Paine plamadita (cu maia)

Aceasta e painea originala, cu adevarat naturala. Este vorba aici despre ingrediente biblice. In loc sa folosim drojdia comerciala, facem paine cu dro

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 500 g faina de secara
  • apa
  • 1 mana de faina normala
  • 1 kg de faina speciala pentru paine
  • sare

Mod de preparare

Aceasta e painea originala, cu adevarat naturala. Este vorba aici despre ingrediente biblice. In loc sa folosim drojdia comerciala, facem paine cu drojdii naturale. Prepararea ei dureaza 1 saptamana, dar odata ce ati obtinut maiaua initiala, puteti face paine in fiecare zi.

E bine de stiut ca trebuie sa folositi faina de secara organica in prima zi dupa macinare, deoarece aceasta contine drojdii salbatice (neselectionate) si bacterii. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca orice aditiv sau substanta chimica poate opri dezvoltarea microflorei (suna oarecum tehnic, dar cred ca ati vrea sa stiti toate acestea).

Luni, intr-un castron, amestecati 500 g faina de secara organica si suficienta apa, astfel incat sa faceti un aluat moale. Lasati-I in aer liber pentru 1 ora, apoi aduceti-l inauntru, intr-un loc cald, si acoperiti-l cu folie transparenta.

Marti, va incepe sa se umfle cu aer. Lasati-I in pace.

Miercuri, aluatul va continua sa se umfle si se va colora usor in gri. In acest moment, amestecati in el 1 mana de faina si putina apa, suficient cat sa obtineti aceeasi consistenta a amestecului ca in ziua de luni. Lasati-I in pace din nou, tinandu-l tot acoperit.

Joi, lasati-I in pace.

Vineri dupa-amiaza: Pana acum, ati obtinut un amestec ce miroase a malt, ca pentru bere, de culoare cenusie, plin de drojdii naturale si cu multa personalitate. Veti face painea amestecand toata aceasta maia cu 1 kg de faina speciala pentru paine, apoi adaugand suficienta apa cat sa rezulte un aluat ferm, usor manevrabil, care nu se lipeste. Framantati-I timp de 5 minute bune. Inainte de a adauga orice alt ingredient, opriti separat o bucata de 500 g de aluat pentru a face viitoarea maia, acoperiti-o si puneti-o deoparte, pentru a fi gata sa repetati procesul in ziua urmatoare... si asa mai departe.

Apoi, daca doriti, adaugati sare in aluatul ramas. Dati-i forma si puneti-l intr-un vas sau intr-o forma de copt, dupa care acoperiti-l cu un servet de bucatarie presarat cu faina. Lasati-I asa 14 ore.
Se serveste calda sau rece.

Alte retete recomandate:

Aluat frantuzesc

Placinta cu dovleac

Placinta cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Placinta quatro formaggi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Zacusca de ghebe

Zacusca de ghebe

Ambele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...

Zacusca de ghebe
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)

Pui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...

Pui cu rosii si usturoi (ostropel)
Cele mai apreciate rețete
Ciorba cu coasta afumata
1
Borsuri

Ciorba cu coasta afumata

Se prepara foarte usor si este asa bunaaa....preferata mea :)

Ciorba cu coasta afumata
Rotite din vinete umplute
2
Aperitive cu carne

Rotite din vinete umplute

Aroma toamnei pe platou

Rotite din vinete umplute
Prajitura zi si noapte de post
3
Dulciuri

Prajitura zi si noapte de post

Aceasta prajitura zi si noapte e pufoasa si delicioasa! Nici nu iti vei da seama ca e o prajitura de post. Se dizolva zaharul...

Prajitura zi si noapte de post
Prajitura foaie peste foaie
4
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Gulas unguresc cu carne de porc
5
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Parteneri
Friptura de miel
Bucataras.RO

Friptura de miel

Am facut aceasta friptura de miel de Paste,dar cum nu am putut intra din cauza aglomeratiei si nu am reusit sa o public,mi-a...

Friptura de miel
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Gustos.RO

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie

Incearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...

Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazie
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
ReteteCulinare.RO

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase

Reteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...

Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia