Dolmathakia - sarmale grecesti

Dolmathakia sunt versiunea greceasca a sarmalelor in foi-de-vita de vie, impregnate cu arome mediterane de ulei de masline si lamaie.

Complexitate
redusa
Dolmathakia - sarmale grecesti

Ingrediente

  • 200 ml ulei de masline
  • 400 g ceapa tocata
  • 250 g orez
  • 2 lingurite marar tocat
  • 200 ml apa fierbinte
  • 2 lingurite seminte de pin
  • 1 lingurita sare
  • Un praf de piper
  • 50 – 60 foi proaspete de vita-de-vie sau de la conserva
  • 1 lamaie

Mod de preparare

Dolmathakia sunt versiunea greceasca a sarmalelor in foi-de-vita de vie, impregnate cu arome mediterane de ulei de masline si lamaie.

Incingeti 100 ml de ulei de masline pe o tigaie si caliti ceapa pana se inmoaie. Adaugati orezul si lasati tava acoperita la foc mic 5 minute. Adaugati mararul, semintele de pin, 100ml apa fierbinte, sarea si piperul. Fierbeti 5 minute. Lasati sa se raceasca.

Foile de vita-de-vie de la conserva vor fi limpezite in apa rece, iar cele proaspete se vor pune in apa clocotita pentru 3 minute, apoi se vor limpezi in apa rece.

In centrul fiecarei frunze, asezate cu fata lucioasa in jos, se va pune cate o lingurita cu varf de umplutura. Impaturiti foaia (nu foarte stans, deoarece orezul se va umfla). Tapetati o tigaie cu foi de vita-de-vie si asezati dolmathakia unul langa celalalt, in straturi. Stropiti cu zeama de la o lamaie, adaugati 100 ml ulei de masline si 500 ml apa fierbinte. Asezati o farfurie peste dolmathakia, puneti capacul si fierbeti la foc mic timp de 1 ora. Lasati-le sa se raceasca in tigaie.


Se servesc reci, la deschiderea pranzului sau cinei.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc