Tort vitraliu

1)Mousse de lamaie Se pune la fiert laptele. Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul. Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar t

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort vitraliu

Ingrediente

  • Cremele au fost turnate in forma
  • in ordinea ce urmeaza
  • iar la sfarsit am pus blatul
  • 1)Mousse de lamaie:
  • 1 ou
  • 2 linguri de zahar
  • 2 linguri amidon
  • 175 ml lapte
  • coaja de la o lamaie (eu am folosit putina esenta)
  • 4 gr gelatina inmuiata in sucul de la 1 lamaie mare ( eu am folosit gelatina praf Dr. Oetker)
  • 225 ml frisca lichida
  • 2)Vitraliu de jeleu
  • Pentru jeleuri:
  • 5 pachet praf jeleu cu aroma de caise
  • 5 pachet praf jeleu cu aroma de struguri
  • 5 pachet praf jeleu cu aroma de capsune
  • Intre timp am preparat pana cotta cu nuca de cocos
  • 70 ml frisca lichida
  • 90 ml lapte
  • 30 gr zahar
  • 80 gr fulgi de nuca de cocos
  • 4 gr gelatina puse la umflat cu o lingura de apa
  • 3) Pireul de zmeura:
  • 3 gr de gelatina
  • jumatate de lamaie
  • 200 gr zmeura
  • 2 linguri de zahar
  • apa
  • 4)Blatul de zmeura:
  • 2 oua
  • 5 lingurita praf de copt
  • 75 gr zahar
  • 1 lingura apa
  • 1 plic budinca de zmeura (Dr. Oetker)

Mod de preparare

1)Mousse de lamaie

Se pune la fiert laptele.

Intre timp, se amesteca amidonul cu zaharul si se adauga oul.

Se mixeaza bine compozitia pana ce dispar toate cocoloasele de amidon.

Apoi se toarna incet, in fir subtire laptele fierbinte in compozitia cu ou.

Se muta compozitia in olicica in care a fiert laptele si se mai pune pe foc minim cateva minute.

Se amesteca continuu intrucat compozitia se ingroasa foarte repede.

Se ia de pe foc, se adauga coaja de lamaie (eu am pus o picatura de esenta, e ca un fel de apa la mine, nu uleioasa), se acopera cu folie si se pune sa se raceasca.

Trec crema prin sita pentru a evita orice cocoloase.

Batem frisca si-o punem la frigider, eu am indulcit-o putin cu o lingura rasa de zahar praf.

Cand crema e gata se amesteca cu frisca batuta si cu gelatina topita.

2)Vitraliu de jeleu

Fiecare jeleu praf a fost preparat dupa instructiunile de pe ambalaj utilizand 250 ml apa.

Au rezultat trei feluri de jeleuri pe care le-am turnat in 3 caserole si le-am pus la rece.

Am avut grija ca respectivele caserole sa nu fie foarte mici, pentru ca stratul de lichid sa nu fie mai mare de 1,5 cm.

2) 1) Pana cotta cu nuca de cocos

Se pune la fiert frisca lichida cu laptele si zaharul, si se amesteca pana se topeste zaharul. Apoi se adauga nuca de cocos si se da intr-un clocot.

Se raceste lichidul apoi se strecoara. Eu inainte de a-l strecura am pus blenderul si-am maruntit bine nuca pentru a se impregna mai bine laptele cu aroma.

Intre timp se scot caserolele cu gelatina de la frigider, se inmoaie cate o caserola pe rand intr-un vas cu apa calda spre fierbine ca sa se desprinda gelatina si se rastoarna pe tocator. Eu am folosit un tocator de sticla pentru o mai usoara manevrare a gelatinei. Apoi se pregateste un pahar apa calda si se inmoaie in el lama cutitului de fiecare data cand taiem gelatina cubulete.

Cand am terminat asezam, cubuletele deasupra mousse-ului de lamaie care e deja intins in forma si racit

Se finiseaza vitraliul cu laptele de nuca de cocos in care nu uitam sa adaugam gelatina topita. Totodata am mai pus cateva jeleuri desupra.

3) Pireul de zmeura

Se pune la umflat 3 gr gelatina cu sucul de la o jumatate de lamaie.

Se fierb 200 gr zmeura cu 2 linguri de zahar si 1 lingura de apa pana cand se sfarama fructele si se evapora putin din apa.

Apoi se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie si se mai fierbe totul cam 5 minute. Amestecul se strecoara si se pune la rece.

Cand vitraliul este suficient de intarit, se intinde un strat subtire de pireu in care se amesteca anterior gelatina topita.

4)Blatul de zmeura

Albusurile se bat spuma si se adauga cate putin zaharul pana devin lucioase.

Apoi se aduga galbenusurile, apa, praful de budinca si praful de copt si amestecam usor totul cu o lingura de lemn.

Praful de budinca substituie defapt faina de care nu mai avem nevoie.

Se tapeteaza o tava cu hartie de copt (eu am si uns-o cu unt si dat-o cu faina), se intinde copozitia, se acopra cu folie de aluminiu (ca sa nu prinda culoare galbuie blatul roz) si se da la cuptorul preincalzit la 160 grade C, 15 minute.

Blatul rece se aseaza deasupra pireului de zmeura. Eu am avut o tava de aceeasi dimensiune ca si inelul in care am turat cremele, dar comozitie e suficienta, asa se poate coace si intr-o tava mai mare iar apoi sa se taie din margini.

Tortul a stat peste noapte la frigider, iar a doua zi, ca sa se desprinda de tava mai usor, am incalzit putin marginile tavii cu feonul.

Am batut 225 ml frisca si-am acoperit tortul, lateralele le-am suflat cu fulgi de nuca de cocos.
OBSERVATII:

Cel mai bine blatul sa fie preparat prima data. Apoi compozitiile de jeleu care trebuie sa se raceasca si intareasca bine. Cremele se pot prepara in functie de preferintele fiecaruia dar fara a li se adauga gelatina. Ea se adauga de fiecare data inainte ca respectiva crema sa fie intinsa in forma.

Fiecare strat trebuie sa se inchege bine inainte de a pune urmatorul. Asta mai ales cand se pune pireul de zmeura altfel, culoarea din pireu va patrunde in albul pannei cota si va strica conturul.

Eu am lasat de fiecare data acest tort sa se prinda in totalitate peste noapte. A doua zi se scoate din forma si se orneaza. Astfel, are o stabilitate mai buna si se poate taia frumos.

Pofta buna!

Reteta Tort vitraliu propusa de seima

Discuta mai multe despre aceasta reteta pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Inghetata lapte de pasare
1
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
2
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
3
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
4
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
5
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii