Tort Dobos

Foile: albusurile se bat spuma tare, se adauga tot zaharul tos si o lingura cu rom si se bat in continuare pina se intareste spuma. Apoi se pun toate

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru foi: 8 oua mari
  • 160 gr. zahar
  • 120 gr. faina
  • 80 gr. unt
  • 15 ml rom. (cantitatile sint 15 gr.faina
  • 20 gr.zahar
  • si 10 gr. unt pt. un ou pentru o foaie); crema: 250 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 3 oua
  • 80 gr. cacao sau 150 gr. ciocolata de menaj
  • 3 linguri apa si o lingura rom; glazura: 150 gr. zahar tos pt. caramel
  • 2 pachetele vanilie

Mod de preparare

Foile: albusurile se bat spuma tare, se adauga tot zaharul tos si o lingura cu rom si se bat in continuare pina se intareste spuma. Apoi se pun toate galbenusurile si untul topit (dar rece), se amesteca prin rasturnare de 4-5 ori, se adauga toata faina si se amesteca in continuare prin rasturnare ca sa se incorporeze (nu prea mult). Dosul unei tavi se unge cu margarina, se tapeteaza cu faina. Se pune o lingura cu virf de compozitie (sau cit e necesar pt. marimea tavii) si se intinde cu cutitul in strat subtire de 2-3 mm. Foaia se coace 4-5 min. in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu pina cind se intareste bine apoi se trece cu lama lata a unui cutit sub ea sa se desprinda bine si se coace in continuare 3-4 min. Dupa ce se scoate, se lasa sa alunece pe o suprafata dreapta. Foile nu se suprapun calde, ci numai dupa ce s-au racit si atunci se pun coli de hirtie intre ele.

Crema: cacaoa se cerne neaparat prin sita sau ciocolata se rade, untul se tine 2-3 ore afara. Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si o lingura cu rom si se bat pina cind spuma este tare, dupa aceea se pun galbenusurile si apa, castronelul se asaza pe un vas cu apa clocotita si compozitia se bate in continuare 8 min. pina ce se infierbinta bine si devine spumoasa, se insista pe fundul castronelului. Cind se ia de pe foc se adauga cacaoa sau ciocolata, vanilia si o lingura cu rom se bate cu telul pina cind se omogenizeaza bine apoi se raceste pe un vas cu apa rece pina cind ajunge la temperatura degetului fara sa se mai amestece. Dupa aceea se pune untul moale fara a fi batut spuma si se bate cu telul pina se uniformizeaza. Se obtine o crema omogena si spumoasa. Se asaza prima foaie pe platou si se unge cu crema, se repeta operatia pina cind se ajunge la ultima, fara sa se unga cu crema si pe aceasta. Foaia ramasa se pune pe fundul tavii, se da putin la cuptor sa se incalzeasca bine, cu usa cuptorului deschisa. Intr-un vas zaharul se caramelizeaza, dupa ce s-a format putina spuma se ia vasul de pe foc si se toarna repede pe foaia calda, se intinde repede cu cutitul in strat foarte subtire. Cu un alt cutit incalzit pe soba se trece prin unt si se imparte foaia in jumatate, apoi sferturi, apoi felii. Se mai trece o data cutitul prin unt si se mai taie o data peste primele taieturi ca sa se taie complet bucatile. Dupa aceea, bucatile se asaza deasupra tortului, in ordinea in care au fost taiate. Partea laterala a tortului se poate imbraca in ciocolata.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
3
Cozonac

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)

Pentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.

Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)
Tarta cu mere si scortisoara
4
Tarte

Tarta cu mere si scortisoara

Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...

Tarta cu mere si scortisoara
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
5
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Parteneri
Rulada de porc
Bucataras.RO

Rulada de porc

Rulada de porc
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola