Tort cu nuci si mere caramelizate

Tortul cu nuci si mere caramelizate este un desert foarte bun, deloc greu de preparat, dar de foarte mare efect. Merele intregi, nucile si caramelul se potrivesc de minune.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
redusa
Tort cu nuci si mere caramelizate

Ingrediente

  • 400 g zahar (200g pentru zahar ars si 200g pentru blat)
  • 120 g faina
  • 3 oua
  • 700 g mare (9 bucati)
  • 1 pahar de nuci
  • 4 linguru de sirop din dulceata de visine
  • 50 g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 pahar apa
  • esenta de vanilie

Mod de preparare

Se pune zaharul pe foc mic si se caramelizeaza fara sa se arda, dupa care se invarte oala cu grija ca sa se imbrace si peretii. Se lasa deoparte ca sa se intareasca. Vor aparea mici crapaturi pe masura ce se raceste, dar nu e nicio problema.

Intre timp curatam merele de coaja si le scoatem mijlocul. Le-am scufundata intr-un vas cu zeama de lamaie.

Am pus 200g zahar cu trei oua intr-un  vas si am mixat pana si-a marit considerabil volumul. Apoi am adaugat faina amestecand cu lingura de lemn, de jos in sus. Daca veti folosi mixerul la incorporatul fainii aluatul nu va fi usor si aerat, deci nu va creste atat cat trebuie.

Siropul de la dulceata se amesteca cu nucile (jumatate din cantitate trebuie macinata cealalata doar tiata cu cutitul). Cantitatea acestui amestec depinde de cat de mare e gaura din mijlocul marului, deoarece aceasta trebuie umpluta foarte bine altfel intra aluatul.

Vasul cu zaharul caramelizat se unge peste tot cu 50g de unt, apoi se aseaza in el merele umplute cu amestecul de nuca.

Se toarna deasupra aluatul si se da la cuptor pentru 40-50 de minute la 170 de grade, se face testul cu scobitoarea.

Pana cand tortul e la cuptor facem un sirop din 4 linguri de zahar, un pahar de apa si cojile de la mere. Se pune siropul intr-un vas si se lasa la racit.

Cand tortul este gata se scoate din cuptor, se lasa putin sa se aseze dupa care se rastoarna pe un platou. Daca se lasa in oala pana cand se raceste caramelul se va intari si nu-l veti mai putea scoate.

Se lasa sa se raceasca complet, dupa care se insiropeaza.

Se serveste cu frisca.

Reteta de tort cu nuci si mere caramelizate a fost propusa de Micu Livia pe forum culinar.



Serveste tortul cu nuci si mere caramelizate insiropat sau nu, cu frisca sau dulceata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Lichior de bere de casa
1
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
2
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
3
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
4
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Prajitura cu prune
5
Prajituri

Prajitura cu prune

Pregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul....

Prajitura cu prune
Parteneri
Ratatouille cu pui
Bucataras.RO

Ratatouille cu pui

Azi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri...

Ratatouille cu pui
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia