Tort festiv din migdale

Blatul. Se curata migdalele si se piseaza impreuna cu zaharul pudra adaugat cate putin. Se trece compozitia prin sita ca sa se obtina o pudra fina de

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blatul: 100 g migdale
  • 150 g zahar pudra
  • 5 oua
  • vanilie
  • 80 g faina
  • 125 g unt. Crema: 500 g castane
  • 150 g unt
  • 1 ceasca sirop legat bine
  • vanilie. Glazura: marmelada de caise
  • 150 g migdale prajite
  • 200 g fondant
  • 1 lingurita rom (fondant de migdale). Garnitura: 150 g migdale prajite
  • 120 g fondam de migdale.

Mod de preparare

Blatul. Se curata migdalele si se piseaza impreuna cu zaharul pudra adaugat cate putin. Se trece compozitia prin sita ca sa se obtina o pudra fina de migdale. Mai usor se poate obtine pudra dand migdalele pe razatoare. Se amesteca apoi pudra de migdale cu tot zaharul, galbenusurile, vanilia si se freaca pana devine compozitia o crema albicioasa. In loc de vanilie se poate parfuma cu cateva migdale amare pisate sau adaugand cateva picaturi de esenta de migdale amare. Se amesteca apoi cu faina cernuta, cu albusurile spuma si cu untul. Se coace compozitia in forma unsa si umpluta numai pe jumatate. Se coace 40 min. Blatul copt se pune pe un gratar. Se scoate hartia usor si se lasa sa se raceasca. Se taie blatul orizontal in doua sau in trei si se umple cu crema de castane. Crema. Gata curatate, castanele sc fierb bine, se scurg de apa si se trec pe rand prin sita. Se lucreaza repede ca sa nu se raceasca piureul, pentru ca numai cald se poate amesteca cu untul, siropul si vanilia pisata fin sau fiarta in sirop. Crema se pastreaza la rece ca sa se intareasca. Fondantii de migdale. Migdalele bine curatate, albe si uscate, se piseaza bine pana se fac pudra. Se amesteca cu mana, ca fondantul sa devina o compozitie moale si maleabila. Daca s-a uscat si este nisipoasa se mai adauga fondant, iar daca este prea moale pentru a putea fi intinsa cu ruloul, se mai adauga putina pudra de migdale. Se imparte apoi compozitia in doua; una se coloreaza cu roz cu cateva picaturi de rosu carmin si alta in verde deschis cu verde vegetal. Aceste compozitii se conserva invelite intr-un servet pentru a evita uscarea suprafetei, ca sa nu devina grunjoasa. Dresarea si ornarea tortului. Dupa ce s-a umplut tortul cu crema, se unge pe toata suprafata cu marmelada de caise, redusa pe foc in gel. cu ajutorul unei pensule. Pe deasupra se toarna fondantul caldut si diluat cu rom dar sa fie destul de legat pentru a putea fi asternut si sa fie in acelasi timp limpede. Se unge cu cutitul lat inainte de a avea timp sa se racoreasca, astfel ca toata fata sa fie glasata pana in margini. Acest lucru trebuie facut foarte repede fara a trece de mai multe ori cu cutitul, deoarece reducandu-se fondantul se formeaza bulgarasi si se vede unde s-a alins. Aceasta este glasarca tortului, dupa care tortul se garniseste tot cu pasta fondant de migdale, alba, preparata (120 g) din 60 g migdale si 60 g fondant. Acest fondant se imparte in doua jumatati, se coloreaza in rosu (cu carmin) jumatate si in verde (cu verde vegetal Bretan) mai deschis, a doua jumatate. Din fiecare se intind cate 3 fasii late (intinse subtire in prealabil), iar lungimea sa corespunda cu latimea prajiturii. Se asaza aceste trei benzi verzi deasupra la distante egale. La fel se intinde si fondantul roz pe suprafata pudrata cu zahar. Aceasta operatie se face in timp ce fondantul se raceste. Fasiile roz se pun intercalat. Pe marginile tortului se presara migdale taiate si prajite.


Pofta buna! Alte retete dulciuri: Mere la cuptor Prajitura cu bezea

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia