Blatul. Se cresteaza coaja castanelor, dupa care se fierb o ora, apoi se curata de coaja si se pun intr-o cratita cu apa cat sa le cuprinda si se lasa
Blatul. Se cresteaza coaja castanelor, dupa care se fierb o ora, apoi se curata de coaja si se pun intr-o cratita cu apa cat sa le cuprinda si se lasa sa fiarba pana se inmoaie
complet.
Dupa ce au fiert se scurg bine de apa care a mai ramas si se trec prin masina de tocat, apoi printr-o sita. Se amesteca cu zaharul pisat, vanilie si galbenusurile puse pe rand si se freaca bine pana compozitia devine ca o crema.
Se amesteca apoi cu untul frecat spuma si la urma cu albusurile batute spuma. Se unge o forma de unt, se toarna compozitia si se coace la foc potrivit 30 de minute.
Cand este gata, blatul trebuie sa fie moale la mijloc.
Daca se tine prea mult la foc devine aspru. Se lasa pana ce se raceste in forma, apoi se rastoarna.
Se glaseaza cu una din cele 3 feluri de glazura, iar deasupra se garniseste cu frisca batuta si castane zaharisite.
Daca se umple cu crema atunci se coace compozitia in doua forme de marime egala. Cand sunt gata se lasa sa se raceasca, dupa care se umplu cu crema de castane.
Crema. Se fierb si se curata castanele ca la blat. Dupa ce se trec prin sita, piureul obtinut se amesteca cu siropul gros preparat din zahar, apa si vanilie.
Siropul bine legat se toarna incet peste piureul de castane. Se pune compozitia pe foc impreuna cu vanilia,
frecand mereu sa nu se prinda de fund si se tine pana se ingroasa.
Se freaca untul, se amesteca cu castanele racorite, punand cate putin si se adauga romul picurand din cand in cand, dupa gust.
Castanele zaharisite. Se curata castanele de coaja tare fara sa se zdreleasca, se pun intr-o strecuratoare, se scurg si apoi se introduc cu totul intr-o oala cu apa in care s-a dizolvat putina faina.
Se lasa sa fiarba foarte domol cam o ora, pana ce castanele sunt moi si pielita se ia usor.
Nu trebuie sa fiarba in clocote mari pentru a nu se sfarama complet.
Se da oala deoparte, se scoate cate o castana din apa si se curata de pielita cu grija, sa nu se sfarame. Pe masura ce se curata se da drumul castanelor in siropul foarte slab, preparat din parti egale zahar si apa si o bucatica de vanilie.
Trebuie sa fie destul sirop, incat castanele sa stea in voie. Se da cratita deoparte pe marginea masinii (la foc mic), asa incat siropul sa fie pe punctul de a fierbe, fara totusi sa dea in clocot.
Se tine asa vre-o 10-12 ore sau se fierbe in continuare a doua zi. Cand se inchide focul castanele cu vas cu tot sc
dau la o parte si se pun iarasi a doua zi pe masina.
Cand castanele sunt bine imbibate de zahar, se scot pe o sita. Siropul se strecoara, se pune pe masina la foc bun, adaugand, la cantitatea de zahar si apa, un varf de cutit de glucoza.
Se fierbe totul pana scade ca o glazura. Se intoduc iarasi castanele si se mai tin pe marginea masinii vreo 2 ore. Se scurg pe sita si se asaza pe tort, dupa ce sunt bine racorite.
Glazura de ciocolata cu unt. Se pun intr-un vas pe marginea masinii (la foc mic), amestecand continuu, ciocolata taiata bucati mici, zaharul si ceva mai putin ca 100 ml lapte.
Dupa ce s-a topit, se impinge vasul pe foc mai bun si se lasa sa dea in cateva clocote. Cand compozitia este destul de legata, se adauga unt proaspat cat o nuca. Se mai freaca putin cu untul si se toarna calda peste tort.
Pofta buna!
Alte retete dulciuri:
Tarta cu caise si smantana
Prajitura cu caise
Inainte sa va dau reteta sa va spun cateva cuvinte despre desert. Aluatul este unul relativ simplu, este putin de lucru la...
Strudel cu aluat fraged de casa, umplutura de mar si crema de vanilieSarmalele fierte in oala de lut au un gust deosebit si cu siguranta sunt preferatele tuturor.
Sarmale fierte in oala de lutPizza cu sparanghel este o reteta simpla care se face foarte rapid si este foarte gustoasa!
Pizza cu sparanghelNegresa cu nuci si sos de cafea este o reteta de prajitura foarte simpla. Pe culinar.ro se gasesc multe alte retete de...
Negresa cu nuci si sos de cafeaBudinca de malai cu branza de vaci este o prajitura delicioasa si sanatoasa cu branza, potrivita pentru copii. Se prepara...
Budinca de malai cu branza de vaciTortul Dimplomat are avantajul de a fi o reteta de tort foarte versatila. Se prepara foarte usor si poate fi facut cu...
Tort Diplomat a la AdrianaSe bat ouale cu zaharul, pana can acesta se topeste de tot. Adaugam uleiul putin cate putin, iaurtul, sucul si coaja de...
Briose cu cacaoRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorIn perioada asta, fructul cel mai consumat la noi, este marul. Ne plac merele, fie sa le consumam ca atare sau in deserturi....
Placinta frageda cu mereReteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...
Covrigi turcesti cu susan - Simit
Comentarii