Prajitura sarlota

Prajitura sarlota este o reteta de prajitura senzationala, cu care vei impresiona cei mai aprigi critici. Dupa cum arata ai spune ca e imposibil de facut, dar va asigur ca prajitura se face mai usor decat pare.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura sarlota

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 8 linguri de zahar
  • 8 linguri de faina
  • un praf de sare
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Pentru sarlota:
  • 7 oua
  • 5 plicuri gelatina alba
  • 4 linguri faina
  • 1l lapte
  • 6 linguri zahar
  • 2 linguri pline cu cacao
  • 500ml frisca lichida
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • Optional:
  • gem de caise

Mod de preparare

Incepem prin a pregati blatul pentru prajitura sarlota. Vom avea nevoie de o tava de aproximativ 30x23 cm, tapetata cu hartie pentru copt.

Galbenusurile le mixam impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana cand isi dubleza volumul, amestecul este pufos si deschis la culoare.

Albusurile le mixam bine, pana sunt ferme.

Adaugam faina la amestecul de galbenusuri, amestecam bine, dupa care adaugam albusurile, amestecand usor, de jos in sus, pentru ca aluatul sa fie usor si aerat, sa creasca bine si sa fie pufos, nu indesat.

Turnam compozitia in tava si lasam la cuptorul incins la 160 de grade pentru 45-50 de minute. Il lasam la racit.

In timp ce blatul prajiturii este la copt, pregatim sarlota:

Gelatina o hidratam in 300ml de lapte rece. Amestecam galbenusurile cu 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina. Adaugam restul de lapte si mixam bine. Punem amestecul pe baie de aburi amestecand continuu pana cand compozitia se ingroasa.

Luam bolul de pe baia de aburi si adaugam gelatina hidratata, amestecam bine si lasam la racit.

Mixam albusurile cu 8 linguri de zahar si le adaugam la compozitia de lapte. Mixam si frisca cu restul de 4 linguri de zahar (daca e frisca indulcita se poate renunta la zahar).

Adaugam si frisca la compozitia de lapte. Impartim compozitia in doua parti. Intr-una din ele adaugam zaharul vanilat sau extract de vanilie, iar in cealalta adaugam cacao si putina esenta de rom. Dam cele doua compozitii la frigider pentru 20 de minute.

Scoatem aluatul prajiturii din tava si il taiem in doua (pe lungime).

Tapetam tava in care l-am copt cu folie alimentara si asezam primul blat. Punem cu lingura gem de caise si il nivelam frumos pe toata suprafata. Acest pas este optional, mie mi se pare ca gemul acrisor completeaza perfect prajitura.

Asezam primul strat de sarlota (dupa preferintele fiecaruia), nu trebuie nivelat perfect, cu cat este mai "dezordaonat", cu atat mai bine va arata prajitura :), ironic, stiu.

Asezam al doilea blat, punem gem de caise, si a doua parte a sarlotei.

Acum in acest pas, prajitura se poate da la frigider. Daca doriti sa aduceti si o nota crocanta puteti faramita biscuiti, sa-i amestecati cu un cub de unt (ca la cheesecake) si sa uniformizati deasupra ultimului strat de sarlota. Dupa care decorati cu frisca.

Dam la frigider prajitura sarlota pentru 2 ore.

 

 


Prajitura sarlota se serveste dupa ce a stat la frigider, decorata cu frisca sau fructe.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Sarmale fierte in oala de lut

Sarmale fierte in oala de lut

Sarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.

Sarmale fierte in oala de lut
Pizza cu sparanghel

Pizza cu sparanghel

Pizza cu sparanghel este o reteta simpla care se face foarte rapid si este foarte gustoasa!

Pizza cu sparanghel
Cele mai apreciate rețete
Budinca de malai cu branza de vaci
1
Budinci

Budinca de malai cu branza de vaci

Budinca de malai cu branza de vaci este o prajitura delicioasa si sanatoasa cu branza, potrivita pentru copii. Se prepara...

Budinca de malai cu branza de vaci
Negresa cu nuci si sos de cafea
2
Prajituri

Negresa cu nuci si sos de cafea

Negresa cu nuci si sos de cafea este o reteta de prajitura foarte simpla. Pe culinar.ro se gasesc multe alte retete de...

Negresa cu nuci si sos de cafea
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
3
Aluaturi

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie

Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...

Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilie
Tort cu nuci si mere caramelizate
4
Torturi

Tort cu nuci si mere caramelizate

Tortul cu nuci si mere caramelizate este un desert foarte bun, deloc greu de preparat, dar de foarte mare efect. Merele...

Tort cu nuci si mere caramelizate
Tort Diplomat a la Adriana
5
Torturi

Tort Diplomat a la Adriana

Tortul Dimplomat are avantajul de a fi o reteta de tort foarte versatila. Se prepara foarte usor si poate fi facut cu...

Tort Diplomat a la Adriana
Parteneri
Tarta cu gutui
Bucataras.RO

Tarta cu gutui

Am zis ca tai lemne cu cutitul atunci cand am curatat la gutui. Am pus o gramada de zahar peste ele si tot acrisoara a iesit...

Tarta cu gutui
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Gustos.RO

Covrigi turcesti cu susan - Simit

Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...

Covrigi turcesti cu susan - Simit
Mini-chec insiropat cu portocale si sofran
ReteteCulinare.RO

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran

Mini-chec insiropat cu portocale si sofran