Mancarea de post pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti.
Viata monahilor nu-i usoara, au ales un drum dificil prin lume, dar asta nu i-a impiedicat niciodata sa preamareasca darurile divinitatii prin mancaruri grozav de gustoase si bauturi nu intotdeauna pioase (vezi vestitele beri manastiresti). Mancarea pe care o vedeti aici nu e neaparat o reteta copiata din catastifele vreunei cuhnii de manastire insa respecta un principiu de la care maicutele ori calugarii care gatesc nu se prea abat: nu are carne, nu are defel produse animale, e usoara ca sa nu ingreuneze trupul si se face destul de repede, sa nu zaboveasca preacuviosii prea mult printre cele lumesti. Un ardei gras ori doi, poate un gogosar daca-i de gasit, o ceapa, doi catei de usturoi, o vanata, un cartof, o mana de orez, doua rosii despielitate si cateva ciuperci, de se poate, de padure. De nu, sunt bune si cele de cultura. Se spala-curata toate celea, se taie ardeiul si vanata in cuburi, cartoful in felii subtiri, sa se patrunda repede si ceapa in solzi. Mai intai ajunge-n oala ceapa, cu putin ulei. Langa ea, usturoiul. Dupa ce incep a sticli, li se da sa bea putina apa, sa se inmoaie bine. Abia apoi vin in oala ardeiul si orezul, impreuna si deodata. Dupa ce sticleste orezul, se mai adauga o ceasca de apa si se lasa sa scada pe foc mic. Dupa ce a scazut apa, urmeaza-n oala vanata si cartoful. Si inca o ceasca de apa. Dupa ce scade si aceasta, vine randul rosiilor (puteti pune bulion, fara grija). Cu trei minute inainte de a fi stins focul, se pun ciupercile.
La urma, niste patrunjel maruntit si capacul pentru cinci minute, sa se roage tocana la toti sfintii si sa fie buna-buna si hranitoare si pentru spirit cat e pentru trup. Se serveste cu felii de paine HapiHap.
Alte retete recomandate:
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorEste un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive
Tort cu frisca si fructeIdeal de facut si o mancare delicioasa.
Sufleu de dovlecel cu legumeSe pune untul intr-o cratita emailata, pe foc mic. Se adauga faina in ploaie, amestecand mereu pentru a se omogeniza bine. Se...
Sos „Robert"pentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
Comentarii