Tocana de ciuperci

Ciuperci de padure proaspete se gasesc rar si-s scumpe. Nu-i bai, ca se gasesc mereu din cele uscate – hribi, galbiori, trambita piticului â

Timp pregatire
25 minute
Complexitate
redusa
Tocana de ciuperci

Ingrediente

  • trei cepe
  • ciuperci proaspete
  • ciperci de padure uscate
  • ulei
  • patru linguri de smantana
  • o lingura de faina
  • patrunjel verde

Mod de preparare

Ciuperci de padure proaspete se gasesc rar si-s scumpe. Nu-i bai, ca se gasesc mereu din cele uscate – hribi, galbiori, trambita piticului – care-s bune tare in mancaruri, pe post de condiment cu gust de muschi si licheni, cu miros de frunze moarte si seva noua. Datorita lor, poti „pacali” oricand o tocana din champignon de la piata sa semene cu o tocana de hribi, de exemplu. E destul sa pui cateva aschii de hribi uscati la inmuiat in apa calduta. Le lasi acolo cinci-zece minute.intre timp speli repede-repede, cub jet de apa, o caciula de champignon tinere si crude. Repede, pentru ca daca le tii mult sub apa, se ingreuneaza si nu-i bine. Apoi, tai in sferturi ciupercile proaspete. Pe cele mai mici le poti lasa intregi. Tai doua cepe solzisori si faci la fel cu doi catei de usturoi. Pui ceapa, ustuoiul si ciupercile de padure tocate marunt intr-o lingura de ulei, pe foc molcom, pentru zece minute. Amesteci mereu. Adaugi apoi ciupercile proaspete si o ceasca de apa. Pui capacul si astepti zece minute, nu mai mult. Faci pentru tocana o ingrosala mai subtire, adica la patru linguri de smantana pui doar o lingurita de faina in loc sa pui doua linguri, cum ar face cineva care vrea sa tencuiasca un perete cu ingrosala de tocana. Torni apa rece peste ingrosala, cam trei linguri. Pui apoi in ea trei linguri de zeama fierbinte, din oala si amesteci bine. Asta-i o taina care, daca-i folosita, impiedica smantana sa se branzeasca. Dupa ce torni ingrosala peste ciuperci, dai focul si mai mic si lasi mancarea sa bolboroseasca doua-trei minute.


La urma, patrunjel verde, proaspat ori din saramura, ori congelat, e bun oricum. Si paine HapiHap prajita sa ai la indemana, sa ai cu ce intinde-n tocana la urma, dupa ce ai ispravit de mancat ciupercile.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Cozonac cu fructe uscate
2
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Prajitura foaie peste foaie
4
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
5
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Parteneri
Silvoita de prune ( fara  zahar )
Bucataras.RO

Silvoita de prune ( fara zahar )

Imi amintesc din copilarie cum se prepara la bunici ,silvoita de prune intr-un ceaun mare de fonta. Trebuia fiarta timp...

Silvoita de prune ( fara zahar )
Cozonac evantai
Gustos.RO

Cozonac evantai

Intr-un bol se dizolva drojdia cu zaharul si putin lapte caldut.

Cozonac evantai
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori