Inghetata-Tort Limenta

Mod de preparare : 1.Blatul Albusurile se bat cu zaharul pina devine o bezea tare. Se amesteca migdalele impreuna cu sarea , amidonul si aroma de van

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Inghetata-Tort Limenta

Ingrediente

  • 1. Ingrediente pentru 3 blaturi din bezea cu dimensiunea intre 26-28 cm :
  • 6 albusuri de la oua cu marimea mijlocie
  • 225 g zahar
  • 25 g migdale macinate (facultativ si nuci)
  • 1 lingura amidon pentru bucatarie
  • citva sare
  • citva aroma de vanilie
  • 150 g ciocolata alba
  • 50 g grasime de nuca de cocos (Palmin)
  • 2.Ingrediente pentru inghetata parfait limete
  • menta
  • bezea:
  • 6 albusuri marime mijlocie
  • 375 g zahar
  • 375 g frisca
  • 2 blaturi
  • foi
  • de gelantina sau gelantina praf echivalent pentru 500ml lichid
  • citva sare
  • aroma de vanilie
  • 2 limete
  • 6 crengute de menta

Mod de preparare

Mod de preparare :

1.Blatul

Albusurile se bat cu zaharul pina devine o bezea tare.

Se amesteca migdalele impreuna cu sarea , amidonul si aroma de vanilie.Totul se incorporeaza usor in bezea.

Pe o tava pentru cuptor se pune hirtie de copt, apoi se deseneaza cu creionul 2 forme cu dimensiunea de 24-26 cm si una cu dimensiunea de 26-28. Facem in marimi diferite pentru a avea o margine frumoasa cind turnam compozitia pentru inghetata.

(imagine Atasata)

Bezeaua se imparte in 3 parti din care o parte sa fie putin mai mare.

Se toarna, se niveleaza frumos si se da la cuptor preincalzit 180° pentru un timp de 20 de minute. Cum am mai spus, se pot pregati cu o zi sau 2 inainte.

Se lasa complet la racit.

Ciocolata alba, se topeste la baie de aburi impreuna cu grasimea de cocos.

Fiecare blat din bezea se unge pe amindoua parti cu cicolata si se lasa la uscat.

2.Inghetata parfait limete, menta, bezea:

Limetele se dau intr-un jet de apa fierbinte se taie in bucatele. Menta se spala si se adauga impreuna cu limetele la blender, mixer, pina se piureaza .

Albusul se bate spuma, nu tare.

Zaharul se pune intr-un vas si se adauga foarte putina apa,sa se vada putin deasupra zaharului

Se pune la fiert pina ajunge la o temperatura de 120°.Cine nu are termometru face proba (dupa 6-7 minute, testat si cronometrat de mine) cu o furculita.

Se scufunda o furculita in sirop si se sufla printre gaurici. La inceput se formeaza baloane separate., apoi vine faza a doua unde se formeaza baloane unul legat de altul. Ei, acum a venit timpul sa luati siropul de pe foc.

De ce trebuie sa facem acest sirop?

Prin aceasta metoda se omoara bacteriile care se pot face in albusuri. Facem inghetata nu?

Siropul trebuie sa aiba o consistenta ceva cleioasa, dar daca se intinde prea mult a fost deja prea tirziu.

Siropul acesta fierbinte rezultat se toarna asa fierbinte cum este, cu incetul si se mixeaza la cea mai mare viteza, pina este ca o bezea tare si are o temperatura calduta.

Intre timp inmuiem gelantina, batem frisca.

Se adauga gelatina dizolvata, apoi piureul din menta si limete.

La sfirsit se incorporeaza frisca

3. Asamblarea:

Mai intii se pune blatul cel mai mare pe o farfurie cu marimea respectiva ( Eu am o forma de tort la care se ia "fundul")

Se pune un inel pentru ansamblarea torturilor si se toarna din inghetata.

Apoi se adauga al doilea blat, iar inghetata avind grija ca ultimul blat sa aiba deasupra un strat mai subtire.

Se da la congelator pentru un timp de minm 4 ore.


Se orneaza cu fructele dorite, ceva frunze de menta.

Pofta buna!

Reteta Inghetata -Tort Limenta a fost propusa de Camila pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Cledne
1
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Inghetata lapte de pasare
2
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
3
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
4
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
5
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii