Pljecavica

a) Chifle: 1. Se amesteca ingredientele pentru chifla, dizolvati inainte drojdia in apa calduta. 2. Bila rezultata se da la frigider pentru 2-3 ore, i

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
Pljecavica

Ingrediente

  • Chifle:
  • 240 ml apa calduta
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • Chiftelele de carne:
  • 800 de grame de carne de vita tocata (se poate amesteca carne de vita cu porc)
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 praf de nucsoara
  • 1 praf de cardamom
  • 1 praf de piper
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2-3 catei de usturoi tocati
  • 2 lingurite rase de drojdie deshidratata
  • 450 grame faina 550
  • 3 linguri de supa cu ulei de masline

Mod de preparare

a) Chifle:

1. Se amesteca ingredientele pentru chifla, dizolvati inainte drojdia in apa calduta.

2. Bila rezultata se da la frigider pentru 2-3 ore, intr-un vas uns cu ulei si acoperita cu o folie unsa si ea.

3. Se aseaza aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si se framanta usor pentru a scoate aerul din el.

4. Se imparte aluatul in 6 pana la 8 bile de dimensiune egala.

5. Bilele se aplatizeaza si se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt.

6. In cuptorul abia incalzit (40 de grade), alaturi de un recipient cu apa calda, se introduce tava cu chifle.

7. Se lasa sa creasca jumatate de ora.

8. Se pensuleaza suprafata cu lapte, se presara cu susan (sau cu ce va place).

9. Se reintroduc in cuptorul rece (sau abia caldut). Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 210 grade. Se coc 30-35 minute.

10. Se lasa sa se racoreasca, apoi se vor consuma cu pljeskavica.

b) Chiftelele de carne;:

1. Ceapa se caleste cu o lingura de ule;

2. Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas;

3. Se framanta, eventual se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma .

4. Se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora.

5. In acest timp am pregatit o maioneza, un sos de rosii (busuioc, un catel de usturoi, zahar, sare, oregano, busuioc, bulion de casa si o lingura de amidon), o salata de varza.

6. Am curatat si taiat cartofi pentru prajit.

7. Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in atatea bile egale cate chifle avem, apoi se aplatizeaza, cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de 2-3 mm (nu se va rupe) si se prajesc in tigaie teflonata sau pe gratar.

8. Exista doua optiuni de prezentare a acestei chifle sarbesti, ambele perfect valabile - una e cea de fast food, in chifla, cealalta e cu garniturile montate pe farfurie.

Reteta propusa de Lauralaurentiu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc