Inghetata-Tort Limenta

Mod de preparare : 1.Blatul Albusurile se bat cu zaharul pina devine o bezea tare. Se amesteca migdalele impreuna cu sarea , amidonul si aroma de van

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Inghetata-Tort Limenta

Ingrediente

  • 1. Ingrediente pentru 3 blaturi din bezea cu dimensiunea intre 26-28 cm :
  • 6 albusuri de la oua cu marimea mijlocie
  • 225 g zahar
  • 25 g migdale macinate (facultativ si nuci)
  • 1 lingura amidon pentru bucatarie
  • citva sare
  • citva aroma de vanilie
  • 150 g ciocolata alba
  • 50 g grasime de nuca de cocos (Palmin)
  • 2.Ingrediente pentru inghetata parfait limete
  • menta
  • bezea:
  • 6 albusuri marime mijlocie
  • 375 g zahar
  • 375 g frisca
  • 2 blaturi
  • foi
  • de gelantina sau gelantina praf echivalent pentru 500ml lichid
  • citva sare
  • aroma de vanilie
  • 2 limete
  • 6 crengute de menta

Mod de preparare

Mod de preparare :

1.Blatul

Albusurile se bat cu zaharul pina devine o bezea tare.

Se amesteca migdalele impreuna cu sarea , amidonul si aroma de vanilie.Totul se incorporeaza usor in bezea.

Pe o tava pentru cuptor se pune hirtie de copt, apoi se deseneaza cu creionul 2 forme cu dimensiunea de 24-26 cm si una cu dimensiunea de 26-28. Facem in marimi diferite pentru a avea o margine frumoasa cind turnam compozitia pentru inghetata.

(imagine Atasata)

Bezeaua se imparte in 3 parti din care o parte sa fie putin mai mare.

Se toarna, se niveleaza frumos si se da la cuptor preincalzit 180° pentru un timp de 20 de minute. Cum am mai spus, se pot pregati cu o zi sau 2 inainte.

Se lasa complet la racit.

Ciocolata alba, se topeste la baie de aburi impreuna cu grasimea de cocos.

Fiecare blat din bezea se unge pe amindoua parti cu cicolata si se lasa la uscat.

2.Inghetata parfait limete, menta, bezea:

Limetele se dau intr-un jet de apa fierbinte se taie in bucatele. Menta se spala si se adauga impreuna cu limetele la blender, mixer, pina se piureaza .

Albusul se bate spuma, nu tare.

Zaharul se pune intr-un vas si se adauga foarte putina apa,sa se vada putin deasupra zaharului

Se pune la fiert pina ajunge la o temperatura de 120°.Cine nu are termometru face proba (dupa 6-7 minute, testat si cronometrat de mine) cu o furculita.

Se scufunda o furculita in sirop si se sufla printre gaurici. La inceput se formeaza baloane separate., apoi vine faza a doua unde se formeaza baloane unul legat de altul. Ei, acum a venit timpul sa luati siropul de pe foc.

De ce trebuie sa facem acest sirop?

Prin aceasta metoda se omoara bacteriile care se pot face in albusuri. Facem inghetata nu?

Siropul trebuie sa aiba o consistenta ceva cleioasa, dar daca se intinde prea mult a fost deja prea tirziu.

Siropul acesta fierbinte rezultat se toarna asa fierbinte cum este, cu incetul si se mixeaza la cea mai mare viteza, pina este ca o bezea tare si are o temperatura calduta.

Intre timp inmuiem gelantina, batem frisca.

Se adauga gelatina dizolvata, apoi piureul din menta si limete.

La sfirsit se incorporeaza frisca

3. Asamblarea:

Mai intii se pune blatul cel mai mare pe o farfurie cu marimea respectiva ( Eu am o forma de tort la care se ia "fundul")

Se pune un inel pentru ansamblarea torturilor si se toarna din inghetata.

Apoi se adauga al doilea blat, iar inghetata avind grija ca ultimul blat sa aiba deasupra un strat mai subtire.

Se da la congelator pentru un timp de minm 4 ore.


Se orneaza cu fructele dorite, ceva frunze de menta.

Pofta buna!

Reteta Inghetata -Tort Limenta a fost propusa de Camila pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Friptura de miel in vin
1
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
2
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
3
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
4
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa