Tort festiv din migdale

Blatul. Se curata migdalele si se piseaza impreuna cu zaharul pudra adaugat cate putin. Se trece compozitia prin sita ca sa se obtina o pudra fina de

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blatul: 100 g migdale
  • 150 g zahar pudra
  • 5 oua
  • vanilie
  • 80 g faina
  • 125 g unt. Crema: 500 g castane
  • 150 g unt
  • 1 ceasca sirop legat bine
  • vanilie. Glazura: marmelada de caise
  • 150 g migdale prajite
  • 200 g fondant
  • 1 lingurita rom (fondant de migdale). Garnitura: 150 g migdale prajite
  • 120 g fondam de migdale.

Mod de preparare

Blatul. Se curata migdalele si se piseaza impreuna cu zaharul pudra adaugat cate putin. Se trece compozitia prin sita ca sa se obtina o pudra fina de migdale. Mai usor se poate obtine pudra dand migdalele pe razatoare. Se amesteca apoi pudra de migdale cu tot zaharul, galbenusurile, vanilia si se freaca pana devine compozitia o crema albicioasa. In loc de vanilie se poate parfuma cu cateva migdale amare pisate sau adaugand cateva picaturi de esenta de migdale amare. Se amesteca apoi cu faina cernuta, cu albusurile spuma si cu untul. Se coace compozitia in forma unsa si umpluta numai pe jumatate. Se coace 40 min. Blatul copt se pune pe un gratar. Se scoate hartia usor si se lasa sa se raceasca. Se taie blatul orizontal in doua sau in trei si se umple cu crema de castane. Crema. Gata curatate, castanele sc fierb bine, se scurg de apa si se trec pe rand prin sita. Se lucreaza repede ca sa nu se raceasca piureul, pentru ca numai cald se poate amesteca cu untul, siropul si vanilia pisata fin sau fiarta in sirop. Crema se pastreaza la rece ca sa se intareasca. Fondantii de migdale. Migdalele bine curatate, albe si uscate, se piseaza bine pana se fac pudra. Se amesteca cu mana, ca fondantul sa devina o compozitie moale si maleabila. Daca s-a uscat si este nisipoasa se mai adauga fondant, iar daca este prea moale pentru a putea fi intinsa cu ruloul, se mai adauga putina pudra de migdale. Se imparte apoi compozitia in doua; una se coloreaza cu roz cu cateva picaturi de rosu carmin si alta in verde deschis cu verde vegetal. Aceste compozitii se conserva invelite intr-un servet pentru a evita uscarea suprafetei, ca sa nu devina grunjoasa. Dresarea si ornarea tortului. Dupa ce s-a umplut tortul cu crema, se unge pe toata suprafata cu marmelada de caise, redusa pe foc in gel. cu ajutorul unei pensule. Pe deasupra se toarna fondantul caldut si diluat cu rom dar sa fie destul de legat pentru a putea fi asternut si sa fie in acelasi timp limpede. Se unge cu cutitul lat inainte de a avea timp sa se racoreasca, astfel ca toata fata sa fie glasata pana in margini. Acest lucru trebuie facut foarte repede fara a trece de mai multe ori cu cutitul, deoarece reducandu-se fondantul se formeaza bulgarasi si se vede unde s-a alins. Aceasta este glasarca tortului, dupa care tortul se garniseste tot cu pasta fondant de migdale, alba, preparata (120 g) din 60 g migdale si 60 g fondant. Acest fondant se imparte in doua jumatati, se coloreaza in rosu (cu carmin) jumatate si in verde (cu verde vegetal Bretan) mai deschis, a doua jumatate. Din fiecare se intind cate 3 fasii late (intinse subtire in prealabil), iar lungimea sa corespunda cu latimea prajiturii. Se asaza aceste trei benzi verzi deasupra la distante egale. La fel se intinde si fondantul roz pe suprafata pudrata cu zahar. Aceasta operatie se face in timp ce fondantul se raceste. Fasiile roz se pun intercalat. Pe marginile tortului se presara migdale taiate si prajite.


Pofta buna! Alte retete dulciuri: Mere la cuptor Prajitura cu bezea

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Desert rulada cu crema de ricotta si ciocolata
Bucataras.RO

Desert rulada cu crema de ricotta si ciocolata

Am pregatit pentru weekend acest desert aromat si delicios care efectiv se topeste in gura.

Desert rulada cu crema de ricotta si ciocolata
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise