Un aluat foarte fraged, de casa, umplut cu mere.
Se pregătește un castron în care se amestecă untul cu un praf de sare și cu zahărul. Se adaugă ouăle, incorporându-se bine. Se adaugă zahărul cu rom, bicarbonatul de sodiu, laptele și apoi făina în două tranșe. Se amestecă inițial cu telul, apoi odată cu restul de făină, se frământă cu mâna. Dacă este cazul, se mai adaugă făină. Aluatul trebuie să fie moale, dar fără să se lipească de mâini. Se dă la rece cât timp se pregătește umplutura. Merele se spală, se curăță de coajă și cotoare și se rad cu ajutorul unei răzători cu ochiuri mari. Se lasă într-un castron, peste care se presară 4 linguri de zahăr brut și puțină zeamă de lămâie. În momentul în care încep să lase din suc, se adaugă grișul, pesmetul și se amestecă ușor să se distribuie uniform în compoziția de mere. Grișul și pesmetul vor lega bine compoziția, vor absorbi din sucul lăsat de mere, păstrând astfel din dulceața lui. Se pregătește o tavă potrivită (eu am folosit o tavă de 25 x 35 cm), se așază o hârtie de copt. Se pornește cuptorul să se încălzească. Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două. Se întinde o primă foaie, nu foarte groasă, se înțeapă din loc în loc cu o furculiță. Se așază foaia de aluat în tavă. Eu procedez astfel: întind foaia de aluat direct pe hârtia de copt, apoi transfer ușor în tavă. Se așază aluatul frumos în tavă, lăsându-se o margine înaltă de 2 cm. Se pune umplutura de mere, se nivelează ușor, apoi se presară scorțișoară. Din aluatul rămas se întinde o altă foaie din care se decupează fâșii subțiri cu care se decorează tarta la suprafață. Eu am optat pentru un grilaj din aluat. Tarta cu mere se pune la copt, în cuptor, la 180 grade, timp de 40-50 minute, în funcție și de cuptorul fiecăruia. Când devine rumenă și miroase a copt, se poate închide cuptorul. Se lasă puțin la temperat, apoi se scoate din cuptor. Se pudrează cu zahăr după ce se răcește ca să nu se topească zahărul. Se porționează și se servește cu mare poftă! Pur și simplu minunată și v-o recomand din inimă și vouă! Să vă fie de folos!
Sugestie: se pot presăra deasupra aluatului fulgi de migdale care la copt vor căpăta o culoare aurie și vor completa gustul bun al tartei cu mere
Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...
Socată reţeta buniciiRetete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...
Dovlecei crocantiChiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!
Chiftelute marinateO pizza grozav de buna in care am pus din bunatatile primaverii,cum ar fi spanacul, iar in combinatie cu acest sos a iesit o...
Pizza cu spanac si sos AlfredoIata o reteta super simpla de chec aromat cu lamaie, usor crocant de la macul din interior si cu o glazura dulce-acrisoara de...
Desert chec cu lamaie si macPentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...
Muffins cu lime si ciocolata albaCapsuni la borcan este o delicioasă dulceață tradițională, preparată din capsuni proaspete și sirop de zahăr, pentru...
Capsuni la borcanAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeDescopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Comentarii