Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel

Pentru pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel carnea se spala si se unge bine si pe interior si pe afara cu piper, cimbru, boia de ardei, sare.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel

Ingrediente

  • -un pui mare de 2 kg
  • 700 grame ficatei de pasare
  • 4 bucati ceapa mare
  • 2 oua
  • marar
  • patrunjel
  • piper
  • cimbru
  • sare
  • boia de ardei dulce
  • ulei
  • o ceasca de cafea de malai grisat
  • 10 mere mari
  • 2 gutui
  • 200 grame zahar
  • o lingura faina de grau
  • o ceasca mare de vin alb
  • o jumatate de lamaie

Mod de preparare

Puiul este gatit dupa reteta bunicii mele de pe mama-Sevastiţa femeie de la tara, din strabuni razesi de neamul Florestenilor din Liteni. Bunica nu punea nici gris, nici orez in pui, ci mamaliga facuta din faina de porumb.De aceea i-am spus pui umplut taraneste.Bunica facea puiul in rola intr-un chiup de lut si pe de laturi punea la copt si o rola de mere domnesti care le aseza la masa cu puiul ei umplut alaturi de o mamaliga aburinda .
Mod de preparare

Pentru pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel carnea se spala si se unge bine si pe interior si pe afara cu piper, cimbru, boia de ardei, sare.Se lasa sa stea asa macar 30 minute.
Ficateii ii prajim usor in ulei fara sa ii saram.Ii lasam la racorit.In uleiul in care am fript ficateii punem la topit cu putin apa si sare ceapa.Din malai facem o mamaliguta moale.
Ceapa topita si scursa impreuna cu verdeata o dam prin masina de carne sau la robot.Compozitia obtinuta o amestecam cu mamaliga, ouale, condimente si verdeata.Cu aceasta umplem puiul atat la gusa cat si inauntru. Coasem bine cu ata puiul si il dam la cuptor la foc iute, pus ori in vas roman, ori in tava de friptura si acoperit cu folie de aluminiu ca un tort.Puiul trebuie sa stea la cuptor o ora si jumatate, pana se termina de prajit.Nu se controleaza, nu se inteapa ca sa nu scoatem sucul din carne.
Merele le taiem in patru si le curatam de coaja si casuta samburilor.Intr-o tigaie le rumenim usor la foc iute in putin ulei.Ardem 200 grame de zahar pe care-l stingem cu apa in care am dizolvat lingura de faina.In acest amestec punem merele rumenite si lasam sa fiarba, fara sa mestecam, doar scuturand cratita.Merele trebuie sa ramana intregi.Cand s-au patruns merle, adaugam lamaia si vinul,putina sare si lasam la fiert si scazut.Cand consideram ca e destul de legat sosul inchidem focul.
Puiul umplut taraneste se serveste atat din carnea fripta cat si din compozitia interioara cu merele si sosul lor alaturi.Merg gogosarii la otet sau harbuzul murat alaturi de un vin de la tara acrisor.


Pui umplut ţărăneşte cu garnitura de mere in sos caramel se serveste la temperatura camerii sa poata fi portionat frumos.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Mini ardei umpluti cu branza
3
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Chec pufos
4
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Rascovi marinati
5
Conserve de iarna

Rascovi marinati

Rascovii marinati este o conserva de ciuperci delicioasa. Acestia se fierb in apa cu sare, timp de 15-20 de minute, dupa care...

Rascovi marinati
Parteneri
Paste cu carne de porc in sos de rosii aromat
Bucataras.RO

Paste cu carne de porc in sos de rosii aromat

Un pranz rapid, gustos si satios!

Paste cu carne de porc in sos de rosii aromat
Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gustos.RO

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet