Sarmale in foi de varza, reteta transmisa din generatie in generatie

Pentru noi nu exista Craciun fara sarmale. Sunt irezistibile.

Portii
20
Timp pregatire
120 minute
Timp coacere
360 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Igrediente pentru umplutura sarmalelor:
  • Cimbru: 2-3 crengute pe strat sau o lingurita rasa pe strat.
  • Carne de porc: - Daca o cumparati gata tocata luati 1 kg. Aceasta include deja grasime. - Daca aveti posibilitatea de o toca acasa sau la macelarie, alegeti 750 g pulpa de porc (carnea macra) si adaugati 400 g slanina care se toaca impreuna cu p
  • Carne de vita: - 750 g pulpa de vita tocata (tot carne macra).
  • Ceapa: 450 g (cantitatea este cea de dinainte de a o curata)
  • Orez bob rotund: 200 g (nu folositi bob lung).
  • Suc de rosii: 250 ml sau 3 linguri de bulion diluate cu putina apa.
  • Ulei: 100 ml.
  • Cimbru: o lingurita rasa de cimbru macinat (incercati sa cumparati cimbru crengute de la piata si sa-l macinati, nu se compara cu cel deja ambalat).
  • Piper: o lingurita cu varf piper macinat.
  • Apa: cat este necesar.
  • La sarmalele cu varza murata nu se foloseste deloc sare, intrucat varza este deja sarata.
  • Restul ingredientelor de care avem nevoie:
  • 2 verze murate mari ca sa fim siguri ca ne ajunge.
  • Afumatura: ½ kg; poate fi kaizer, piept de porc sau orice fel de carne de porc fara os afumata.
  • Suc de rosii: ½ l sau 6 linguri de bulion dizolvate in ½ l apa.
  • Foi de dafin: 3 foi pentru fiecare strat de sarmale.
  • Ulei: 250 ml (aici putem folosi untura de porc in loc de ulei daca dorim).
  • Apa: cat este necesar

Mod de preparare

Pasul 1. Pregatirea umpluturii. Decojim si taiem marunt ceapa . Eu rad ceapa cu o razatoare speciala de care ma folosesc atunci cand am cantitati mari de taiat. O adaugam intr-o tigaie mai mare sau un wok, impreuna cu 100 ml ulei. Tot aici adaugam orezul, sucul de rosii, un pahar de apa, cimbrul si piperul. Dam la foc mic si lasam sa fiarba, amestecand din cand in cand. Mai adaugam apa pana cand orezul este pe jumatate fiert. Dupa 15-20 de minute oprim focul si o lasam sa se raceasca. Noi am facut acum 200 de sarmale pentru Craciun si am adaugat cantitatile duble. Punem carnea tocata intr-un castron mai mare si dupa ce s-a racit amestecul de orez cu ceapa le amestecam bine.


Pasul 2. Pregatirea verzei. Cand cumparati varza incercati sa o gustati. Sa fie usor acrisoara si nu foarte sarata. Foile trebuie sa fie cat mai subtiri si cu nervuri cat mai putine. Sunt de preferat soiurile de varza romaneasca de dimensiuni mai mari, deoarece obtinem mai multe foi fara nervuri, cu care este mai usor de lucrat. Punem varza intr-un recipient si taiem in jurul cotorului. Daca varza este sarata in exces o lasam in apa aproximativ o ora. Apoi o desfacem usor si ridicam incet foile una cate una, incepand din mijloc spre exterior. Pastram foile din mijloc pentru tocat. Luam cate o foaie si indepartam partea centrala, dupa care o taiem in dreptunghiuri in functie de cat de mari dorim sa fie sarmalele. Bucatile nu trebuie sa fie mari, intrucat infasuram carnea in varza doar atat cat este necesar sa nu se desfaca la fiert. Tocam si ceva varza pentru a o folosi intre randurile de sarmale.


Pasul 3. Impaturitul sarmalelor. Pozitionam foaia intinsa si punem umplutura infasurand-o atat cat sa nu scape din foaie. Doar o data si jumatate este suficient. La capete sa ramana cam un cm - un cm jumate, asa ca taiem excesul. Impingem cu un deget capetele in interior si astfel ne asiguram ca sarmaua noastra nu se desface. Le putem pune pe o tava sau direct in oala.


Pasul 4. Aranjarea in oala. Primul strat este de varza, peste care presaram cimbru (il puteti pune si sub forma de crengute), cateva foi de dafin si ceva bucatele de afumatura. Apoi aranjam sarmalele in cercuri de la exterior spre interior. Dupa fiecare strat de sarmale se adauga din nou carne afumata, cimbru foi de dafin. Tot aici adaugam si varza tocata daca vreti, noi a trebuit sa sarim peste acest pas ca sa incapa toate sarmalele intr-o singura oala. Continuam astfel cu fiecare strat pana la ultimul si incheiem cu un strat de varza tocata. Atentie cand alegeti oala, trebuie umpluta doar doua treimi pe inaltime, deoarece in momentul fierberii continutul se ridica si riscam sa dea pe dinafara. Si inca ceva: verificati oala pe care o veti folosi sa incapa in cuptor. Noi am patit-o. Adaugam apa pana la nivelul compozitiei si punem oala pe aragaz la foc mic cu un capac pe care-l lasam sa respire putin. Pe foc trebuie sa stea aproximativ 3 ore. Mai verificam din cand in cand si adaugam apa, fara sa acoperim complet compozitia. Noi am adaugat apa de 3 ori in acest interval de timp. Dupa aproximativ 2 ore si jumatate adaugam sucul de rosii si uleiul sau untura, plus apa pana la nivelul compozitiei. Bagam oala in cuptorul incalzit in prealabil (150 grade la cuptorul electric sau temperatura minima la cuptorul pe gaze). Trebuie sa adaugam apa atunci cand vedem ca este necesar, altfel compozitia se poate lipi de fundul oalei, mai ales la cuptorul pe gaze. In situatia in care folosim un cuptor electric, probabil nu va fi nevoie sa completam cu apa mai mult de o singura data. La cuptorul pe gaze adaugam apa de cateva ori pentru ca apa se evapora mai repede. Dupa aproximativ 3 ore sarmalele sunt gata. Cu jumatate de ora inainte sa oprim cuptorul putem pune ultima apa. Varza de deasupra trebuie sa fie putin rumenita. Probabil ca va trebui sa nu va mai programati nimic in ziua respectiva si sa stati de capul lor, dar o sa iasa minunat! Spor la treaba si felicitari ca vreti sa le faceti singuri!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Sos de mere cu smantana
1
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
2
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Gem de agrise
3
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Prajitura cu visine
Bucataras.RO

Prajitura cu visine

Din cauza de raceala in exces,a trebuit sa-mi fac de lucru si sa uit starea naspa pe care o am,plus ca trebuia sa execut...

Prajitura cu visine
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise