Couscous cu legume dupa reteta traditionala marocana

Couscous cu legume este o reteta traditionala marocana, foarte usoara si delicioasa, dar mai ales sanatoasa. In mod traditional pregatirea couscous-ului dureaza foarte mult.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Couscous cu legume dupa reteta traditionala marocana

Ingrediente

  • 1kg couscous uscat
  • 1 ceapa mare
  • 3 rosii decojite
  • ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurite ghimbir
  • 1 lingurita turmeric
  • 1 mana de patrunjel tocat
  • 1/2 de varza
  • taiata in 2 sau 3
  • 5 morcovi taiati grosier
  • dovleac dulce
  • 3 dovlecei
  • 2 radacini de telina
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 1 ardei galben
  • o conserva de fasole boabe rosie
  • sare

Mod de preparare

Couscous-ul este o mancare reprezentativa pentru Maroc, ca si pentru toate tarile din partea de nord a Africii. In mod traditional prepararea couscous-ului dureaza foarte mult, in Maroc femeile adunandu-se laolalta ca sa il prepare. De cele mai multe ori la noi in tara in magazine vom gasi couscous gata uscat si preparat, dar daca totusi ai norocul sa gasesti couscous original, iata cum trebuie sa il prepari:

1. Spala couscousul intr-o oala incapatoare, amestecand cu mana. Repeta cu inca o tura de apa si lasa couscous-ul pentru 10 minute ca sa se hidrateze. Trece mainile prin toate boabele de couscous ca sa nu se stranga in bulgari mai mari. Stropeste-l cu ulei de masline si amesteca tot cu mainile.

2. Pune apa intr-o oala mare la fiert. Cand aceasta incepe sa fiarba, aseaza deasupra un vas de bambus pentru gatit la aburi. Daca ai un vas de gatit la aburi cu perforatii mari, aseaza deasupra o bucata de tifon, ca cea folosita pentru a face branza de casa. Toarna couscous-ul in vasul pus la baie de aburi si lasa-l la aburi timp de 20 de minute.

3. Toarna couscous-ul intr-un bol si lasa-l sa se racoreasca pana poti sa-l manevrezi cu mainile. Amesteca o lingura de sare intr-o cana de apa si toarna jumatate peste couscous. Usor, folosindu-ti mainile, separa si mangaie toate boabele de couscous. Apoi toarna apa ramasa si repeta procesul. Acest pas este foarte important in cultura marocana, fiecare boaba de couscous trebuie sa beneficieze de mangaiere.

Apoi pune-l din nou la aburi pentru 20 de minute, dupa care mangaie-l din nou cu apa si sare, dupa care lasa-l sa se raceasca complet.

Cat timp se raceste couscous-ul, prepara sosul de legume. Daca vrei sa fie mai consistent poti sa adaugi si carne de pui, dar iti spun sigur ca nu ai nevoie.

Caleste putin ceapa impreuna cu toate condimentele si rosiile decojite si tocate, pentru vreo 2 minute. Adauga legumele taiate bucati mari, dovleacul dulce adauga-l cu coaja cu tot si caleste-le putin. Toarna deasupra apa sa le acopere si lasa sa fiarba pentru 40 de minute, pana scade lichidul la consistenta unui sos si legumele sunt moi.

 

 


Serveste couscous-ul cu legume si sos deasupra in farfurii individuale.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere. Aceasta reteta nu contine gluten

Bilute de ciocolata si fulgi de cocos - prajitura fara coacere
Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ciorba de loboda cu franjuri de ou

Ador să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...

Ciorba de loboda cu franjuri de ou
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti insiropati
1
Preparate dulci

Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi...

Mucenici moldovenesti insiropati
Mancare de spanac cu ou ochi
2
Bebelusi 12-18 luni

Mancare de spanac cu ou ochi

Mancarea de spanac cu ou ochi pentru bebelusi este o delicioasa reteta nutritiva, perfecta pentru diversificarea alimentatiei...

Mancare de spanac cu ou ochi
Puseuri
3
Aluaturi

Puseuri

Se dizolva drojdia cu 1 lingura de zahar in laptele caldut. Se pune intr-un castron faina, se amesteca cu margarina, se...

Puseuri
Gyros cu pui si sos tsatsiki
4
Mancaruri cu carne

Gyros cu pui si sos tsatsiki

Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea...

Gyros cu pui si sos tsatsiki
Tort crema de zahar ars
5
Torturi

Tort crema de zahar ars

Tortul crema de zahar ars este un tort minunat ce combina traditionala reteta de crema de zahar ars cu un blat pufos de...

Tort crema de zahar ars
Parteneri
Croissant cu crema de branza, salami si salata de cruditati
Bucataras.RO

Croissant cu crema de branza, salami si salata de cruditati

Un mic dejun absolut delicios, rapid si sanatos!

Croissant cu crema de branza, salami si salata de cruditati
Pariziene cu branza dulce
Gustos.RO

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce