Tort cu foi de ecler, cremă de vanilie, decorat cu cremă de ciocolată şi căpşuni. Retete dietetice
Pentru foile de ecler: se pun la fiert apa, uleiul şi un praf de sare. Când începe să fiarbă, se adaugă făina în ploaie, amestecând bine. Se dă de pe foc şi se lasă la răcit. Se încorporează ouăle, unul câte unul, amestecând bine.
Într-o tavă pregătită cu foaie de copt se toarnă jumătate din aluatul opărit, nivelând cu o spatulă. Se dă la cuptorul preîncălzit 10 minute, la foc mediu, se scoate tava din cuptor, se înţeapă aluatul din loc în loc, ca sa iasă aerul şi să nu rămână crud înăuntru. Veţi observa că aluatul a crescut în toate părţile şi s-a umflat neuniform. El se va desumfla când îl veţi înţepa, dar se va umfla la loc după ce îl veţi da înapoi la cuptor pentru încă 25 minute la foc mic sau până se rumeneşte. Se scoate pe un fund de lemn şi se toarnă în tavă restul de aluat pentru a coace şi cealaltă foaie, procedând ca mai sus.
Se lasă la răcit. Se curăţă, dacă este nevoie. Foile se vor desumfla după ce se vor răci, astfel că nu va fi o problemă ornatul.
Pentru crema de vanilie: într-o crăticioară, se amestecă bine cu un tel gălbenuşurile cu zahărul, zahărul vanilat Bourbon şi amidonul, turnând laptele cald în fir subţire şi apoi se pune pe foc mic. Se fierbe până se îngroaşă, se dă de pe foc, se adaugă untul şi se omogenizează. Se lasă la răcit, veţi vedea că s-a îngroşat. Se adaugă frişca lichidă şi se bate cu mixerul până devine mai fină.
Pentru crema de ciocolată: se încălzeşte frişca lichidă atât cât să frigă la deget. Eu am folosit un ibric de un litru pentru că e mai mare şi adânc şi încap bine paletele mixerului, în plus se răceşte mai repede în frigider. Se dă frişca de pe foc, se adaugă în ea ciocolata amăruie şi cea cu lapte, ambele rupte bucăţele. Se amestecă bine, se dă la frigider să se răcească, apoi se bate cu mixerul până devine consistentă şi cremoasă.
Pentru asamblare şi decor: peste prima foaie de ecler se întinde crema de vanilie, se adaugă a doua foaie de ecler, se ornează cu Crema de ciocolată şi căpşunile spălate şi uscate pe şervete, apoi tăiate felii.
Porţii: 16
Timp de coacere: aprox 1h
Timp de pregătire: aprox 1h
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/05/tort-imparatesc.html
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseGyros-ul, prietenul cel mai bun al serilor de bumtzi-bumtzi impodobite pe alocuri cu betzii de poveste si prieteni de club ce...
Daca intr-o zi gyros-ul s-ar intalni cu shaorma :))Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii