Pentru aniversarea parintilor nostri am pregatit un tort cu nuca, crema de capsuni si ornat cu frisca, crema ganache si capsuni.
Spuma de capsuni:
Se spala capsunile, se taie cubulete si se pun intr-o craticioara cu zaharul si apa. Se fierbe cam 15 minute, pana scade lichidul. Se da de pe foc si se lasa la racit. Se bate cu blenderul pana se face spuma. Eu am folosit 5 capsuni mari, din care am obtinut cam un pahar de spuma, insa fiecare foloseste mai multe, in functie de posibilitati. Se pregatesc acum si capsunile invelite in ciocolata, pentru a se intari la frigider pana este gata tortul. Astfel, se topesc cateva patratele de ciocolata alba si se lasa un pic sa se inchege. Cand incepe sa se raceasca, devine mai vascoasa si adera mai bine pe fructe. Capsunile spalate si uscate se dau prin ciocolata si se lasa apoi la frigider pentru a se intari.
Blatul:
Se separa ouale. Se spumeaza albusurile cu mixerul cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile. Apoi se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura usor astfel incat sa ramana compozitia aerata. Se toarna intr-o cratita rotunda pregatita cu foaie de copt si se da la cuptor cam 25 de minute.
Siropul:
Intre timp, se pune pe foc mic ibricul cu apa si zaharul si lasa sa fiarba cam 5 minute. Dupa ce se da de pe foc, se adauga esenta de rom. Dupa ce s-au racit blatul si siropul, se taie blatul in doua parti (baza trebuie sa fie mai groasa decat capacul) si se insiropeaza.
Crema ganache alba:
Intr-un castronel, se toarna frisca lichida incalzita si se adauga ciocolata alba tocata marunt, amestecand bine. Se da la frigider, sa se raceasca bine, apoi se bate cu mixerul ca frisca. Va arata ca o crema.
Crema de capsuni:
Restul de frisca lichida se bate cu mixerul pana devine cremoasa.
Pentru crema de capsuni, se foloseste cam 100 ml (sau dupa gust), iar restul de 100 ml, la ornat. Intr-un castron mare, se amesteca bine cu mixerul crema mascarpone cu zaharul pudra vanilat. Se incorporeaza treptat spuma de capsuni, care ii va da o nuanta delicata de roz, apoi si frisca batuta. Se umple tortul cu crema de capsuni, avand grija sa pastram deoparte una-doua linguri de crema si pentru ornat. Decorul: Se imbraca tortul in frisca, se orneaza cu flori mici din frisca, trandafiri din crema de capsuni ramasa, flori mici pe laterala din crema ganache alba. In centru, se asaza cu grija capsunile in invelite in ciocolata. Se presara confetti de zahar. Am folosit si litere de ciocolata alba pentru scris.
Sfat: pentru zaharul pudra vanilat: eu am dat la rasnita zaharul pentru a fi mai fin si il pastrez intr-un borcan cu o pastaie de vanilie pentru a-l aroma.
Pofta Buna!
Portii: 15
Diametrul formei de copt: 20 cm
Timp total: 3h
Daca va place reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/05/tort-cu-capsuni.html
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorUna din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilieTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelUn aperitiv rapid plin de vitamine
Cosulete aperitiv cu salata de telina si tonIn sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...
Sos de cartofi
Comentarii