Tort Felie de lapte, cu afine

„Trecerea dintre ani... cu o echipa super, cu miracole bucataresti, cu artificii vazute de pe geam, cu oboseala, dar...cu trei minunate fetite, venite in prima zi a anului care sa aduca pace in lume si bucurii...AN NOU BINECUVANTAT !!!” Sunt cuvintele unui om minunat…

Portii
12
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Tort Felie de lapte, cu afine

Ingrediente

  • Pentru foi:
  • 2 oua
  • 1 praf de sare
  • 200 gr zahar
  • 50 ml lichior Amaretto sau 1 lingura esenta migdale
  • 50 ml cafea expresso
  • 50 ml lapte
  • 100 gr unt gras topit
  • 270 gr faina
  • 1 lingura praf de copt
  • 2 linguri cacao neagra olandeza
  • Pentru crema:
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 300 ml lapte condensat
  • 6 foi de gelatina(10 gr total)
  • 50 ml lichior Amaretto sau 1 lingura esenta de migdale
  • 100 gr zahar
  • 4 linguri miere
  • Pentru sirop :
  • 2-3 linguri zahar
  • 1 ceasca apa
  • In plus: 200 gr afine congelate
  • Pentru decor:
  • 150 gr ciocolata 40% cacao
  • 100 ml smantana pentru frisca

Mod de preparare

Pentru foi: de fapt este o singura foaie coapta in tava mare a aragazului, taiata in trei bucati egale. Ouale se mixeaza cu praful de sare si zaharul pana devin spumoase si se aseamana cu o crema. Se adauga untul topit si racit, se mixeaza pana la incorporare. Urmeaza sa se adauge laptele si lichiorul, se mixeaza usor pana la incorporarea completa. Faina se amesteca cu praful de copt si cacaoa. Se adauga ingredientele uscate la cele umede. Se mixeaza la viteza mica, pana se incorporeaza toate ingredientele. La final, se adauga cafeaua fierbinte si se amesteca cu celelalte ingrediente. Se pune aluatul in tava mare a aragazului, in care am pus hartie de copt dinainte si coacem blatul la cuptorul incins la 180 grade C, pentru 20-25 minute. Se lasa sa se raceasca, se indeparteaza hartia de copt, se taie capetele si se indreapta blatul, apoi cu un liniar curat se masoara si se taie in trei parti egale.

Pentru crema: se mixeaza frisca cu zaharul pana capata consistenta. Foile de gelatina se pun la hidratat in apa rece, pentru 10 minute. Se incalzesc bine 100 ml lapte condensat, se pun in lapte foile de gelatina inmuiate. Se amesteca pana foile s-au dizolvat, se adauga mierea, lichiorul si se amesteca pana mierea s-a dizolvat si ea. Se lasa sa se raceasca amestecul, apoi se adauga la frisca batuta. Se mixeaza si se adauga si restul de lapte condensat. Se da la frigider crema pentru jumatate de ora, pana a inceput usor sa se intareasca.

Pentru sirop: se caramelizeaza zaharul, se adauga apa, se lasa sa fiarba pana zaharul s-a topit, se lasa sa se raceasca.

Pentru asamblare: daca aveti o tava dreptunghilara care sa se potrivesca cu marimea foilor ar fi minunat, daca nu…intr-o tava mai mare am pus o bucata mare de folie de aluminiu. Am pus prima foaie de blat in mijloc, am ridicat marginile, iar de o parte si de alta am pus cateva carti pentru a sprijinii marginile (puneti drept margini ce credeti ca se potriveste). Se insiropeaza usor prima foaie, se pun jumatate de afine, peste afine, jumatate de crema, urmatoarea foaie de blat, se insiropeaza, se pun restul de afine, restul de crema si ultima foaie insiropata. Se aduna marginile foii de aluminiu peste prajitura si se da la frigider pentru 3 ore, pana crema s-a intarit. Se indeparteaza marginile, foile de aluminiu si se decoreaza prajitura cu ciocolata topita pe baie de aburi si amesteca cu smanatana pentru frisca. Se portioneaza si se serveste cu mare pofta! Sa va fie de bine!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...

Samosa cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Sos tartar cu patrunjel
1
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos tartar cu patrunjel

Pentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...

Sos tartar cu patrunjel
Pandispan cu rahat
2
Prajituri

Pandispan cu rahat

N-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...

Pandispan cu rahat
Tarta de post cu ciuperci
3
Aperitive cu ciuperci

Tarta de post cu ciuperci

Aluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...

Tarta de post cu ciuperci
Supa ungureasca de chimen
4
Supe de legume

Supa ungureasca de chimen

Supa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...

Supa ungureasca de chimen
Parteneri
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
ReteteCulinare.RO

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta