Tort festiv din migdale

Blatul. Se curata migdalele si se piseaza impreuna cu zaharul pudra adaugat cate putin. Se trece compozitia prin sita ca sa se obtina o pudra fina de

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blatul: 100 g migdale
  • 150 g zahar pudra
  • 5 oua
  • vanilie
  • 80 g faina
  • 125 g unt. Crema: 500 g castane
  • 150 g unt
  • 1 ceasca sirop legat bine
  • vanilie. Glazura: marmelada de caise
  • 150 g migdale prajite
  • 200 g fondant
  • 1 lingurita rom (fondant de migdale). Garnitura: 150 g migdale prajite
  • 120 g fondam de migdale.

Mod de preparare

Blatul. Se curata migdalele si se piseaza impreuna cu zaharul pudra adaugat cate putin. Se trece compozitia prin sita ca sa se obtina o pudra fina de migdale. Mai usor se poate obtine pudra dand migdalele pe razatoare. Se amesteca apoi pudra de migdale cu tot zaharul, galbenusurile, vanilia si se freaca pana devine compozitia o crema albicioasa. In loc de vanilie se poate parfuma cu cateva migdale amare pisate sau adaugand cateva picaturi de esenta de migdale amare. Se amesteca apoi cu faina cernuta, cu albusurile spuma si cu untul. Se coace compozitia in forma unsa si umpluta numai pe jumatate. Se coace 40 min. Blatul copt se pune pe un gratar. Se scoate hartia usor si se lasa sa se raceasca. Se taie blatul orizontal in doua sau in trei si se umple cu crema de castane. Crema. Gata curatate, castanele sc fierb bine, se scurg de apa si se trec pe rand prin sita. Se lucreaza repede ca sa nu se raceasca piureul, pentru ca numai cald se poate amesteca cu untul, siropul si vanilia pisata fin sau fiarta in sirop. Crema se pastreaza la rece ca sa se intareasca. Fondantii de migdale. Migdalele bine curatate, albe si uscate, se piseaza bine pana se fac pudra. Se amesteca cu mana, ca fondantul sa devina o compozitie moale si maleabila. Daca s-a uscat si este nisipoasa se mai adauga fondant, iar daca este prea moale pentru a putea fi intinsa cu ruloul, se mai adauga putina pudra de migdale. Se imparte apoi compozitia in doua; una se coloreaza cu roz cu cateva picaturi de rosu carmin si alta in verde deschis cu verde vegetal. Aceste compozitii se conserva invelite intr-un servet pentru a evita uscarea suprafetei, ca sa nu devina grunjoasa. Dresarea si ornarea tortului. Dupa ce s-a umplut tortul cu crema, se unge pe toata suprafata cu marmelada de caise, redusa pe foc in gel. cu ajutorul unei pensule. Pe deasupra se toarna fondantul caldut si diluat cu rom dar sa fie destul de legat pentru a putea fi asternut si sa fie in acelasi timp limpede. Se unge cu cutitul lat inainte de a avea timp sa se racoreasca, astfel ca toata fata sa fie glasata pana in margini. Acest lucru trebuie facut foarte repede fara a trece de mai multe ori cu cutitul, deoarece reducandu-se fondantul se formeaza bulgarasi si se vede unde s-a alins. Aceasta este glasarca tortului, dupa care tortul se garniseste tot cu pasta fondant de migdale, alba, preparata (120 g) din 60 g migdale si 60 g fondant. Acest fondant se imparte in doua jumatati, se coloreaza in rosu (cu carmin) jumatate si in verde (cu verde vegetal Bretan) mai deschis, a doua jumatate. Din fiecare se intind cate 3 fasii late (intinse subtire in prealabil), iar lungimea sa corespunda cu latimea prajiturii. Se asaza aceste trei benzi verzi deasupra la distante egale. La fel se intinde si fondantul roz pe suprafata pudrata cu zahar. Aceasta operatie se face in timp ce fondantul se raceste. Fasiile roz se pun intercalat. Pe marginile tortului se presara migdale taiate si prajite.


Pofta buna! Alte retete dulciuri: Mere la cuptor Prajitura cu bezea

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
2
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Tort  Dobos
3
Torturi

Tort Dobos

Tortul Dobos este o reteta de tort foarte cunoscuta si indragita de multi dintre noi. Tortul se poate face cu cate foi...

Tort Dobos
Briose cu afine
4
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
5
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Parteneri
Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale
Bucataras.RO

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale

Invelis crocant, miez ciocolatos. Intr-un cuvant...delicioase!

Fursecuri cu ciocolata si fulgi de migdale
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!