Tort cu nuca, whisky, crema de unt si cafea decorat sub forma de cos cu flori de unt si zmeura.
Florile de unt:
Se amesteca intr-o cescuta untul cu zaharul pudra vanilat si sirop sau zeama de dulceata de cirese, atat cat s-o coloreze si sa-i dea aroma. Se fac florile cu posul pe o tavita in care am pus hartie de copt, se decoreaza cu un strop de sirop cu ajutorul unei scobitori. Este destul de migalos. Se dau la frigider pana la folosire insa numai acoperite cu folie ca sa nu prinda alte arome.
Blatul:
Se bat spuma albusurile cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile, praful de copt, faina si nuca. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptorul incins aprox 30 de minute astfel: la foc iute in primele 10 minute, apoi la foc mic pana devine maroniu-rumen. Se lasa la racit.
Siropul:
Se pregateste siropul cu apa, zaharul, coaja de portocala (din cea tinuta in zahar la borcan) si se fierbe cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom si whisky. Se lasa la racit. Se taie blatul in doua parti (cu baza mai groasa decat capacul) si se insiropeaza. Zmeura se spala cu grija ca sa n-o destramam si se usuca pe un servet. Pana se usuca ea, se pregatesc celelalte.
Crema de unt:
Se amesteca bine untul cu zaharul, semintele de la o jumatate de pastaie de vanilie, cacaoa, cafeaua pana se obtine o crema consistenta. Se umple tortul cu crema de unt. Decorul: Se bate cu mixerul frisca lichida pana devine cremoasa. Se imbraca tortul in frisca, eu am optat pentru un model cosulet, acea impletitura care se vede in poza. Pentru scris, se amesteca intr-o cescuta putina frisca batuta anterior in care se adauga si un varf de cutit de cacao. Cacaua o va face vartoasa, asa ca se poate subtia cu o lingura de cafea preparata. Se orneaza cu florile de unt, zmeura, oranamente Dr.Oetker (margarete cu frunze din napolitana si confetti). Se da la frigider pana la servire.
Pofta Buna!
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/06/tort-cos-cu-flori-si-zmeura.html
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii