea de pesmet necesara, cat sa fie acoperite complet.

Restul de pesmet il presaram deasupra galustelor si se servesc imediat, ca si fel principal.

Doar proaspete au un gust cu adevarat deosebit.
Pofta buna!

Alte retete de prajituri gasiti aici:

Prajitura de capsuni

tarte cu visine

Prajitura cu mere

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine
Mancarica de galbiori cu smantana

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure. Pofta buna!

Mancarica de galbiori cu smantana
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Coltunasi cu cirese
2
Gogosi

Coltunasi cu cirese

coltunasii sunt un desert obligatorui in meniul oricarui copil. Fie ca ii prepari cu cirese, capsuni, caise sau prune, ei...

Coltunasi cu cirese
Varza dulce cu pui
3
Mancaruri cu varza

Varza dulce cu pui

Cum am facut eu: am pus la calit ceapa taiata marunt+un pic de sare; dupa cateva minute am pus si boiaua. Am pus carnea,...

Varza dulce cu pui
Cozonac Mariana
4
Cozonac

Cozonac Mariana

ALUATUL: 1. Am topit untul pe foc sau electric, impreuna cu uleiul. Untul trebuie topit pana putin de tot se rumeneste, si...

Cozonac Mariana
Rețetă super simplă și super delicioasă - Plăcinte la tigaie cu brânză și cașcaval
5
Retete culinare

Rețetă super simplă și super delicioasă - Plăcinte la tigaie cu brânză și cașcaval

Culinar prezintă azi o rețetă super simplă și super delicioasă de placinte la tigaie cu branza si cascaval. O gustare...

Rețetă super simplă și super delicioasă - Plăcinte la tigaie cu brânză și cașcaval
Parteneri
Desert prajitura cu mere si crema de branza cu aroma de vanilie
Bucataras.RO

Desert prajitura cu mere si crema de branza cu aroma de vanilie

Daca tot e sezonul merelor, m-am gandit sa pregatesc o prajitura. Pentru aceasta prajitura delicioasa am avut ca sursa de...

Desert prajitura cu mere si crema de branza cu aroma de vanilie
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Chec cu cirese - desert pentru toata familia
ReteteCulinare.RO

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia