Tort festiv

OPERATII PREGATITOARE Alunele se curata bine de pielite (se pun bine la uscat, dar nu se prajesc). Se taie cu cutitul, fara a se toca. Portocalele se

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1.5 kg branza dulce de vaca
  • 1 kg miere de albine
  • 900 g miez de nuca macinata
  • 300 g alune romanesti
  • 10 pachete unt
  • 250 g cacao
  • 3 bucati portocale
  • 100 g smochine
  • 300 grau integral macinat
  • 150 g stafide
  • 50 ml rom
  • 500 ml frisca
  • 1 kg mere
  • 3 bucati banane

Mod de preparare

OPERATII PREGATITOARE

Alunele se curata bine de pielite (se pun bine la uscat, dar nu se prajesc).
Se taie cu cutitul, fara a se toca. Portocalele se curata de coaja, se curata bine de pielite, se desfac feliile. Cele care raman intregi se pastreaza asa, iar cele care se rup, se feliaza foarte fin. Cojile se spala foarte bine cu apa rece, se scurg, se taie cubulete foarte fine si egale si se aseaza in miere de albine. In aceeasi miere se pune si o parte din stafide. Cealalta jumatate se pune in castron acoperit, cu romul, si se adauga foarte putina miere de albine.

Smochinele se trec prin masina de macinat, de doua - trei ori, pana se obtine o pasta destul de omogena. Merele se spala si se curata acolo unde este cazul. Jumatate din ele se taie cubulete fine si egale si cealalta jumatate se trece prin razatoarea mare.



PREPARAREA


Intr-un castron suficient de mare, care trebuie sa nu fie din metal, se aseaza graul integral macinat, 500 g de miez de nuca, merele date prin razatoarea mare, 5 linguri de miere de albine, stafidele din rom, 50 g cacao. Toate acestea se amesteca foarte pufos cu mainile, asa incat sa rezulte o omogenizare foarte buna a componentelor. Se adauga 2-3 linguri de apa rece si se framanta, dar tot pufos, pentru obtinerea unei compozitii ca un aluat tare la consistenta. Acest blat se pastreaza ca atare la rece, pana cand va fi folosit.

Intr-un alt castron, se aseaza componentele pentru blatul urmator: smochinele macinate, mierea lasata de cojile de portocale, 100 g nuca macinata, un pumn de alune feliate, portocalele si merele cubulete. Se amesteca toate acestea pana la consistenta unei creme foarte tari (ca o crema de unt scoasa de la frigider). Acest blat nu se pastreaza la rece, ci la temperatura camerei.

Se scoate apa din unt, se freaca (mixeaza) foarte spumos; dupa ce este deja spumos untul, se adauga 500 g miere de albine. Se continua frecarea cremei. Un sfert din aceasta crema de unt cu miere se pastreaza ca atare si restul se combina foarte pufos cu 150 g cacao, pentru ca aceasta crema sa nu isi piarda aspectul.

Crema se pastreaza la rece, daca este cazul.

In vasul de mixat se aseaza branza de vaci, se omogenizeaza (daca nu este o branza corect facuta, aceasta nu se poate mixa spumos, deci este bine ca branza de vaci sa fie NATURALA). Dupa ce a devenit spumoasa, se adauga la mixare 100 g miere de albine, partea pastrata a cremei de unt si se mai mixeaza putin. Se scoate intr-un castron, se adauga 150 g nuca macinata, 100 g alune sfaramate, stafidele din mierea de albine. Consistenta acestei creme este tare. Se pastreaza la rece.

Acum se poate "construi“ TORTUL. Pentru aceasta trebuie sa alegem platoul pe care se va aseza, dat fiind faptul ca in functie de acesta se va da forma blaturilor. In locul cuptorului, este necesar sa se aseze pe celofan moale (deci blatul se lucreaza intre celofane) acea cantitate pe care o decide marimea platoului. Daca s-a ales un platou mare, se va forma doar o foaie din primul blat.

Daca se alege un platou mijlociu, atunci din aceste cantitati rezulta
7 straturi de tort in urmatoarea ordine: blat cu cacao, crema cu branza, blat cu smochine, crema de cacao, blat de cacao, un strat de banane si felii subtiri de portocale, crema de cacao, crema de branza.

Deci straturile de blat se formeaza cu sucitorul intre doua celofane, asezate pe planseta mare. Se construieste direct pe platou, avand in vedere ca acesta sa fie tapetat cu miez de nuca, chiar daca se foloseste hartie ornament drept suport, in ordinea deja explicata. Dupa ce a fost construit, se bate frisca.



FRISCA


Se aseaza frisca lichida (dupa ce a fost tinuta la rece - deci se bate foarte rece) in castronul pentru mixare. Atunci cand se termina mixarea, fiind foarte spumoasa, se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, esenta de vanilie si o lingura de miere de albine, care deja a fost omogenizata cu putina smantana. Nu se mixeaza, ci se amesteca foarte pufos. Tortul se tapeteaza exterior cu rondele de banane, alune si miez de nuca, se inveseleste si se aspecteaza cu feliute de portocale. Se fac cu cornetul de frisca trandafiri albi pe acest fundal. Deasupra se pune restul de frisca, se pudreaza cu cacao, se orneaza cu fructele ramase.

Tortul se pastreaza la rece. Temperatura este cea obisnuita pentru dulciurile traditionale.


Acest tort este unul dintre cele mai elegante dulciuri; el se preteaza la o prezentare pe masura: festiva, aspectat pe platou suport chiar cu flori, cu fructe, cu ornamente naturale. La servire, e bine ca fiecarei portii sa i se aseze o floare, bineinteles care sa respecte culoarea, nuanta si conditiile momentului servirii. In fiecare zi este bine sa fie folosita culoarea planetei cu care ziua respectiva este in relatie directa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Tosca

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Guacamole

Guacamole

• taiati avocado-ul pe jumatate, pe lungime. Rotiti apoi una dintre parti pana se va desprinde de pe sambure. Apoi

Guacamole
Supa crema de telina si pastarnac

Supa crema de telina si pastarnac

• curatati si taiati telina, pastarnacii si radacina de patrunjel, cubulete• taiati si bucatile de apio tot cubulete•

Supa crema de telina si pastarnac
Cele mai apreciate rețete
Negresa cu nuci si sos de cafea
1
Prajituri

Negresa cu nuci si sos de cafea

Negresa cu nuci si sos de cafea este o reteta de prajitura foarte simpla. Pe culinar.ro se gasesc multe alte retete de...

Negresa cu nuci si sos de cafea
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
2
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Cornulete fragede
3
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete fragede

O alta reteta de cornulete, cu un aluat tare bun si fraged. Se lucreaza foarte usor cu acest aluat si vi-l recomand cu mare...

Cornulete fragede
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon si care poate fi pregatita cu orice fructe preferati.

Prajitura cu cirese
Prajitura de casa cu mac
5
Retete de Pasti

Prajitura de casa cu mac

Prajitura de casa cu mac este o prajitura absolut delicioasa de casa. Este o reteta de prajitura cu mac ce se preteaza pe...

Prajitura de casa cu mac
Parteneri
Ruladă cu zmeură şi cremă de mascarpone
Bucataras.RO

Ruladă cu zmeură şi cremă de mascarpone

Pentru acest week-end am vrut să fac un desert mai puţin caloric,dar a cărui preparare să nu-mi ia prea mult timp....

Ruladă cu zmeură şi cremă de mascarpone
Chec cu afine si merisoare
Gustos.RO

Chec cu afine si merisoare

Chec cu afine si merisoare