Paine Floare

Painea Floare este o reteta de paine de casa minunata, usor de preparat. Si tu poti sa faci o paine in forma de floare daca urmaresti reteta culinara in imagini.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Paine Floare

Ingrediente

  • 700 gr faina
  • 40 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 125 ml ulei
  • 2 oua
  • 1 lingura de zahar
  • 2 lingurite sare
  • 8 linguri ulei de masline (in original e data margarina topita)
  • 1 galbenus (pentru uns)
  • seminte de susan si mac/chimion (pentru decorat)

Mod de preparare

Drojdia se freaca cu zaharul si apoi se amesteca cu laptele caldut. Se lasa 10 minute deoparte, pana se umfla. Se adauga apoi faina, ouale, sarea, zaharul, 125 ml ulei si se framanta bine un aluat neted si nelipicios. Aluatul se lasa la dospit, acoperit cu o folie, 30 minute sau pana cand isi dubleaza volumul. Se scoate pe masa de lucru si se formeaza un sul care se taie in jumatate, apoi se mai taie coltul unei jumatati. Partea mijlocie si cea mica se acopera cu folie, iar din partea mai mare se imparte in 5 bile egale.

Bilele se intind cu sucitorul ca sa formeze niste discuri care se suprapun. Fiecare disc se unge cu o lingura de ulei de masline inainte sa fie acoperit de un alt disc. Ultimul disc se intinde mai mult astfel ca marginile sale sa intre sub baza celorlalte. Acesta nu se mai unge cu ulei.

Aluatul se pune in mijlocul unei tavi ce a fost in prealabil unsa si tapetata cu faina si se fac patru taieturi transversale in aluat, lasandu-se marginea netaiata. Partile taiate se aduc inspre exterior. Partea mijlocie de aluat se imparte acum tot in 5 bucati egale, care la fel, se intind in discuri, ce se suprapun, unse cu ulei de masline, apoi se aseaza in mijlocul coroanei, se cresteaza la fel, avand grija insa ca acum taieturile sa nu se suprapuna cu cele anterioare, colturile care se aduc acum spre exterior sa ocupe spatiile libere din coroana. Partile taiate se aduc inspre exterior. Partea mijlocie de aluat se imparte acum tot in 5 bucati egale, care la fel, se intind in discuri, ce se suprapun, unse cu ulei de masline, apoi se aseaza in mijlocul coroanei, se cresteaza la fel, avand grija insa ca acum taieturile sa nu se suprapuna cu cele anterioare, colturile care se aduc acum spre exterior sa ocupe spatiile libere din coroana. Din partea mai mica de aluat se formeaza o bila care se aseaza in interiorul celei de-a doua coroane.

Painea se unge cu galbenus de ou batut cu putin lapte, se decoreaza cu seminte si se da la cuptorul preincalzit la 200 timp de 20 minute, poi temperatura se reduce la 180 grade si se mai lasa 30 minute, daca este nevoie, ca sa nu se rumeneasca prea tare painea se acopera acum cu o folie de aluminiu.


Painea Floare se mananca cu orice fel de mancare ce necesita paine.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Mohnkipferl - Cornulete cu mac

Aceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...

Mohnkipferl - Cornulete cu mac
Supa crema de conopida cu morcovi

Supa crema de conopida cu morcovi

Supa crema de conopida cu morcovi
Pui umplut cu struguri si nuci

Pui umplut cu struguri si nuci

Pui umplut cu struguri si nuci este o reteta de friptura de pui la cuptor absolut fabuloasa! Este o reteta potrivita pentru...

Pui umplut cu struguri si nuci
Cele mai apreciate rețete
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
1
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
Minciunele sau scovergi
2
Gogosi

Minciunele sau scovergi

Minciunelele sau scovergile sunt dulciurile copilariei mele si imi place si acum ca din aluatul care ramane de la gogosile...

Minciunele sau scovergi
Suc din morcovi, portocale si sfecla rosie la Kuvings
3
Sucuri fructe si legume

Suc din morcovi, portocale si sfecla rosie la Kuvings

Un suc plin de vitamine care raman intacte doar prin presarea la rece cu ajutorul storcatorului Kuvings!

Suc din morcovi, portocale si sfecla rosie la Kuvings
Macrou marinat la rece
4
Aperitive

Macrou marinat la rece

Imi place pestele in orice combinatie. De data aceasta am incercat aceasta reteta de peste marinat. A iesit grozav de bun!

Macrou marinat la rece
Ciorba de gulii umplute
5
Ciorbe

Ciorba de gulii umplute

Se taie marunt morcovul si patrunjelul si se pune la fiert in apa cu sare. Intre timp se scobesc guliie. Se prepara copozitia...

Ciorba de gulii umplute
Parteneri
Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Gustos.RO

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra

Incearca reteta noastra delicioasa de mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra....

Mini eclere umplute cu crema de vanilie si glazurate cu ciocolata alba si neagra
Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
ReteteCulinare.RO

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta

Covrigii cu mac si sare sunt o alegere populara pentru micul dejun, gustare sau chiar o rontaiala rapida in timpul zilei....

Covrigi cu mac si sare - rontaiala perfecta
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia