Aceasta e painea originala, cu adevarat naturala. Este vorba aici despre ingrediente biblice. In loc sa folosim drojdia comerciala, facem paine cu dro
Aceasta e painea originala, cu adevarat naturala. Este vorba aici despre ingrediente biblice. In loc sa folosim drojdia comerciala, facem paine cu drojdii naturale. Prepararea ei dureaza 1 saptamana, dar odata ce ati obtinut maiaua initiala, puteti face paine in fiecare zi.
E bine de stiut ca trebuie sa folositi faina de secara organica in prima zi dupa macinare, deoarece aceasta contine drojdii salbatice (neselectionate) si bacterii. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca orice aditiv sau substanta chimica poate opri dezvoltarea microflorei (suna oarecum tehnic, dar cred ca ati vrea sa stiti toate acestea).
Luni, intr-un castron, amestecati 500 g faina de secara organica si suficienta apa, astfel incat sa faceti un aluat moale. Lasati-I in aer liber pentru 1 ora, apoi aduceti-l inauntru, intr-un loc cald, si acoperiti-l cu folie transparenta.
Marti, va incepe sa se umfle cu aer. Lasati-I in pace.
Miercuri, aluatul va continua sa se umfle si se va colora usor in gri. In acest moment, amestecati in el 1 mana de faina si putina apa, suficient cat sa obtineti aceeasi consistenta a amestecului ca in ziua de luni. Lasati-I in pace din nou, tinandu-l tot acoperit.
Joi, lasati-I in pace.
Vineri dupa-amiaza: Pana acum, ati obtinut un amestec ce miroase a malt, ca pentru bere, de culoare cenusie, plin de drojdii naturale si cu multa personalitate. Veti face painea amestecand toata aceasta maia cu 1 kg de faina speciala pentru paine, apoi adaugand suficienta apa cat sa rezulte un aluat ferm, usor manevrabil, care nu se lipeste. Framantati-I timp de 5 minute bune. Inainte de a adauga orice alt ingredient, opriti separat o bucata de 500 g de aluat pentru a face viitoarea maia, acoperiti-o si puneti-o deoparte, pentru a fi gata sa repetati procesul in ziua urmatoare... si asa mai departe.
Apoi, daca doriti, adaugati sare in aluatul ramas. Dati-i forma si puneti-l intr-un vas sau intr-o forma de copt, dupa care acoperiti-l cu un servet de bucatarie presarat cu faina. Lasati-I asa 14 ore.
Se serveste calda sau rece.
Alte retete recomandate:
Aluat frantuzesc
Placinta cu dovleac
Placinta cu branza
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii