Tort cu capsuni

Pentru aniversarea parintilor nostri am pregatit un tort cu nuca, crema de capsuni si ornat cu frisca, crema ganache si capsuni.

Portii
15
Timp pregatire
140 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu capsuni

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 5 oua;
  • 3 linguri de faina;
  • 3 linguri cu nuca;
  • un praf de copt;
  • 4 linguri de zahar;
  • un varf lingurita sare;
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 400 ml;
  • 2 lingurite esenta rom;
  • 3 linguri zahar;
  • pentru crema ganache alba:
  • 50 g ciocolata alba;
  • 50 ml frisca lichida batuta
  • pentru crema de capsuni:
  • spuma de capsuni din 5 capsuni, 2 linguri zahar si 200 ml apa;
  • o cutie mascarpone (250 g);
  • 2 linguri zahar pudra vanilat;
  • 100 ml frisca lichida batuta;
  • pentru decor:
  • frisca lichida 100 ml;
  • putina ciocolata alba;
  • cateva capsuni;
  • confetti de zahar Dr.Oetker

Mod de preparare

Spuma de capsuni:

Se spala capsunile, se taie cubulete si se pun intr-o craticioara cu zaharul si apa. Se fierbe cam 15 minute, pana scade lichidul. Se da de pe foc si se lasa la racit. Se bate cu blenderul pana se face spuma. Eu am folosit 5 capsuni mari, din care am obtinut cam un pahar de spuma, insa fiecare foloseste mai multe, in functie de posibilitati. Se pregatesc acum si capsunile invelite in ciocolata, pentru a se intari la frigider pana este gata tortul. Astfel, se topesc cateva patratele de ciocolata alba si se lasa un pic sa se inchege. Cand incepe sa se raceasca, devine mai vascoasa si adera mai bine pe fructe. Capsunile spalate si uscate se dau prin ciocolata si se lasa apoi la frigider pentru a se intari.

Blatul:

Se separa ouale. Se spumeaza albusurile cu mixerul cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile. Apoi se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura usor astfel incat sa ramana compozitia aerata. Se toarna intr-o cratita rotunda pregatita cu foaie de copt si se da la cuptor cam 25 de minute.

Siropul:

Intre timp, se pune pe foc mic ibricul cu apa si zaharul si lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom. Dupa ce s-au racit blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.

Crema ganache alba:

Intr-un castronel, se toarna frisca lichida incalzita si se adauga ciocolata alba tocata marunt, amestecand bine. Se da la frigider, sa se raceasca bine, apoi se bate cu mixerul ca frisca. Va arata ca o crema.

Crema de capsuni:

Restul de frisca lichida se bate cu mixerul pana devine cremoasa.

Pentru crema de capsuni, se foloseste cam 100 ml (sau dupa gust), iar restul de 100 ml, la ornat. Intr-un castron mare, se amesteca bine cu mixerul crema mascarpone cu zaharul pudra vanilat. Se incorporeaza treptat spuma de capsuni, care ii va da o nuanta delicata de roz, apoi si frisca batuta. Se umple tortul cu crema de capsuni, avand grija sa pastram deoparte una-doua linguri de crema si pentru ornat. Decorul: Se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu flori mici din frisca, trandafiri din crema de capsuni ramasa, flori mici pe laterala din crema ganache alba. In centru, se asaza cu grija capsunile in invelite in ciocolata. Se presara confetti de zahar. Am folosit si litere de ciocolata alba pentru scris.

Sfat: pentru zaharul pudra vanilat: eu am dat la rasnita zaharul pentru a fi mai fin si il pastrez intr-un borcan cu o pastaie de vanilie pentru a-l aroma.

Pofta Buna!

Portii: 15

Diametrul formei de copt: 20 cm

Timp total: 3h

Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/tort-cu-capsuni.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu iaurt
1
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Aluat pizza
2
Paste si pizza

Aluat pizza

Se framanta aluatul sa ramana fin ,dupa care se lasa in frigider 15 min. Se unge o tava de copt cu putina margarina,se...

Aluat pizza
Parteneri
Tagliatelle in sos cremos de smantana cu bacon si creveti
Bucataras.RO

Tagliatelle in sos cremos de smantana cu bacon si creveti

Tagliatelle in sos cremos de smantana cu bacon si creveti
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise