Tort Tamisa

Tort Tamisa

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata
Tort Tamisa

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 6 oua
  • 225gr faina
  • 50 gr cacao
  • 250gr unt
  • 250gr zahar tos
  • 125 gr ciocolata lapte
  • o esenta de vanilie
  • un praf copt
  • Pentru crema:
  • 300 frisca lichida
  • 250 gr ciocolata lapte
  • un intaritor pentru frisca
  • Pentru sirop:
  • 100 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • 4 linguri coniac
  • Pentru ornat:
  • 200 gr ciocolata menaj
  • 50 gr ciocolata alba

Mod de preparare

Pentru blat topiti 125 gr ciocolata lapte cu 4 linguri de apa intr-un bol asezat deasupra unui vas cu apa fiebinte. Cand ciocolata s-a topit trageti de pe foc si lasati sa se raceasca. Untul se freaca spuma cu zaharul si cu esenta de vanilie pana capata o consistenta cremoasa si pufoasa. incorporati apoi amestecand, galbenusurile si ciocolata topita. La sfarsit incorporati si faina amestecata cu cacao si praf de copt. Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare, dupa care se vor incorpora cu o lingura de lemn, in crema. tapetati cu unt si hartie de copt o forma de tort cu diamentrul de 20 cm si coaceti trei foi. Ideal ar fi sa aveti trei forme de tort, pentru a putea repartiza exact compozitia. Coaceti foile, pe rand, in cuptorul preancalzit timp de 35 minunte, pana ce devin elastice. Cand s-au racit le insiropati cu un sirop facut din apa cu zahar, fiert cateva minute la temperatura maxima si adaugati coniacul dupa ce trageti de pe foc.

Crema se face punand pe foc frisca lichida impreuna cu ciocolata rupta bucati. Amestecati continuu pana ce se topeste toata ciocolata. lasati putin la racorit si apoi mixati pana se intareste. Eu am mixat suficient timp si crema refuza sa se inchege, asa incat a trebuit sa adaug un plic de intaritor de frisca. Din crema folositi 2/3 pentru a unge blaturile de tort, aranjandu-le ca un sandvis, un blat un strat de crema, un blat un strat de crema... si 1/3 din crema pentru a imbraca tortul deasupra si pe laturi.

Intr-un castron topiti ciocolata de menaj si apoi o turnati pe o hartie de copt, egala cu inaltimea si circumferinta tortului. Lasati putin sa se racoreasca si apoi o infasurati in jurul tortului, cu hartia in afaraa si dati la frigider pentru 30-40 minute. Cand s-a intarit scoateti cu grija hartia de copt si ornati deasupra dupa bunul plac. eu am incercat sa fac carlionti de ciocolata in doua culori... dar... nu mi-au iesit. Tehnica o cunosc... practica ma omoara.... mai exersam.


Am ras deasupra niste ciocolata de menaj si niste ciocolata alba... si am implantat niste vartejuri de ciocolata facuti cu o zi inainte.
Sursa acestei retete este blogul culinar Alice Albinutza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Aluat de foietaj
3
Aluaturi

Aluat de foietaj

Acest aluat de foietaj se foloseste la mai multe retete de foietaj – puteti opta pentru umpluturi dulci sau sarate. In...

Aluat de foietaj
Supa crema de legume si ardei copt
4
Supe de legume

Supa crema de legume si ardei copt

Hranitor si dietetic!!!

Supa crema de legume si ardei copt
Prajitura cu piure de castane
5
Prajituri

Prajitura cu piure de castane

O prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!

Prajitura cu piure de castane
Parteneri
Aperitiv placinta cu dovlecei si urda
Bucataras.RO

Aperitiv placinta cu dovlecei si urda

De cand este plina piata de dovlecei, am profitat si am facut foarte multe preparate cu ei. Sotul chiar ma intreba, oare mai...

Aperitiv placinta cu dovlecei si urda
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!