Tort majorat

Blat I: Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul apoi se pune uleiul treptat. Se formeaza o maioneza "dulce". Apoi se

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort majorat

Ingrediente

  • Blat I: 5 oua
  • 200 g zahar
  • 200 ml ulei
  • 1/2 cana apa
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 2 linguri cacao
  • Blat II: 260g faina
  • 170g unt la temperatura camerei
  • 130g zahar alb
  • 140 g zahar brun
  • 1 pachetel praf de copt
  • 1 pachetel zahar vanilat
  • 1 ou
  • 1galbenus
  • un praf de sare
  • 200g picaturi de ciocolata
  • Mousse de ciocolata:150g ciocolata cu lapte
  • 3 galbenusuri
  • un albus
  • 150g zahar
  • 200g smantana (frisca lichida)
  • vanilie
  • 10g gelatina
  • visine
  • Mousse de lamaie: 1/2l frisca lichida
  • 5 galbenusuri
  • 3 albusuri
  • 300g zahar pudra
  • 1 ceasca si 1/2 de suc de lamaie filtrat (cesti de cafea)
  • 2linguri rase de coaja de lamaie
  • 12g gelatina
  • Mousse de vin alb: 3oua
  • 3 lingurite de zahar
  • 3 linguri de amidon
  • 1 1/2 pahar de vin alb
  • 1/2 pahar de apa
  • 12g gelatina
  • coaja de lamaie

Mod de preparare

Blat I:

Se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul apoi se pune uleiul treptat. Se formeaza o maioneza "dulce". Apoi se adauga apa, iar compozitia va deveni destul de lichida, dar nu va alarmati!Dupa ce ati pus apa, mai bateti cu mixerul cca. 2 minute. Intr-un castron amestecati faina cu cacaoa si cu praful de copt si adaugati-le galbenusurilor, putin cate putin.V a fi acum o compozitie usor vartoasa. Separat se bat albusurile spuma tare si se amesteca apoi cu o lingura, de sus in jos (nu cu mixerul!),pana devine omogena. Se unge o tava intinsa cu unt, si se toarna, niveland frumos deasupra.Se coace la 175-180 grade C, cca. 30 minute.

Cand blatul este gata, se lasa sa se raceasca.

BlatII:

Faina am amestecat-o cu sarea si praful de copt

Untul l-am frecat spuma cu zaharul rasnit, am adaugat ouale apoi amestecul de faina cate putin pana l-am incorporat bine si la sfarsit ciocolata.

L-am copt la 180°C circa 15minute.

Mousse de ciocolata:

Gelatina am pus-o la inmuiat in apa rece. Cioccolata am topit-o,

galbenusurile le-am spumat cu jumatate din cantitatea de zahar,

albusurile le-am spumat cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Smantana am batut-o bine si am amestecat-o cu galbenusurile, albusurile, gelatina topita pe abur si apoi am adaugat vanilie si la sfarsit cioccolata topita.

Mousse de lamaie:

Am spumat galbenusurile cu zaharul pana am obtinut o crema spumoasa si mereu amestecand am adaugat usor sucul de lamaie si coaja de lamaie rasa.

Albusurile le-am batut bine-bine, la fel si frisca si am amestecat galbenusurile cu frisca si apoi cu albusurile spuma dar nu cu mixerul ci cu o lingura de lemn cu miscari usoare de jos in sus.

La sfarsit am adaugat gelatina

Mousse de vin alb:

Am batut galbenusurile cu zaharul, am adaugat amidonul apoi vinul, apa, coaja de lamaie. Am pus crema pe foc mic amestecand tot timpul

Am pus-o intr-un recipient cu apa rece si amestecand mereu am racit-o. Odata racita i-am adaugat albusurile batute spuma.

Am batut 200ml frisca si-am adaugat-o la crema.

La sfarsit de tot am adaugat gelatina.

ASAMBLAREA TORTULUI

Am decupat blatul de negresa si-am inceput asamblarea intr-o forma de 26cm invelita cu folie de plastic.

Blatul de negresa insiropat cu limoncello,mousse de lamaie, blatul de chocolate chunk cookies peste care am pus mousse-ul de ciocolata apoi iar blat de negresa insiropat cu limoncello, mousse de vin alb si ultimul capac din blat de negresa.

L-am pus peste noapte in frigider si a doua zi l-am scos din forma

l-am uns cu un strat de unt, l-am mbracat in marshmallow fondant si l-am decorat ca pentru majorat.
Reteta Tort majorat a fost propusa de dora_m

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi

Samosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...

Samosa cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Supa ungureasca de chimen
1
Supe de legume

Supa ungureasca de chimen

Supa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...

Supa ungureasca de chimen
Sos tartar cu patrunjel
2
Sosuri pentru mancaruri cu peste

Sos tartar cu patrunjel

Pentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...

Sos tartar cu patrunjel
Pandispan cu rahat
3
Prajituri

Pandispan cu rahat

N-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...

Pandispan cu rahat
Tarta de post cu ciuperci
4
Aperitive cu ciuperci

Tarta de post cu ciuperci

Aluatul este un aluat de tarta, dar fara oua : o cana de apa, 150 g margarina, o lingurita de sare, o lingura de praf de...

Tarta de post cu ciuperci
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...

Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Un Dulce de Post cu Foi de Placinta
ReteteCulinare.RO

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta

Un Dulce de Post cu Foi de Placinta