Tort Dobos

Foile: albusurile se bat spuma tare, se adauga tot zaharul tos si o lingura cu rom si se bat in continuare pina se intareste spuma. Apoi se pun toate

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru foi: 8 oua mari
  • 160 gr. zahar
  • 120 gr. faina
  • 80 gr. unt
  • 15 ml rom. (cantitatile sint 15 gr.faina
  • 20 gr.zahar
  • si 10 gr. unt pt. un ou pentru o foaie); crema: 250 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 3 oua
  • 80 gr. cacao sau 150 gr. ciocolata de menaj
  • 3 linguri apa si o lingura rom; glazura: 150 gr. zahar tos pt. caramel
  • 2 pachetele vanilie

Mod de preparare

Foile: albusurile se bat spuma tare, se adauga tot zaharul tos si o lingura cu rom si se bat in continuare pina se intareste spuma. Apoi se pun toate galbenusurile si untul topit (dar rece), se amesteca prin rasturnare de 4-5 ori, se adauga toata faina si se amesteca in continuare prin rasturnare ca sa se incorporeze (nu prea mult). Dosul unei tavi se unge cu margarina, se tapeteaza cu faina. Se pune o lingura cu virf de compozitie (sau cit e necesar pt. marimea tavii) si se intinde cu cutitul in strat subtire de 2-3 mm. Foaia se coace 4-5 min. in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu pina cind se intareste bine apoi se trece cu lama lata a unui cutit sub ea sa se desprinda bine si se coace in continuare 3-4 min. Dupa ce se scoate, se lasa sa alunece pe o suprafata dreapta. Foile nu se suprapun calde, ci numai dupa ce s-au racit si atunci se pun coli de hirtie intre ele.

Crema: cacaoa se cerne neaparat prin sita sau ciocolata se rade, untul se tine 2-3 ore afara. Albusurile se bat spuma tare, se adauga zaharul tos si o lingura cu rom si se bat pina cind spuma este tare, dupa aceea se pun galbenusurile si apa, castronelul se asaza pe un vas cu apa clocotita si compozitia se bate in continuare 8 min. pina ce se infierbinta bine si devine spumoasa, se insista pe fundul castronelului. Cind se ia de pe foc se adauga cacaoa sau ciocolata, vanilia si o lingura cu rom se bate cu telul pina cind se omogenizeaza bine apoi se raceste pe un vas cu apa rece pina cind ajunge la temperatura degetului fara sa se mai amestece. Dupa aceea se pune untul moale fara a fi batut spuma si se bate cu telul pina se uniformizeaza. Se obtine o crema omogena si spumoasa. Se asaza prima foaie pe platou si se unge cu crema, se repeta operatia pina cind se ajunge la ultima, fara sa se unga cu crema si pe aceasta. Foaia ramasa se pune pe fundul tavii, se da putin la cuptor sa se incalzeasca bine, cu usa cuptorului deschisa. Intr-un vas zaharul se caramelizeaza, dupa ce s-a format putina spuma se ia vasul de pe foc si se toarna repede pe foaia calda, se intinde repede cu cutitul in strat foarte subtire. Cu un alt cutit incalzit pe soba se trece prin unt si se imparte foaia in jumatate, apoi sferturi, apoi felii. Se mai trece o data cutitul prin unt si se mai taie o data peste primele taieturi ca sa se taie complet bucatile. Dupa aceea, bucatile se asaza deasupra tortului, in ordinea in care au fost taiate. Partea laterala a tortului se poate imbraca in ciocolata.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Supă de roşii cu pui, fidea şi crutoane
Bucataras.RO

Supă de roşii cu pui, fidea şi crutoane

Supă de roşii cu pui, fidea şi crutoane.

Supă de roşii cu pui, fidea şi crutoane
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise