Tort Casuta din poveste

O iarna minunata va doresc tuturor!!! Sper sa placa Mosului ''casuta mea din poveste'':)

Portii
25
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
240 minute
Complexitate
ridicata
Tort Casuta din poveste

Ingrediente

  • Blat:(1 portie)
  • -340 gr.unt
  • -85 gr.cacao neagra
  • -500 gr.zahar praf
  • -1 lingurita esenta de vanilie
  • -4 oua
  • -280 gr. faina
  • -1 lingurita bicarbonat
  • -1/2 lingurita de sare
  • -250 gr.iaurt
  • Crema:(1 portie)
  • -400 gr.ciocolata Schogetten alba
  • -350 ml.frisca
  • Mai avem nevoie de:
  • -300 gr. zmeura congelata
  • Pentru decor:
  • -pasta de zahar
  • -royal icing
  • -nuca de cocos
  • -foi de napolitana -pentru acoperis

Mod de preparare

Blat:

1. Incalzim cuptorul la treapta cea mai inalta. Tapetam cu hartie cerata o tava dreptunghiulara (daca avem mai multe de aceeasi dimensiune este si mai bine)si o punem deoparte.

2. Intr-un bol, punem untul, zaharul, esenta de vanilie si le mixam bine pana devin spuma, cam 5-8 minute.

3. Adaugam apoi, pe rand, ouale, batem bine pana se incorporeza fiecare si abia apoi il adaugam pe urmatorul.

4. Amestecam intr-un bol faina si bicarbonatul .

5. In alt bol omogenizam bine iaurtul si cacaua.

6. Adaugam ambele compozitii la spuma de unt alternandu-le ;incepam cu ingredientele uscate si terminam tot cu cele uscate.Mixam pana cand toate sunt bine incorporate.

7. Impartim compozitia in patru portii (eu ca sa fiu sigura ca foile vor fi egale, am cantarit compozitia ca sa fie cat mai la fix) si apoi turnam o portie in tava pregatita anterior.

8. Dam tava la cuptor la foc iute pana este patrunsa .Facem testul scobitorii. NOTA: Incercam sa urmarim blatul si sa nu il tinem prea mult la cuptor, se amareste .

9. Cand este copt, scoatem blatul din tava si il lasam sa se tempereze putin, apoi il transferam pe un gratar. 10.Coacem si restul portiilor. NOTA:Pentru tortul din imagine eu am pregatit doua portii, deci, in timp ce se coc foile primei portii, am pregatit compozitita pentru a doua portie, din care mi-au rezultat alte 4 foi de blat. In total am avut 8 foi.

Crema:

1. Intr-o cratita. punem la topit frisca si ciocolata. Lasam la foc domol, pana se topeste ciocolata, dar avem grija sa nu dea in fiert.

2. Cand este topita ciocolata, amestecam foarte bine pana compozitia este cremoasa, lasam sa se tempereze si apoi dam vasul la rece pentru 3 ore.

3. Punem apoi crema intr-un bol si o batem cu mixerul pana devine o spuma cremoasa si aerata.

4. Luam din intreaga cantitate de crema cam 4-5 linguri si le punem deoparte. NOTA: Ingredientele date sunt pentru o portie. Eu la acest tort am pregatit 3 portii de crema.

Asamblare tort:

Dupa ce toate foile sunt reci si crema este bine spumata, incepem sa asamblam tortul asa: Ungem fiecare foaie de blat cu crema si presaram deasupra bucati de zmeura congelata. Cand terminam de uns toate foile, vom obtine in final un tort foarte inalt. Decupam un sfert din el si il punem deoparte. Asezam bucata cea mare pe un blat de lemn si langa ea, putin mai in fata, asezam a doua doua bucata, mai mica. Incercam sa dam aspectul unei case. Dupa ce am terminat de aranjat tortul in forma de casuta, ungem toata suprafata cu un strat subtire de crema si dam tortul la rece pentru 2 ore. Scoatem tortul de la rece si il imbracam in pasta de zahar. Finisam detaliile geamurilor si usii. Taiem foile de napolitana pentru acoperis.Le ungem cu putina crema si apoi asezam pasta de zahar care sa dea aspectul tiglelor de pe casa. Decoram si de jur imprejurul casei cu gard si diverse figurine. Punem royal icing intr-un sprit si facem turturi la casa. Restul bezelei il intindem pe blatul de lemn...va imita zapada asternuta. Pudram cu nuca de cocos atat pe casa cat si pe jos si ta-daaaa casuta din poveste este gata sa il astepte pe Mos Craciun. Pofta dulce va doresc!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui

Pentru ca in sezonul rece imi doresc supe mai consistente, am gandit ca la aceasta supa de legume merge perfect rosii din...

Crema de legume cu rosii si perisoare de pui
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu pere si crema de branza
1
Prajituri

Prajitura cu pere si crema de branza

Cu pere aromate, asezonate cu scorțișoară și de vanilie, cu o cremă de brânză delicioasă, este pur și simplu o...

Prajitura cu pere si crema de branza
Prajitura Raffaello
2
Prajituri

Prajitura Raffaello

Prajitura Raffaello este o prajitura de casa pentru care nu gasesc suficiente cuvinte de lauda. Are aroma intensa de cocos,...

Prajitura Raffaello
Prajitura in foi cu miere si nuca
3
Prajituri

Prajitura in foi cu miere si nuca

Aceasta reteta de prajitura din foi cu nuci si miere nu este grea si merita tot timpul pierdut. Daca veti avea rabdare sa o...

Prajitura in foi cu miere si nuca
Sarmalute in foi de vita cu smantana si caviar de ardei iute
4
Mancaruri cu orez

Sarmalute in foi de vita cu smantana si caviar de ardei iute

Retete dietetice

Sarmalute in foi de vita cu smantana si caviar de ardei iute
Dovlecei cu carne si crema de cocos
5
Bebelusi 12-18 luni

Dovlecei cu carne si crema de cocos

O reteta special creata pentru fetita mea in care am evitat prajeala si pentru ca nu este "prietena cu smantana"iam folosit...

Dovlecei cu carne si crema de cocos
Parteneri
Spaghete cu sos alb si mazare
Bucataras.RO

Spaghete cu sos alb si mazare

Ador pastele! Se pot face in nenumarate feluri, motiv pentru care, nu cred ca este odata sa le fac la fel. Va las o reteta de...

Spaghete cu sos alb si mazare
Tort de toamna cu mere si gutui
Gustos.RO

Tort de toamna cu mere si gutui

Se pregatesc intai fructele.

Tort de toamna cu mere si gutui