Tort Vasile

De onomastica tatei, dar si pentru Revelion, am pregatit un tort cu blat de nuca, crema de unt si cafea, ornat cu frisca.

Portii
15
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie
Tort Vasile

Ingrediente

  • pentru blat avem nevoie de:
  • 7 oua;
  • 5 linguri zahar;
  • 3 linguri faina;
  • 10 linguri nuca;
  • un praf de copt;
  • un varf lingurita sare
  • pentru crema avem nevoie de:
  • 200 g unt 82% grasime;
  • 3 linguri zahar;
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon;
  • 2 linguri cacao neagra;
  • 1 lingurita cafea.
  • pentru sirop avem nevoie de:
  • apa 500 ml;
  • esenta de rom dupa gust;
  • 4 linguri zahar.
  • pentru ornat avem nevoie de:
  • frisca lichida 200 ml;
  • bombonele decorative verzi;
  • coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan)
  • flori de napolitana.

Mod de preparare

Blatul: Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura de jos in sus, ca sa ramana pufoasa si aerata. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 35 de minute. Dupa ce este gata, se lasa la racit.

Siropul: Se pun la fiert apa cu zaharul, se fierbe cam 5 minute, iar dupa ce se ia focul, se adauga in sirop esenta preferata, eu am folosit esenta de rom. Dupa ce s-au racit si blatul si siropul, taiem blatul in doua si il insiropam. Sfatul meu: taiati tortul nu in 2 parti egale, ci baza mai groasa, iar stratul de deasupra un pic mai subtire ca baza. Acest lucru ne va ajuta ca tortul sa-si sustina mai bine greutatea (cand va fi insiropat si plin de crema) si sa nu se pleosteasca.

Crema de unt: Se bate cu mixerul untul cam un minut, pana se deschide la culoare, apoi se adauga zaharul, zaharul vanilat, cacaoa si cafeaua si amestecam bine. Acum se poate asambla tortul, adaugand crema de unt.

Decorul: Frisca lichida se bate cu mixerul pana devine matasoasa (daca ramane prea moale, florile nu vor avea forma, iar daca e prea tare, se va orna cu greutate si se va strange la frigider). Se decoreaza tortul cu frisca, artificii facute din coaja de portocala tinuta in zahar la borcan, flori si ornamente de zahar. Se da la frigider inainte de servire. Pofta Buna!

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2017/01/tort-vasile-revelion-2017.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura galbena cu nuca
1
Prajituri

Prajitura galbena cu nuca

Este o reteta foarte buna si aspectuoasa.

Prajitura galbena cu nuca
Prajitura pufoasa cu branza
2
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.

Prajitura pufoasa cu branza
Cozonaci Babani
3
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Prajitura "polara"
4
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Tort de portocale cu crema
5
Torturi

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Parteneri
Placinta aperitiv cu branza sarata
Bucataras.RO

Placinta aperitiv cu branza sarata

O placinta pe cinste :)..... gustoasa tare :)

Placinta aperitiv cu branza sarata
Tort Dobos (mic)
Gustos.RO

Tort Dobos (mic)

Tort Dobos (mic)
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori