Somn in aluat

1. Se amesteca sucul de lamaie, mararul, patrunjelul, piperul si un praf de sare. Se aseaza cate unfileu de peste intr-o tava putin adanca, se toarn

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pentru 8 portii: 1 lamaie (sucul si coaja rasa)
  • 2 linguri de marar proaspat tocat
  • 2 linguri de patrunjel verde tocat
  • 1 lingurita piper negru proaspat macinat
  • 1 somn mare (cca.1
  • 6-1
  • 8kg.)
  • eviscerat si taiat file
  • 700g.aluat fraged (din magazin)
  • 275g.spanac
  • oparit si tocat
  • 1 lingurita de nucsoara macinata
  • 75g. branza de vaci
  • un ou batut pentru uns aluatul
  • marar proaspat pentru ornat
  • Pentru sosul olandez: 175g. unt nesarat
  • 3 galbenusuri
  • sucul de la 1/2 lamaie

Mod de preparare

1. Se amesteca sucul de lamaie, mararul, patrunjelul, piperul si un praf de sare. Se aseaza cate unfileu de peste intr-o tava putin adanca, se toarna amestecul pregatit si se freca putin pentru ca sa se patrunda. Se pune fileurile astfel pregatite unele peste altele, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa la marinat timp de 1 ora.

2. Se preincalzeste cuptorul la 200*C. Se intinde 225g din aluatul fraged in forma de dreptunghi, mai mare cu 2,5 cm. decat fileurile, se aseaza intr-o tava de copt si se inteapa din loc in loc cu o furculita. Se coace timp de 15 minute pana se ridica si se rumeneste. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.

3.Daca se foloseste spanac proaspat, se fierbe timp de 10 minute pana se inmoaie. Se scurge si se stoarce bine de apa. Se amesteca cu coaja de lamaie, nucsoara, branza de vaci si se potriveste de sare.

4. Se aseaza foaia de aluat coapta inapoi in tava de copt si se pune in mijloc 1/2 dinfileuri, cu pielita in jos, se decupeaza surplusul de foaie de jur imprejur si se lasa doar o margine de 12 mm. de aluat. Se toarrna amestecul cu spanac si se acopera cu restul de fileuri, cu pielita in sus, ca si cum ati reconstitui forma pestelui.

5. Se intinde pe o suprafata presarata cu faina o cantitate de 275g. aluat fraged, in forma de dreptunghi, cu 5 cm. mai mare decat fileul. Se unge marginile foii cu ou batut, acoperiti cu foaia necoapta si inveliti cu ea marginile pe dedesubt.

6. Se intinde o foaie din aluatul ramas si se taie fasii subtiri pentru a orna in forma de gratar. Se taie doua deschizaturi in aluat pentru a permite aburului sa iasa. Se unge cu ou batut si se coace timp de 40-45 minute, pana ce creste frumos si se rumeneste.

Se prepara sosul olandez:

1. Se pune untul intr-o craticioara cu fundul gros si se incalzeste usor pana se topeste. Se ia de pe foc si se indeparteaza spuma. Se lasa sa se raceasca putin. Separat, se bate timp de 30 secunde, 3 linguri de apa cu galbenusurile si se potriveste de sare si piper.

2. Se pune amestecul cu galbenusurile intr-un castron in bain-marie si se bate timp de 5 minute. Se iai de pe foc si se bate, se adauga putin cate putin untul, pana ce sosul se ingroasa. Se adauga sucul de lamaie si asezonati dupa gust.
Asezati pe platou , ornati cu fire de marar proaspat si serviti cu sos olandez cald, fin si usor aromat, ideal pentru preparatele din peste. Accompaniati preparatul cu un vin alb sec: Riesling italian, Aligote, Feteasca regala.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Chec cu portocale

Chec cu portocale

Un chec foarte gustos care a disparut mult mai repede decat m-as fi asteptat. Este cu suc de portocale in compozitie si...

Chec cu portocale
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Cele mai apreciate rețete
Muffins cu lime si ciocolata alba
1
Prajituri

Muffins cu lime si ciocolata alba

Pentru cei ce iubesc prajiturile acrisoare, dar in acelasi timp lejere, aceste muffins sunt perfecte pentru zilele calduroase...

Muffins cu lime si ciocolata alba
Placinta cu mere
2
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Tiramisu la pahar
3
Prajituri

Tiramisu la pahar

Usor, rapid si delicios acest Tiramisu in monoportii, perfect pentru orice zi a saptamanii. Pofta buna!!

Tiramisu la pahar
Prajitura pufoasa cu branza
4
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.:) Pofta buna!!

Prajitura pufoasa cu branza
Prajitura cu glazura de zmeura
5
Prajituri

Prajitura cu glazura de zmeura

Un blat din biscuiti, un blat pufos si aroma delicata, toate intr-o prajitura foarte simplu de preparat!

Prajitura cu glazura de zmeura
Parteneri
Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Gustos.RO

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos

Incearca o reteta usoara de cozonac pufos de post in doua culori, cu aluat simplu si cu cacao. Un desert delicios si aromat,...

Cozonac pufos de post in doua culori – reteta usoara pentru un desert gustos
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
ReteteCulinare.RO

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta