Pljecavica

a) Chifle: 1. Se amesteca ingredientele pentru chifla, dizolvati inainte drojdia in apa calduta. 2. Bila rezultata se da la frigider pentru 2-3 ore, i

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
Pljecavica

Ingrediente

  • Chifle:
  • 240 ml apa calduta
  • 2 linguri de zahar
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • Chiftelele de carne:
  • 800 de grame de carne de vita tocata (se poate amesteca carne de vita cu porc)
  • 1 lingurita cu varf de sare
  • 1 praf de nucsoara
  • 1 praf de cardamom
  • 1 praf de piper
  • 1 ceapa mica tocata
  • 2-3 catei de usturoi tocati
  • 2 lingurite rase de drojdie deshidratata
  • 450 grame faina 550
  • 3 linguri de supa cu ulei de masline

Mod de preparare

a) Chifle:

1. Se amesteca ingredientele pentru chifla, dizolvati inainte drojdia in apa calduta.

2. Bila rezultata se da la frigider pentru 2-3 ore, intr-un vas uns cu ulei si acoperita cu o folie unsa si ea.

3. Se aseaza aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si se framanta usor pentru a scoate aerul din el.

4. Se imparte aluatul in 6 pana la 8 bile de dimensiune egala.

5. Bilele se aplatizeaza si se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt.

6. In cuptorul abia incalzit (40 de grade), alaturi de un recipient cu apa calda, se introduce tava cu chifle.

7. Se lasa sa creasca jumatate de ora.

8. Se pensuleaza suprafata cu lapte, se presara cu susan (sau cu ce va place).

9. Se reintroduc in cuptorul rece (sau abia caldut). Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 210 grade. Se coc 30-35 minute.

10. Se lasa sa se racoreasca, apoi se vor consuma cu pljeskavica.

b) Chiftelele de carne;:

1. Ceapa se caleste cu o lingura de ule;

2. Carnea, ceapa calita, usturoiul, condimentele se aseaza intr-un vas;

3. Se framanta, eventual se malaxeaza in robot, pana simtim ca a devenit compozitia ferma .

4. Se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora.

5. In acest timp am pregatit o maioneza, un sos de rosii (busuioc, un catel de usturoi, zahar, sare, oregano, busuioc, bulion de casa si o lingura de amidon), o salata de varza.

6. Am curatat si taiat cartofi pentru prajit.

7. Bila de carne scoasa de la frigider se imparte in atatea bile egale cate chifle avem, apoi se aplatizeaza, cu mainile unse cu ulei, pana la o grosime de 2-3 mm (nu se va rupe) si se prajesc in tigaie teflonata sau pe gratar.

8. Exista doua optiuni de prezentare a acestei chifle sarbesti, ambele perfect valabile - una e cea de fast food, in chifla, cealalta e cu garniturile montate pe farfurie.

Reteta propusa de Lauralaurentiu

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Frunze de vita oparite
1
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
2
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
3
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
4
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Orez natur cu quinoa, vegetale si pere
Bucataras.RO

Orez natur cu quinoa, vegetale si pere

După risotto-ul acela cu pere, care culmea s-a evaporat, am cotrobăit prin cămară și am găsit acest amestec deosebit!...

Orez natur cu quinoa, vegetale si pere
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise