OPERATII PREGATITOARE Alunele se curata bine de pielite (se pun bine la uscat, dar nu se prajesc). Se taie cu cutitul, fara a se toca. Portocalele se
OPERATII PREGATITOARE
Alunele se curata bine de pielite (se pun bine la uscat, dar nu se prajesc).
Se taie cu cutitul, fara a se toca. Portocalele se curata de coaja, se curata bine de pielite, se desfac feliile. Cele care raman intregi se pastreaza asa, iar cele care se rup, se feliaza foarte fin. Cojile se spala foarte bine cu apa rece, se scurg, se taie cubulete foarte fine si egale si se aseaza in miere de albine. In aceeasi miere se pune si o parte din stafide. Cealalta jumatate se pune in castron acoperit, cu romul, si se adauga foarte putina miere de albine.
Smochinele se trec prin masina de macinat, de doua - trei ori, pana se obtine o pasta destul de omogena. Merele se spala si se curata acolo unde este cazul. Jumatate din ele se taie cubulete fine si egale si cealalta jumatate se trece prin razatoarea mare.
PREPARAREA
Intr-un castron suficient de mare, care trebuie sa nu fie din metal, se aseaza graul integral macinat, 500 g de miez de nuca, merele date prin razatoarea mare, 5 linguri de miere de albine, stafidele din rom, 50 g cacao. Toate acestea se amesteca foarte pufos cu mainile, asa incat sa rezulte o omogenizare foarte buna a componentelor. Se adauga 2-3 linguri de apa rece si se framanta, dar tot pufos, pentru obtinerea unei compozitii ca un aluat tare la consistenta. Acest blat se pastreaza ca atare la rece, pana cand va fi folosit.
Intr-un alt castron, se aseaza componentele pentru blatul urmator: smochinele macinate, mierea lasata de cojile de portocale, 100 g nuca macinata, un pumn de alune feliate, portocalele si merele cubulete. Se amesteca toate acestea pana la consistenta unei creme foarte tari (ca o crema de unt scoasa de la frigider). Acest blat nu se pastreaza la rece, ci la temperatura camerei.
Se scoate apa din unt, se freaca (mixeaza) foarte spumos; dupa ce este deja spumos untul, se adauga 500 g miere de albine. Se continua frecarea cremei. Un sfert din aceasta crema de unt cu miere se pastreaza ca atare si restul se combina foarte pufos cu 150 g cacao, pentru ca aceasta crema sa nu isi piarda aspectul.
Crema se pastreaza la rece, daca este cazul.
In vasul de mixat se aseaza branza de vaci, se omogenizeaza (daca nu este o branza corect facuta, aceasta nu se poate mixa spumos, deci este bine ca branza de vaci sa fie NATURALA). Dupa ce a devenit spumoasa, se adauga la mixare 100 g miere de albine, partea pastrata a cremei de unt si se mai mixeaza putin. Se scoate intr-un castron, se adauga 150 g nuca macinata, 100 g alune sfaramate, stafidele din mierea de albine. Consistenta acestei creme este tare. Se pastreaza la rece.
Acum se poate "construi“ TORTUL. Pentru aceasta trebuie sa alegem platoul pe care se va aseza, dat fiind faptul ca in functie de acesta se va da forma blaturilor. In locul cuptorului, este necesar sa se aseze pe celofan moale (deci blatul se lucreaza intre celofane) acea cantitate pe care o decide marimea platoului. Daca s-a ales un platou mare, se va forma doar o foaie din primul blat.
Daca se alege un platou mijlociu, atunci din aceste cantitati rezulta
7 straturi de tort in urmatoarea ordine: blat cu cacao, crema cu branza, blat cu smochine, crema de cacao, blat de cacao, un strat de banane si felii subtiri de portocale, crema de cacao, crema de branza.
Deci straturile de blat se formeaza cu sucitorul intre doua celofane, asezate pe planseta mare. Se construieste direct pe platou, avand in vedere ca acesta sa fie tapetat cu miez de nuca, chiar daca se foloseste hartie ornament drept suport, in ordinea deja explicata. Dupa ce a fost construit, se bate frisca.
FRISCA
Se aseaza frisca lichida (dupa ce a fost tinuta la rece - deci se bate foarte rece) in castronul pentru mixare. Atunci cand se termina mixarea, fiind foarte spumoasa, se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, esenta de vanilie si o lingura de miere de albine, care deja a fost omogenizata cu putina smantana. Nu se mixeaza, ci se amesteca foarte pufos. Tortul se tapeteaza exterior cu rondele de banane, alune si miez de nuca, se inveseleste si se aspecteaza cu feliute de portocale. Se fac cu cornetul de frisca trandafiri albi pe acest fundal. Deasupra se pune restul de frisca, se pudreaza cu cacao, se orneaza cu fructele ramase.
Tortul se pastreaza la rece. Temperatura este cea obisnuita pentru dulciurile traditionale.
Acest tort este unul dintre cele mai elegante dulciuri; el se preteaza la o prezentare pe masura: festiva, aspectat pe platou suport chiar cu flori, cu fructe, cu ornamente naturale. La servire, e bine ca fiecarei portii sa i se aseze o floare, bineinteles care sa respecte culoarea, nuanta si conditiile momentului servirii. In fiecare zi este bine sa fie folosita culoarea planetei cu care ziua respectiva este in relatie directa.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeEste un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive
Tort cu frisca si fructeIdeal de facut si o mancare delicioasa.
Sufleu de dovlecel cu legumeSe pune untul intr-o cratita emailata, pe foc mic. Se adauga faina in ploaie, amestecand mereu pentru a se omogeniza bine. Se...
Sos „Robert"
Comentarii