Pui fript delicios

Preincalziti cuptorul si o tava pentru copt de marime adecvata la 220°C (treapta 7 la cel pe gaz). Spalati puiul atat la exterior, cat si in interi

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1
  • 8 kg carne de pui
  • preferabil organica
  • 1 lamaie mare
  • 8 felii subtiri de prosciutto sau sunca de Parma
  • 1-2 catei de usturoi
  • decojiti si taiati in bucati mici
  • 2 maini bune de cimbru proaspat
  • cu frunzele tocate marunt
  • sare si piper negru proaspat macinat
  • 115 g de unt moale
  • 1 kg cartofi
  • decojiti si taiati in bucati
  • 1 radacina mare de telina
  • decojita

Mod de preparare

Preincalziti cuptorul si o tava pentru copt de marime adecvata la 220°C (treapta 7 la cel pe gaz). Spalati puiul atat la exterior, cat si in interior, si uscati-l cu ajutorul unui servet de hartie. Cu degetele, desprindeti partial pielea de pe pieptul puiului. Este important sa nu sfasiati pielea. Cu un aparat pentru decojit, indepartati si tocati in bucati coaja galbena si aromata a lamaii, lasand deoparte continutul. Apoi rupeti feliile de prosciutto in bucati si puneti-le intr-un castron impreuna cu bucatile de coaja de lamaie, usturoiul si cimbrul. Condimentati, apoi amestecati bine cu untul moale. Introduceti o parte din aceasta compozitie in spatiul creat intre carne si piele — iar cu ce ramane frecati bine toata suprafata pasarii, inclusiv interiorul. Carnea va deveni extrem de aromata! Apoi, crestati carnea in zona copanelor, astfel incat sa-i permiteti caldurii sa penetreze mai bine,

pentru a da un gust si mai grozav. Taiati lamaia decojita in jumatate si impingeti-o in interiorul puiului. Apoi asezati puiul intr-o tava pentru copt bine incinsa si coaceti-l vreme de 25 de minute in cuptorul preincalzit.

In timp ce se face puiul, fierbeti cartofii pe jumatate (timp de 10 minute) in apa sarata, apoi scurgeti-i. Taiati telina in bucati neregulate, cam de aceeasi marime cu cartofii. Scoateti puiul din cuptor, moment in care untul trebuie sa se fi topit deja si sa fi ajuns pe fundul tavii, aromand

puiul si asteptand sa inmiresmeze cartofii si telina. De obicei, eu introduc o furculita in cavitatea puiului si il ridic din tava pentru 20 de secunde, timp in care pun legumele in tava si le amestec bine, acoperindu-le cu sosul de unt. Asezati puiul inapoi, peste legume, si gatiti totul inca 45 de minute. Apoi lasati-l 10 minute la racit. Dupa ce veti scoate carnea, cartofii si telina, veti putea pregati un sos usor punand tava pe aragaz, impreuna cu ceva vin si niste supa de baza, fierbandu-le putin la foc mic si lasand sa cada in sos si resturile gustoase razuite de pe marginea tavii.
Se serveste cald.

Alte retete recomandate:

Tocanita de pui cu ceapa

Pulpe de pui la cuptor

Ciulama de ciuperci

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Gem de gutui cu ghimbir

Gem de gutui cu ghimbir

Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se...

Gem de gutui cu ghimbir
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci
Prajitura cu mere si crusta de nuci

Prajitura cu mere si crusta de nuci

Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.

Prajitura cu mere si crusta de nuci
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Ne place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...

Placinta cu mere
Cozonac steluta
2
Cozonac

Cozonac steluta

Este o reteta de efect si delicioasa

Cozonac steluta
Flan de queso (flan de branza)
3
Budinci

Flan de queso (flan de branza)

Flan de queso este o reteta spaniola ce seamana cu crema de zahar ars, doar ca se face cu crema de branza.

Flan de queso (flan de branza)
Tarta cu prune si scortisoara
4
Tarte

Tarta cu prune si scortisoara

Cea mai simpla tarta cu prune si crumble – Un deser perfect pentru sfârșitul verii sau începutul toamnei. Cum se face...

Tarta cu prune si scortisoara
Dulceata de ardei iuti
5
Dulceata

Dulceata de ardei iuti

Un deliciu pentru toate fripturile, pestele pe gratar sau prajit, pentru oricare preparat cu care se poate consuma aceasta...

Dulceata de ardei iuti
Parteneri
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Gustos.RO

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Prajitura cu branza, cacao si struguri
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu branza, cacao si struguri

Prajitura cu branza, cacao si struguri
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia