Tort cu mere si nuci

Este un tort clasic cu mere, as putea zice, numai ca este prezentat in culorile toamnei. As fi preferat sa imbrac acest tort in frisca, dar din cate m-am documentat, pentru decoratiunile din fondant trebuie folosita crema de unt, altfel decoratiunile se topesc.

Portii
8
Timp pregatire
180 minute
Timp coacere
75 minute
Complexitate
ridicata
Tort cu mere si nuci

Ingrediente

  • un praf de sare;
  • esenta de vanilie;
  • Pentru frunze:
  • fondand de la Dr. Oetker - la temperatura camerei;
  • zahar pudra;
  • colorant alimentar: rosu, galben si albastru;
  • frunze reale;
  • un cutit cu lama subtire;
  • o scobitoare.
  • Blat:
  • 7 mere + 150 g unt (65% grasime) + 10 linguri zahar;
  • 5 oua;
  • 10 linguri zahar;
  • 5 linguri ulei;
  • circa 200 g faina;
  • un plic de praf de copt (10 g);
  • 100 g nuca macinata.
  • Crema de unt:
  • 150 g unt moale (82% grasime);
  • un praf de sare;
  • 300 g zahar pudra;
  • esenta de vanilie;
  • 3 linguri lapte;
  • colorant alimentar: rosu, galben si albastru.
  • Pentru decor:
  • 3 trandafiri + 6 frunze din fondant (din comert);
  • 8 floricele albe/mov + 4 frunze din fondant (din comert);
  • frunzele realizate din fondant;
  • circa 50 g nuca macinata.

Mod de preparare

Se incepe cu pregatirea frunzelor din fondant deoarece dureaza 1-2 zile pana cand se usuca. Asadar, se taie cate o bucatica din fondant (eu am avut un pachet intreg, dar nu l-am folosit pe tot, chiar daca am colorat mai mult, iar zahar pudra am consumat circa 200 g, desi a ramas in fondantul nefolosit, de aceea nu am mentionat cantitatile la ingrediente) si se coloreaza in culori de toamna (in hipermarketuri se gasesc doar coloranti alimentari in 4 culori din cate am vazut, dar folosind culorile primare puteti obtine astfel: galben+rosu=portocaliu; galben+albastru=verde. Eu am preferat colorantul lichid pentru ca mi s-a parut mult mai bun decat cel gel). Dupa ce fondantul a fost inmuiat in colorant, se adauga zahar pudra treptat si se framanta pana cand devine ca o plastilina usor modelabila. Culorile se pot combina apoi. Pentru realizarea frunzelor mici se intinde fondantul cu un sucitor pudrat cu zahar peste un strat de zahar pudra. Se pune o frunza reala peste fondant si cu ajutorul unui cutit cu lama mica si subtire se decupeaza forma frunzei. Se indeparteaza surplusul de fondant, se drege frunza din fondant pe margini tot cu ajutorul cutitului, apoi se indeparteaza frunza reala si cu ajutorul unei scobitori se realizeaza nervurile. Se transfera frunza din fondant cu ajutorul cutitului pe o hartiuta de copt si se lasa sa se usuce 1-2 zile la temperatura camerei. Pentru realizarea frunzelor mari, tehnica este aceeasi, numai ca este bine sa intindeti fondantul pe un strat de zahar pudra care a fost presarat pe hartia de copt pentru ca altfel riscati sa o rupeti atunci cand vreti sa o transferati. Daca gresiti ceva sau se rupe/crapa fondantul, puteti sa-l "reparati/lipiti" cu o picaturica de apa. Blat: Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se scot cotoarele merelor cu ajutorul unui cutit special, se curata de coaja si se spala. Intr-o cratita se pun untul si zaharul si se topesc, apoi se adauga merele si se introduce cratita la cuptor. Se pot intoarce merele si pe partea cealalta dupa cateva minute. Dupa ce s-au inmuiat complet, merele se transfera intr-un alt vas, cu ajutorul unei palete de silicon si al unei linguri, si se umplu cu nuca macinata (va puteti folosi de o palnie), apoi se transfera la loc in cratita (puteti presara si pudra de scortisoara peste ele - eu am uitat). Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de vanilie si se omogenizeaza. Se pun faina (treptat) si praful de copt si se amesteca aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Se adauga restul de nuca macinata care a ramas de la umplerea merelor si se incorporeaza. Compozitia se toarna in cratita peste merele umplute si se introduce cratita la cuptor pana cand blatul se rumeneste frumos si trece de testul scobitorii. Se lasa apoi sa se raceasca complet. Crema de unt: Se scoate untul din frigider cu cel putin o ora inainte de folosire. Dupa ce tortul s-a racit complet, se pregateste crema: se cerne zaharul pudra si apoi se mixeaza cu untul moale taiat bucatele si un praf de sare. Se adauga esenta de vanilie si laptele treptat si se mixeaza in continuare. La sfarsit se imparte crema si se coloreaza dupa preferinta (eu am obtinut 3 culori). Se imbraca torul in crema de unt (pe margini puteti folosi un pieptane pentru prajituri), apoi se pun decoratiunile din fondant (trandafirii, floricelele si frunzele) si nuca macinata. Se pune tortul la frigider pentru a se intari crema.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu portocale

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Muffins cu lime si ciocolata alba
1
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Placinta cu mere
2
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Tiramisu la pahar
3
Prajituri

Tiramisu la pahar

Usor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!

Tiramisu la pahar
Prajitura pufoasa cu branza
4
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Prajitura cu glazura de zmeura
5
Prajituri

Prajitura cu glazura de zmeura

Un blat din biscuiti, un blat pufos si aroma delicata, toate intr-o prajitura foarte simplu de preparat!

Prajitura cu glazura de zmeura
Parteneri
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
ReteteCulinare.RO

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta