Tort Tamisa

Tort Tamisa

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata
Tort Tamisa

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 225gr faina
  • 50 gr cacao
  • 250gr unt
  • 250gr zahar tos
  • 125 gr ciocolata lapte
  • o esenta de vanilie
  • un praf copt
  • Pentru crema:
  • 300 frisca lichida
  • 250 gr ciocolata lapte
  • un intaritor pentru frisca
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri coniac
  • Pentru ornat:
  • 200 gr ciocolata menaj
  • 50 gr ciocolata alba

Mod de preparare

Pentru blat topiti 125 gr ciocolata lapte cu 4 linguri de apa intr-un bol asezat deasupra unui vas cu apa fiebinte. Cand ciocolata s-a topit trageti de pe foc si lasati sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul si cu esenta de vanilie pana capata o consistenta cremoasa si pufoasa. incorporati apoi amestecand, galbenusurile si ciocolata topita. La sfarsit incorporati si faina amestecata cu cacao si praf de copt. Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, dupa care se vor incorpora cu o lingura de lemn, in crema. tapetati cu unt si hartie de copt o forma de tort cu diamentrul de 20 cm si coaceti trei foi. Ideal ar fi sa aveti trei forme de tort, pentru a putea repartiza exact compozitia. Coaceti foile, pe rand, in cuptorul preancalzit timp de 35 minunte, pana ce devin elastice. Cand s-au racit le insiropati cu un sirop facut din apa cu zahar, fiert cateva minute la temperatura maxima si adaugati coniacul dupa ce trageti de pe foc.

Crema se face punand pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta bucati. Amestecati continuu pana ce se topeste toata ciocolata. lasati putin la racorit si apoi mixati pana se intareste. Eu am mixat suficient timp si crema refuza sa se inchege, asa incat a trebuit sa adaug un plic de intaritor de frisca. Din crema folositi 2/3 pentru a unge blaturile de tort, aranjandu-le ca un sandvis, un blat un strat de crema, un blat un strat de crema... si 1/3 din crema pentru a imbraca tortul deasupra si pe laturi.

Intr-un castron topiti ciocolata de menaj si apoi o turnati pe o hartie de copt, egala cu inaltimea si circumferinta tortului. Lasati putin sa se racoreasca si apoi o infasurati in jurul tortului, cu hartia in afaraa si dati la frigider pentru 30-40 minute. Cand s-a intarit scoateti cu grija hartia de copt si ornati deasupra dupa bunul plac. eu am incercat sa fac carlionti de ciocolata in doua culori... dar... nu mi-au iesit. Tehnica o cunosc... practica ma omoara.... mai exersam.


Am ras deasupra niste ciocolata de menaj si niste ciocolata alba... si am implantat niste vartejuri de ciocolata facuti cu o zi inainte.
Sursa acestei retete este blogul culinar Alice Albinutza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Oua vopsite in foi de ceapa

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Oua vopsite in foi de ceapa
Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob usor de pui

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Drob usor de pui
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Desert prajitura felie de lapte
2
Retete culinare

Desert prajitura felie de lapte

Astazi vreau sa iti arat cat de usor si simplu poti prepara acasa celebra prajitura indragita de toti copiii, prajitura felie...

Desert prajitura felie de lapte
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
3
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Drob Pascal
4
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
5
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Parteneri
Reteta de crinkles cu portocala
Bucataras.RO

Reteta de crinkles cu portocala

Reteta de crinkles cu portocala este una destul de cautata in perioada sarbatorilor de iarna, iar eu am pregatit o portie...

Reteta de crinkles cu portocala
Drob de miel in foietaj
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Altfel de Cozonac cu Nuca
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!! citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola