Gulas de vitel

Un gulas facut de mine trebuie sa contina in mod evindent: carnea de vitel, chiar daca nu am suficienta si vreau sa fac o cantitate mai mare de gulas, mai adaug carne de porc, dar este neaparat sa contina si carne de vitel; apoi, ca si condimente sunt nelipsite boiaua si chimenul; si nu in ultimul rand vinul rosu. Puteti sa optati sa faceti galuste de faina sau sa adaugati cartofi. Eu am optat sa servesc gulasul cu o budinca din paine.

Portii
6
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
300 minute
Complexitate
medie
Gulas de vitel

Ingrediente

  • Pentru gulas:
  • 500 gr carne de vitel (pulpa am avut eu)
  • 200-300 gr pulpa de porc
  • 2 cepe rosii
  • 3-4 graunti de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingura unt
  • 1 ardei capia
  • 2 morcovi
  • 2 tije apio
  • 3-4 rosii carnoase
  • Sare si piper proaspat rasnit
  • 1 lingurita seminte de chimen
  • boia dulce si boia afumata
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • Frunze proaspete de patrunjel si de telina
  • 1 lingura plina de pasta de tomatesi pasta de gogosari
  • 500 ml vin rosu si 200-300 ml apa
  • Pentru budinca de paine/cornuri:
  • Paine sau cornuri simple
  • veche de 2-3 zile
  • 2 oua
  • 250-300 ml lapte
  • Sare dupa gust
  • unt pentru uns vasul
  • Pentru servit: ardei iute
  • smantana(optional)

Mod de preparare

Intr-o tigaie incapatoare se pune la incins uleiul si untul. Se toaca ceapa marunt si se caleste pana devine sticloasa. Peste ceapa calita se pun mirodeniile, respectiv: piperul proaspat rasnit, chimenul si boiaua. Se lasa pe foc 2-3 minute, pana condimentele isi lasa aromele.Ulterior se adauga usturoiul taiat marunt si ardeiul capia taiat feliute. Se caleste totul inca 2-3 minute.

In vasul Croock Pot-ului se pune carnea spalata si taiata cuburi. Se adauga prajeala si restul ingredientelor. Adica: morcovul taiat cubulete, tijele de apio taiate feliute, rosiile taite cuburi, frunzele de patrunjel si de telina taiate marunt, sare si cimbru uscat, vinul(eu l-am incalzit in tigaia in care am facut prajeala), apa, pasta de gogosari si de tomate. Sper ca le-am enumerat pe toate… Se amesteca toate ingredientele cu o lingura de lemn pentru omogenizare. Se pune capacul, se seteaza pe functia high si timpul de 5 ore. Se poate pune aparatul sa mearga peste noapte, iar dimineata doar sa mai adaugati sare dupa gust…

Pentru budinca de paine: se unge cu unt un vas termorezistent. Se taie painea/cornurile in cubulete si se pun in vasul uns cu unt. Intr-un bol se bat oule cu o furculita. Se adauga laptele si un praf de sare. Se adauga amestecul de lapte cu ou peste paine. Cu o lingura sau chiar cu degetele, apasati usor painea sa fie imbibata cu lichid. Mie personal imi place sa nu musteasca totul in lapte cu ou. Partea de deasupra imi place sa fie mai crocanta, motiv pentru care nu umplu vasul cu lichid… Se poate pune deasupra parmezan, branza chedar, brie sau o alta branza topitoare. Se da vasul la cuptorul incins la 170 grade pentru 20-30 minute, pana painea este aurie si lichidul este absorbit.

Se serveste o portie de budinca de paine cu o portie de gulas, smantana si ardei iute. Sa va fie de folos!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Supa crema de dovleac
1
Supe si ciorbe

Supa crema de dovleac

Gustoasa, hranitoare, simplu si rapid de facut: supa crema de dovleac. Ideala pentru serile rece de iarna, pentru o cina usoara.

Supa crema de dovleac
Ciorba de perisoare din carne de pui
2
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Chec aperitiv cu urzici proaspete
3
Aperitive cu legume

Chec aperitiv cu urzici proaspete

Retete usoare de Primavara!

Chec aperitiv cu urzici proaspete
Supa rece de castraveti made by Jamila Cuisine
4
Supe de legume

Supa rece de castraveti made by Jamila Cuisine

• taiati castravetii pe lungime, apoi in bucati • taiati ceapa verde in bucati, apoi adaugati-o peste castraveti•

Supa rece de castraveti made by Jamila Cuisine
Bors de loboda
5
Borsuri

Bors de loboda

O reteta de bors usoara cu ingrediente noi aparute in plin sezon al primaverii si foarte, foarte gustoasa!

Bors de loboda
Parteneri
Taitei chinezesti cu peste
Bucataras.RO

Taitei chinezesti cu peste

Taitei chinezesti cu peste
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia