Tort Casuta din poveste

O iarna minunata va doresc tuturor!!! Sper sa placa Mosului ''casuta mea din poveste'':)

Portii
25
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
240 minute
Complexitate
ridicata
Tort Casuta din poveste

Ingrediente

  • Blat:(1 portie)
  • -340 gr.unt
  • -85 gr.cacao neagra
  • -500 gr.zahar praf
  • -1 lingurita esenta de vanilie
  • -4 oua
  • -280 gr. faina
  • -1 lingurita bicarbonat
  • -1/2 lingurita de sare
  • -250 gr.iaurt
  • Crema:(1 portie)
  • -400 gr.ciocolata Schogetten alba
  • -350 ml.frisca
  • Mai avem nevoie de:
  • -300 gr. zmeura congelata
  • Pentru decor:
  • -pasta de zahar
  • -royal icing
  • -nuca de cocos
  • -foi de napolitana -pentru acoperis

Mod de preparare

Blat:

1. Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta. Tapetam cu hartie cerata o tava dreptunghiulara (daca avem mai multe de aceeasi dimensiune este si mai bine)si o punem deoparte.

2. Intr-un bol, punem untul, zaharul, esenta de vanilie si le mixam bine pana devin spuma, cam 5-8 minute.

3. Adaugam apoi, pe rand, ouale, batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.

4. Amestecam intr-un bol faina si bicarbonatul .

5. In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.

6. Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le ;incepam cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.

7. Impartim compozitia in patru portii (eu ca sa fiu sigura ca foile vor fi egale, am cantarit compozitia ca sa fie cat mai la fix) si apoi turnam o portie in tava pregatita anterior.

8. Dam tava la cuptor la foc iute pana este patrunsa .Facem testul scobitorii. NOTA: Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor, se amareste .

9. Cand este copt, scoatem blatul din tava si il lasam sa se tempereze putin, apoi il transferam pe un gratar. 10.Coacem si restul portiilor. NOTA:Pentru tortul din imagine eu am pregatit doua portii, deci, in timp ce se coc foile primei portii, am pregatit compozitita pentru a doua portie, din care mi-au rezultat alte 4 foi de blat. In total am avut 8 foi.

Crema:

1. Intr-o cratita. punem la topit frisca si ciocolata. Lasam la foc domol, pana se topeste ciocolata, dar avem grija sa nu dea in fiert.

2. Cand este topita ciocolata, amestecam foarte bine pana compozitia este cremoasa, lasam sa se tempereze si apoi dam vasul la rece pentru 3 ore.

3. Punem apoi crema intr-un bol si o batem cu mixerul pana devine o spuma cremoasa si aerata.

4. Luam din intreaga cantitate de crema cam 4-5 linguri si le punem deoparte. NOTA: Ingredientele date sunt pentru o portie. Eu la acest tort am pregatit 3 portii de crema.

Asamblare tort:

Dupa ce toate foile sunt reci si crema este bine spumata, incepem sa asamblam tortul asa: Ungem fiecare foaie de blat cu crema si presaram deasupra bucati de zmeura congelata. Cand terminam de uns toate foile, vom obtine in final un tort foarte inalt. Decupam un sfert din el si il punem deoparte. Asezam bucata cea mare pe un blat de lemn si langa ea, putin mai in fata, asezam a doua doua bucata, mai mica. Incercam sa dam aspectul unei case. Dupa ce am terminat de aranjat tortul in forma de casuta, ungem toata suprafata cu un strat subtire de crema si dam tortul la rece pentru 2 ore. Scoatem tortul de la rece si il imbracam in pasta de zahar. Finisam detaliile geamurilor si usii. Taiem foile de napolitana pentru acoperis.Le ungem cu putina crema si apoi asezam pasta de zahar care sa dea aspectul tiglelor de pe casa. Decoram si de jur imprejurul casei cu gard si diverse figurine. Punem royal icing intr-un sprit si facem turturi la casa. Restul bezelei il intindem pe blatul de lemn...va imita zapada asternuta. Pudram cu nuca de cocos atat pe casa cat si pe jos si ta-daaaa casuta din poveste este gata sa il astepte pe Mos Craciun. Pofta dulce va doresc!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...

Socată reţeta bunicii
Dovlecei crocanti

Dovlecei crocanti

Retete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...

Dovlecei crocanti
Chiftelute marinate

Chiftelute marinate

Chiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!

Chiftelute marinate
Cele mai apreciate rețete
Salata greceasca
1
Salate de legume

Salata greceasca

Am pregatit aceasta reteta in primavara cu legume de sezon, de aceea nu am folosit castraveti si ceapa rosie, ci ceapa verde...

Salata greceasca
Punch cu Capsuni
2
Punch-uri

Punch cu Capsuni

Punch-ul este o bautura servita in general la petreceri. Numele bauturii provine lin limba Sanskrita si inseamna cinci ;...

Punch cu Capsuni
Gem de mere cu miere
3
Dulceata

Gem de mere cu miere

Taie in patru merele decojite si scoate-le miezul. Cantareste 1,25 kg de mere si taie-le cubulete. Pune cubuletele impreuna...

Gem de mere cu miere
Salata de creier de boeuf
4
Aperitive cu carne

Salata de creier de boeuf

Se spala creierul, se curata de pielita si se fierbe in apa cu sare si cu putin otet. Dupa ce a fiert, se scoate si se lasa...

Salata de creier de boeuf
Prajitura Bucuresti
5
Prajituri

Prajitura Bucuresti

Blatul: Se bat 4 albusuri cu 4 linguri apa, cand spumeaza se adauga 100g zahar. Separat se bat 4 galbenusuri cu 150 g zahar...

Prajitura Bucuresti
Parteneri
Desert prajitura Raffaello
Bucataras.RO

Desert prajitura Raffaello

De mult timp imi doream sa fac si o prajitura Raffaello. Pentru ca facusem tort si ne-a placut foarte...

Desert prajitura Raffaello
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Gustos.RO

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri

Descopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...

Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Socată reţeta bunicii
ReteteCulinare.RO

Socată reţeta bunicii

Socată reţeta bunicii