Galuste din chifle

3 chifle uscate se taie cubulete de 1 cm latime si se prajesc pana la rumenire in 3 linguri de ulei fierbinte. Se amesteca continuu pe foc mic. Daca s

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 3 chifle uscate
  • 3 linguri de ulei fierbinte
  • 250 ml lapte
  • oua batute
  • 30g unt moale
  • sare
  • un praf de nucsoara
  • o legatura mica de patrunjel tocat marunt

Mod de preparare

3 chifle uscate se taie cubulete de 1 cm latime si se prajesc pana la rumenire in 3 linguri de ulei fierbinte. Se amesteca continuu pe foc mic. Daca se foloseste tigaie de teflon, se elimina riscul supraprajirii. Se stropesc cu 250 ml lapte si mestecand din cand in cand se inmoaie cca intr-un sfert de ora, se adauga doua oua batute, 30g unt moale, o l.c. sare, un praf de nucsoara, o legatura mica de patrunjel tocat marunt, se amesteca bine. Se adauga 150 g faina si cu mainile umede se formeaza din compozitia corespunzatoare ca densitate aluatului de galuste,16 bucati de galuste. La inceput, compozitia pare tare, dar sub influenta amestecarii, laptele se elibereaza din bucatile de chifle si o inmoaie treptat. Se fierb in apa multa cca 10 minute pana se inmoaie. Cel mai usor control se face prin gustare pe o bucatica taiata dintr-o galusca. Dupa cateva minute se amesteca pentru ca sa nu ramana lipita vreuna de fundul vasului. Se scot cu lingura de strecurat, se servesc calde ca garnitura. Gustul galustelor se evidentiaza mai ales cu ciuperci vanatoresti. 3 chifle uscate se taie cubulete de 1 cm latime si se prajesc pana la rumenire in 3 linguri de ulei fierbinte. Se amesteca continuu pe foc mic. Daca se foloseste tigaie de teflon, se elimina riscul supraprajirii. Se stropesc cu 250 ml lapte si mestecand din cand in cand se inmoaie cca intr-un sfert de ora, se adauga doua oua batute, 30g unt moale, o l.c. sare, un praf de nucsoara, o legatura mica de patrunjel tocat marunt, se amesteca bine. Se adauga 150 g faina si cu mainile umede se formeaza din compozitia corespunzatoare ca densitate aluatului de galuste,16 bucati de galuste. La inceput, compozitia pare tare, dar sub influenta amestecarii, laptele se elibereaza din bucatile de chifle si o inmoaie treptat. Se fierb in apa multa cca 10 minute pana se inmoaie. Cel mai usor control se face prin gustare pe o bucatica taiata dintr-o galusca. Dupa cateva minute se amesteca pentru ca sa nu ramana lipita vreuna de fundul vasului. Se scot cu lingura de strecurat, se servesc calde ca garnitura. Gustul galustelor se evidentiaza mai ales cu ciuperci vanatoresti.
Se pastreaza in frigider. A doua zi, se incalzesc in cuptorul de gratar sau la microunde.

Alte retete recomandate

Ciorba de spanac

Rulada spanac

Mancare cu spanac

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Tort de clatite cu ciocolata si fructe de padure
3
Torturi

Tort de clatite cu ciocolata si fructe de padure

Tortul de clatite cu ciocolata si fructe de padure este unul dintre cele mai usoare torturi de facut, singura migala fiind...

Tort de clatite cu ciocolata si fructe de padure
Supa crema de usturoi
4
Supe de legume

Supa crema de usturoi

Nu-s fana supelor crema, dar sincer asta m-a dat pe spate, mi-a placut maxim, mai ales ca am incercat sa o pregatesc oarecum...

Supa crema de usturoi
Napolitane cu cacoa si menta
5
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Napolitane cu cacoa si menta

ALUAT: 1. Se amesteca 1 cana unt, 6 linguri cacao, 1 cana zahar, 1 ou. Adaugam apoi esenta vanilie, 1 lingura lapte plus 1...

Napolitane cu cacoa si menta
Parteneri
Galuste din urda cu sos de rosii
Bucataras.RO

Galuste din urda cu sos de rosii

A vazut mama aceasta reteta in ultimul numar al revistei Practic in bucatarie si a zis ca ii place. Cum aveam toate...

Galuste din urda cu sos de rosii
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Gustos.RO

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!