Tort cu martipan si pere in vin rosu

Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene, apoi se cu

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort cu martipan si pere in vin rosu

Ingrediente

  • Pentru sosul de pere:
  • 750ml vin rosu sec
  • 180g zahar
  • 1 baton de scortisoara
  • 6 pere verzi
  • dar cu pulpa ferma (eu am folosit soiul Abate)
  • Pentru aluat:
  • 200g faina
  • 180g zahar
  • 120g unt la temperatura camerei
  • 200g martipan
  • 1/2 plic praf de copt
  • 3 oua mari (daca-s mai micute
  • puneti 180g faina)

Mod de preparare

Perele se taie in doua cu grija in asa fel incat sa taiati si coditele in doua. Casuta samburilor se scoate cu ajutorul lingurii pariziene, apoi se curata de coaja.

Vinul-eu am avut demidulce si am pus doar jumatate din cantitatea de zahar, am adaugat o lingura din mixul de condimente pentru vin fiert, batonul de scortisoara si se dau in clocot. Eu am pus vinul intr-o tava de prajitura, am deschis doua focuri de la aragaz si astfel am evitat sa fierb perele in mai multe etape.

Se adauga jumatatile de pere si se lasa sa fiarba la foc mic pentru 10 minute, intorcand de doua ori.

Le-am lasat in vin cel putin 5h, intorcandu-le din cand in cand, altfel nu capata culoarea rubinie intensa si frumoasa.

Pentru aluat

Se bate spuma untul cu zaharul, se adauga pe rand ouale, apoi se adauga faina cernuta cu praful de copt si martipanul taiat bucatele.

Eu am avut o bucata de martipan invelit in ciocolata. Am dat jos ciocolata, apoi am taiat bucatele martipanul-din 170g cred ca au ramas vreo 150g.

Aluatul are consistenta unei smantani groase, curge incet, dar sigur.

Textura nu este a unui chec obisnuit, martipanul ii da o consistenta speciala.

Asamblarea

Tapetam cu hartie de copt fundul unei forma rotunde (diametrul 21cm) cu margini detasabile si ungem bine inelul cu unt- eu am tapetat si inelul...

Perele se lasa la scurs pe prosoape de hartie.

Aliniem perele taiate putin la baza sa stea frumos in picioare cu scobitura spre interior - asa le-am asezat eu, desi initial trebuia cu scobitura spre exterior...

Aluatul se toarna in tava si ca sa evitati arderea coditelor imbracati-le in folie de aluminiu - cu toate acestea, au iesit cam negre...

Se da tava la cuptorul incins in prealabil la 180 grade sau 350F, pentru o ora, chiar o ora si 15 minute sau pana se rumeneste frumos si scobitoarea infipta in mijlocul aluatului iese curata. Eu am mai acoperit cu o folie de aluminiu blatul, fiindca nu era copt nici dupa o ora.

Am stins cuptorul si-am lasat tortul acolo pentru 10 minute, apoi l-am scos si l-am lasat la racit.


Se lasa la racit, iar apoi se taie felii si se serveste.

Alte retete de tort recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Cledne
1
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Inghetata lapte de pasare
2
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
3
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
4
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
5
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii