Somn in aluat

1. Se amesteca sucul de lamaie, mararul, patrunjelul, piperul si un praf de sare. Se aseaza cate unfileu de peste intr-o tava putin adanca, se toarn

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru 8 portii: 1 lamaie (sucul si coaja rasa)
  • 2 linguri de marar proaspat tocat
  • 2 linguri de patrunjel verde tocat
  • 1 lingurita piper negru proaspat macinat
  • 1 somn mare (cca.1
  • 6-1
  • 8kg.)
  • eviscerat si taiat file
  • 700g.aluat fraged (din magazin)
  • 275g.spanac
  • oparit si tocat
  • 1 lingurita de nucsoara macinata
  • 75g. branza de vaci
  • un ou batut pentru uns aluatul
  • marar proaspat pentru ornat
  • Pentru sosul olandez: 175g. unt nesarat
  • 3 galbenusuri
  • sucul de la 1/2 lamaie

Mod de preparare

1. Se amesteca sucul de lamaie, mararul, patrunjelul, piperul si un praf de sare. Se aseaza cate unfileu de peste intr-o tava putin adanca, se toarna amestecul pregatit si se freca putin pentru ca sa se patrunda. Se pune fileurile astfel pregatite unele peste altele, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa la marinat timp de 1 ora.

2. Se preincalzeste cuptorul la 200*C. Se intinde 225g din aluatul fraged in forma de dreptunghi, mai mare cu 2,5 cm. decat fileurile, se aseaza intr-o tava de copt si se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se coace timp de 15 minute pana se ridica si se rumeneste. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

3.Daca se foloseste spanac proaspat, se fierbe timp de 10 minute pana se inmoaie. Se scurge si se stoarce bine de apa. Se amesteca cu coaja de lamaie, nucsoara, branza de vaci si se potriveste de sare.

4. Se aseaza foaia de aluat coapta inapoi in tava de copt si se pune in mijloc 1/2 dinfileuri, cu pielita in jos, se decupeaza surplusul de foaie de jur imprejur si se lasa doar o margine de 12 mm. de aluat. Se toarrna amestecul cu spanac si se acopera cu restul de fileuri, cu pielita in sus, ca si cum ati reconstitui forma pestelui.

5. Se intinde pe o suprafata presarata cu faina o cantitate de 275g. aluat fraged, in forma de dreptunghi, cu 5 cm. mai mare decat fileul. Se unge marginile foii cu ou batut, acoperiti cu foaia necoapta si inveliti cu ea marginile pe dedesubt.

6. Se intinde o foaie din aluatul ramas si se taie fasii subtiri pentru a orna in forma de gratar. Se taie doua deschizaturi in aluat pentru a permite aburului sa iasa. Se unge cu ou batut si se coace timp de 40-45 minute, pana ce creste frumos si se rumeneste.

Se prepara sosul olandez:

1. Se pune untul intr-o craticioara cu fundul gros si se incalzeste usor pana se topeste. Se ia de pe foc si se indeparteaza spuma. Se lasa sa se raceasca putin. Separat, se bate timp de 30 secunde, 3 linguri de apa cu galbenusurile si se potriveste de sare si piper.

2. Se pune amestecul cu galbenusurile intr-un castron in bain-marie si se bate timp de 5 minute. Se iai de pe foc si se bate, se adauga putin cate putin untul, pana ce sosul se ingroasa. Se adauga sucul de lamaie si asezonati dupa gust.
Asezati pe platou , ornati cu fire de marar proaspat si serviti cu sos olandez cald, fin si usor aromat, ideal pentru preparatele din peste. Accompaniati preparatul cu un vin alb sec: Riesling italian, Aligote, Feteasca regala.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Salata de leurda

Salata de leurda

Se spala frunzele de leurda si se taie. Ouala se fierb tari. Se taie cubulete. Se pune maioneza, sare dupa gust si se amesteca.

Salata de leurda
Chiftelute frigarui

Chiftelute frigarui

Pentru prepararea de chiftelute frigarui amestecaţi într-un castron carnea tocată cu ceapa tocată cât mai mărunt,...

Chiftelute frigarui
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa
ReteteCulinare.RO

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa

Inghetata de capsuni este un desert racoritor si delicios, perfect pentru zilele calde de vara. Preparata din capsuni...

Inghetata de capsuni - racoritoare si cremoasa