Savarine pufoase de casa

Savarinele dulci si insiropate, neaparat racite bine inainte de servire, sunt un adevarat rasfat!

Portii
8
Timp pregatire
50 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 4 oua
  • 50 ml ulei
  • 300 ml lapte caldut
  • 2 linguri zahar brun
  • 20 gr drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • o lingurita extract de vanilie
  • Sirop:
  • 800 ml apa
  • 250 g zahar brun
  • 2 lingurite esente de rom
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • Umplutura:
  • 800 ml smantana pentru frisca rece
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 linguri zahar vanilat
  • In plus, mai ai nevoie de jeleu de zmeura pentru decor, cam 200 g si ulei si faina pentru tapetat formele

Mod de preparare

Pregateste mai intai maiaua pentru aluat! Dizolva drojdia in laptele caldut, adauga zaharul si 2 linguri de faina. Lasa la dospit 10-15 minute.



Bate ouale cu un praf de sare, coaja de lamaie si vanilie, adauga uleiul, apoi maiaua dospita si faina, putin cate putin. Nu trebuie framantat prea mult, ci doar pana aluatul devine omogen, moale si lipicios. Acopera cu un prosop si lasa-l la dospit intr-un loc cald, cam 30 de minute.



Tapeteaza formele cu ulei si faina, apoi pune aluatul cu ajutorul unei linguri. Acopera din nou formele si lasa-le la dospit inca 30 de minute. Pune apoi tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade, cam 20-30 de minute, pana se rumenesc deasupra. Mare atentie, sa nu deschizi deloc cuptorul pe timpul coacerii!



Intre timp, prepara siropul: pune apa la fiert impreuna cu zaharul si lasa-l sa fiarba 5 minute. Opreste focul, iar cand s-a racorit putin adauga coaja de lamaie si esenta de rom. Scoate tava si lasa savarinele sa se raceasca. Taie apoi un capacel, dar nu de tot si scufunda-le in sirop.



Mixeaza smantana rece, din frigider, iar cand incepe sa se ingroase adauga zaharul pudra si zaharul vanilat. Topeste putin pe foc jeleul de zmeura ca sa devina mai fluid si lasa-l sa se raceasca.



Si acum, hai sa umplem savarinele! Pune in fiecare frisca din belsug si unge capacele cu jeleu de zmeura. Pune-le la frigider 2-3 ore inainte de servire. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Napolitane cu cacoa si menta
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Napolitane cu cacoa si menta

ALUAT: 1. Se amesteca 1 cana unt, 6 linguri cacao, 1 cana zahar, 1 ou. Adaugam apoi esenta vanilie, 1 lingura lapte plus 1...

Napolitane cu cacoa si menta
Supa crema de usturoi
4
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Prajitura cu mere, budinca si foietaj
5
Prajituri

Prajitura cu mere, budinca si foietaj

O reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...

Prajitura cu mere, budinca si foietaj
Parteneri
Reteta de pipote picante, cu paste
Bucataras.RO

Reteta de pipote picante, cu paste

Îmi plac pipotele, mai ales în sos de ceapă și usturoi, servite cu piure sau cartofi natur și...

Reteta de pipote picante, cu paste
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!