Tort cu nuci si mere caramelizate

Tortul cu nuci si mere caramelizate este un desert foarte bun, deloc greu de preparat, dar de foarte mare efect. Merele intregi, nucile si caramelul se potrivesc de minune.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Tort cu nuci si mere caramelizate

Ingrediente

  • 400 g zahar (200g pentru zahar ars si 200g pentru blat)
  • 120 g faina
  • 3 oua
  • 700 g mare (9 bucati)
  • 1 pahar de nuci
  • 4 linguru de sirop din dulceata de visine
  • 50 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 pahar apa
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Se pune zaharul pe foc mic si se caramelizeaza fara sa se arda, dupa care se invarte oala cu grija ca sa se imbrace si peretii. Se lasa deoparte ca sa se intareasca. Vor aparea mici crapaturi pe masura ce se raceste, dar nu e nicio problema.

Intre timp curatam merele de coaja si le scoatem mijlocul. Le-am scufundata intr-un vas cu zeama de lamaie.

Am pus 200g zahar cu trei oua intr-un  vas si am mixat pana si-a marit considerabil volumul. Apoi am adaugat faina amestecand cu lingura de lemn, de jos in sus. Daca veti folosi mixerul la incorporatul fainii aluatul nu va fi usor si aerat, deci nu va creste atat cat trebuie.

Siropul de la dulceata se amesteca cu nucile (jumatate din cantitate trebuie macinata cealalata doar tiata cu cutitul). Cantitatea acestui amestec depinde de cat de mare e gaura din mijlocul marului, deoarece aceasta trebuie umpluta foarte bine altfel intra aluatul.

Vasul cu zaharul caramelizat se unge peste tot cu 50g de unt, apoi se aseaza in el merele umplute cu amestecul de nuca.

Se toarna deasupra aluatul si se da la cuptor pentru 40-50 de minute la 170 de grade, se face testul cu scobitoarea.

Pana cand tortul e la cuptor facem un sirop din 4 linguri de zahar, un pahar de apa si cojile de la mere. Se pune siropul intr-un vas si se lasa la racit.

Cand tortul este gata se scoate din cuptor, se lasa putin sa se aseze dupa care se rastoarna pe un platou. Daca se lasa in oala pana cand se raceste caramelul se va intari si nu-l veti mai putea scoate.

Se lasa sa se raceasca complet, dupa care se insiropeaza.

Se serveste cu frisca.

Reteta de tort cu nuci si mere caramelizate a fost propusa de Micu Livia pe forum culinar.



Serveste tortul cu nuci si mere caramelizate insiropat sau nu, cu frisca sau dulceata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Briose cu afine
1
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
2
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
3
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
4
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Feijoada - tocana braziliana cu fasole
5
Mancaruri cu carne

Feijoada - tocana braziliana cu fasole

Feijoada este o reteta de tocata de carne de vita cu fasole boabe, mancarea nationala a Braziliei. Este o tocana delicioasa...

Feijoada - tocana braziliana cu fasole
Parteneri
Desert prajitura cu mere si nuci
Bucataras.RO

Desert prajitura cu mere si nuci

Retete de suflet Astazi am reusit in sfarsit sa fac o prajitura cu arome de toamna,ca si vremea de afara. O combinatie...

Desert prajitura cu mere si nuci
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola