Pentru pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel carnea se spala si se unge bine si pe interior si pe afara cu piper, cimbru, boia de ardei, sare.
Puiul este gatit dupa reteta bunicii mele de pe mama-Sevastiţa femeie de la tara, din strabuni razesi de neamul Florestenilor din Liteni. Bunica nu punea nici gris, nici orez in pui, ci mamaliga facuta din faina de porumb.De aceea i-am spus pui umplut taraneste.Bunica facea puiul in rola intr-un chiup de lut si pe de laturi punea la copt si o rola de mere domnesti care le aseza la masa cu puiul ei umplut alaturi de o mamaliga aburinda .
Mod de preparare
Pentru pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel carnea se spala si se unge bine si pe interior si pe afara cu piper, cimbru, boia de ardei, sare.Se lasa sa stea asa macar 30 minute.
Ficateii ii prajim usor in ulei fara sa ii saram.Ii lasam la racorit.In uleiul in care am fript ficateii punem la topit cu putin apa si sare ceapa.Din malai facem o mamaliguta moale.
Ceapa topita si scursa impreuna cu verdeata o dam prin masina de carne sau la robot.Compozitia obtinuta o amestecam cu mamaliga, ouale, condimente si verdeata.Cu aceasta umplem puiul atat la gusa cat si inauntru. Coasem bine cu ata puiul si il dam la cuptor la foc iute, pus ori in vas roman, ori in tava de friptura si acoperit cu folie de aluminiu ca un tort.Puiul trebuie sa stea la cuptor o ora si jumatate, pana se termina de prajit.Nu se controleaza, nu se inteapa ca sa nu scoatem sucul din carne.
Merele le taiem in patru si le curatam de coaja si casuta samburilor.Intr-o tigaie le rumenim usor la foc iute in putin ulei.Ardem 200 grame de zahar pe care-l stingem cu apa in care am dizolvat lingura de faina.In acest amestec punem merele rumenite si lasam sa fiarba, fara sa mestecam, doar scuturand cratita.Merele trebuie sa ramana intregi.Cand s-au patruns merle, adaugam lamaia si vinul,putina sare si lasam la fiert si scazut.Cand consideram ca e destul de legat sosul inchidem focul.
Puiul umplut taraneste se serveste atat din carnea fripta cat si din compozitia interioara cu merele si sosul lor alaturi.Merg gogosarii la otet sau harbuzul murat alaturi de un vin de la tara acrisor.
Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel se serveste la temperatura camerii sa poata fi portionat frumos.
Rulouri dulci din aluat fraged, cu branza. Dacă îi lăsați până a doua zi, vor deveni și mai buni. Sfărâmicioși și...
Rulouri fragede cu branzaGogosarii in otet sunt foarte gustosi si usor de facut pentru ca nu trebuie opariti. Va trebuie 10 kg de gogosari.
Gogosari in otet pentru iarnaEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiCiorba de fasole in bol de paine este o metoda ingenioasa de a prezenta ciorba. Dar in esenta ciorba de fasole cu costita...
Ciorba de fasole in bol de paineEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiEste una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...
Ciorba de perisoare din carne de puiPrajitura de casa cu mac este o prajitura absolut delicioasa de casa. Este o reteta de prajitura cu mac ce se preteaza pe...
Prajitura de casa cu macEste o reteta destul de usor de realizat, este gustoasa si este foarte potrivita pentru pranz sau cina.
Cartofi gratinatiDescopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...
Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii