Tocana din legume ca la manastire

Mancarea de post pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti.

Timp pregatire
35 minute
Complexitate
redusa
Tocana din legume ca la manastire

Ingrediente

  • un ardei gras
  • o vanata
  • doua rosii
  • o mana de orez
  • un cartof
  • o ceapa
  • doi catei de usturoi
  • cateva ciuperci

Mod de preparare

Viata monahilor nu-i usoara, au ales un drum dificil prin lume, dar asta nu i-a impiedicat niciodata sa preamareasca darurile divinitatii prin mancaruri grozav de gustoase si bauturi nu intotdeauna pioase (vezi vestitele beri manastiresti). Mancarea pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti. Un ardei gras ori doi, poate un gogosar daca-i de gasit, o ceapa, doi catei de usturoi, o vanata, un cartof, o mana de orez, doua rosii despielitate si cateva ciuperci, de se poate, de padure. De nu, sunt bune si cele de cultura. Se spala-curata toate celea, se taie ardeiul si vanata in cuburi, cartoful in felii subtiri, sa se patrunda repede si ceapa in solzi. Mai intai ajunge-n oala ceapa, cu putin ulei. Langa ea, usturoiul. Dupa ce incep a sticli, li se da sa bea putina apa, sa se inmoaie bine. Abia apoi vin in oala ardeiul si orezul, impreuna si deodata. Dupa ce sticleste orezul, se mai adauga o ceasca de apa si se lasa sa scada pe foc mic. Dupa ce a scazut apa, urmeaza-n oala vanata si cartoful. Si inca o ceasca de apa. Dupa ce scade si aceasta, vine randul rosiilor (puteti pune bulion, fara grija). Cu trei minute inainte de a fi stins focul, se pun ciupercile.


La urma, niste patrunjel maruntit si capacul pentru cinci minute, sa se roage tocana la toti sfintii si sa fie buna-buna si hranitoare si pentru spirit cat e pentru trup. Se serveste cu felii de paine HapiHap.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza
Bucataras.RO

Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza

Pentru ca mai aveam in congelator o bucata de ciolan afumat am facut o ciorbita acrita cu zeanma de varza.

Ciorba de ciolan afumat cu zeama de varza
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos