Prajitura triunghi cu crema de portocale

Aceasta reteta de prajitura de casa este delicioasa. Forma de triunghi trebuie sa spunem ca nu o intalnim in fiecare zi, iar cele doua creme: ganache si cea de portocale se imbina perfect.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Prajitura triunghi cu crema de portocale

Ingrediente

  • Ingrediente blaturi:
  • - 5 oua x 2
  • - 5 linguri zahar x 2
  • - 5 linguri faina x 2
  • - un praf de copt x 2
  • Ingrediente crema de portocale:
  • - 1 portocala
  • - 6 linguri de unt la temperatura camerei (90 ml)
  • - 1 1/4 cup zahar farin
  • - 2 lingurite Grand Marnier sau Cointreau sau orice fel de coniac
  • Ingrediente ganache:
  • - 1 cup (250 ml) frisca lichida
  • - 315g ciocolata (preferabil cu lapte sau una nu foarte puternica sa nu acopere gustul portocalei)
  • - 3 linguri de migdale taiate

Mod de preparare

Se fac 2 blaturi de pandispan dupa cum urmeaza:
(pentru fiecare blat): Se bat bine cele 5 oua (intregi) cu zaharul pana compozitia devine cremoasa si creste in volum. Se incorporeaza apoi faina amestecata cu praful de copt, putin cate putin. Se unge o tava cu unt (24x32 cm) si se tapeteaza cu faina (sau cu hartie de copt), se toarna compozitia si se baga la cuptor la 300F pentru cca 45 minute. Blaturile nu trebuie sa iasa prea inalte.
Fiecare blat se taie in 2 pe lungime, i se taie apoi marginile pentru a-l uniformiza.
In final trebuie sa iasa 4 dreptunghiuri de blat, ca si in poza.

 

Pentru crema de portocale:

Radeti coaja de portocala. Stoarceti zeama apoi.
Puneti untul intr-un vas de mixer si mixati-l bine. Adaugati putin cate putin zaharul farin, coaja de portocala (eu am pus numai jumatate din cantitate ca mi se parea prea multa toata) si 15 ml din zeama de portocala.
Bateti pana cand crema se umfla, adaugand la nevoie zeama de portocale (putin cate putin, sa nu se taie crema). Se baga la frigider pana cand se intareste putin, astfel incat sa se poata intinde bine peste blat.

Crema ganache de ciocolata:

Migdalele se rumenesc putin la microunde (cca 2-3 minute la intensitate maxima).
Frisca lichida se pune pe foc (la foc mediu-mic). Sa pun si bucatile de ciocolata si se tine pe foc invartind tot timpul pana cand ciocolata este topita si amestecul devine uniform. Se adauga migdalele sfaramate si se lasa la racit cat sa aiba consistenta unei creme mai groase.

Cum se asambleaza prajitura:

Se amesteca suc de portocala (ce v-a mai ramas) cu coniacul si se stropesc cele 4 bucati de blat. (daca vrei mai insiropata, mai stoarceti o portocala ). 
Pe 2 dintre blaturi se intinde ganache-ul (cat mai uniform posibil). Eu l-am intins cand nu avea inca acea consistenta mai groasa si a inceput sa-mi patrunda in blat...) Pe celelalte 2 bucati de blat se intinde crema de portocale. 
Si apoi se pune un blat cu crema de portocale la baza, peste el se pune un blat cu ganache, apoi al doilea blat cu crema de portocale si apoi al doilea blat cu ganache. Deci ultimul strat de deasupra trebuie sa fie de ganache.

Se baga pentru cateva minute la frigider, pana se intaresc putin cremele si se lipesc de blat. Se taie apoi pe diagonala, astfel incat sa se formeze 2 triunghiuri, ca si la prajitura Carpati. 
Triunghiurile se rasucesc astfel incat dungile sa fie pe verticala iar suprafata unsa cu ganache sa fie la mijloc (astfel incat sa uneasca cele 2 triunghiuri).


Prajitura triunghi cu crema de portocale se acopera cu crema ganache si alune sau nuci daca doriti, sau se poate acoperi in galzura, si se lasa la frigider pana se intareste, apoi se serveste felii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete cu mac de Craciun

Cornulete cu mac de Craciun

Cornulete cu mac sunt fragede si aromate, umplute cu mac aromat din abundenta sunt o reteta perfecta pentru Craciun....

Cornulete cu mac de Craciun
Sarmale fierte in oala de lut

Sarmale fierte in oala de lut

Sarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.

Sarmale fierte in oala de lut
Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)

Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)

1. Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. 2. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu...

Caltabos (reteta din cartea Silviei Jurcovan)
Cele mai apreciate rețete
Prajitura simpla cu nuci si mere
1
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Prajitura cu foi de zahar ars
2
Prajituri

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Piept de gasca cu sos Cassis
3
Mancaruri cu carne

Piept de gasca cu sos Cassis

se incalzeste cuptorul la 150 grade C. Se spala carnea, se sterge si se condimenteaza. Se pune la cuptor pentru 40 de minute....

Piept de gasca cu sos Cassis
Parteneri
Tort Diplomat
Gustos.RO

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Prajitura cu Nutella si nuca prajita
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu Nutella si nuca prajita

Prajitura cu Nutella si nuca prajita