Paine plamadita (cu maia)

Aceasta e painea originala, cu adevarat naturala. Este vorba aici despre ingrediente biblice. In loc sa folosim drojdia comerciala, facem paine cu dro

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 500 g faina de secara
  • apa
  • 1 mana de faina normala
  • 1 kg de faina speciala pentru paine
  • sare

Mod de preparare

Aceasta e painea originala, cu adevarat naturala. Este vorba aici despre ingrediente biblice. In loc sa folosim drojdia comerciala, facem paine cu drojdii naturale. Prepararea ei dureaza 1 saptamana, dar odata ce ati obtinut maiaua initiala, puteti face paine in fiecare zi.

E bine de stiut ca trebuie sa folositi faina de secara organica in prima zi dupa macinare, deoarece aceasta contine drojdii salbatice (neselectionate) si bacterii. De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca orice aditiv sau substanta chimica poate opri dezvoltarea microflorei (suna oarecum tehnic, dar cred ca ati vrea sa stiti toate acestea).

Luni, intr-un castron, amestecati 500 g faina de secara organica si suficienta apa, astfel incat sa faceti un aluat moale. Lasati-I in aer liber pentru 1 ora, apoi aduceti-l inauntru, intr-un loc cald, si acoperiti-l cu folie transparenta.

Marti, va incepe sa se umfle cu aer. Lasati-I in pace.

Miercuri, aluatul va continua sa se umfle si se va colora usor in gri. In acest moment, amestecati in el 1 mana de faina si putina apa, suficient cat sa obtineti aceeasi consistenta a amestecului ca in ziua de luni. Lasati-I in pace din nou, tinandu-l tot acoperit.

Joi, lasati-I in pace.

Vineri dupa-amiaza: Pana acum, ati obtinut un amestec ce miroase a malt, ca pentru bere, de culoare cenusie, plin de drojdii naturale si cu multa personalitate. Veti face painea amestecand toata aceasta maia cu 1 kg de faina speciala pentru paine, apoi adaugand suficienta apa cat sa rezulte un aluat ferm, usor manevrabil, care nu se lipeste. Framantati-I timp de 5 minute bune. Inainte de a adauga orice alt ingredient, opriti separat o bucata de 500 g de aluat pentru a face viitoarea maia, acoperiti-o si puneti-o deoparte, pentru a fi gata sa repetati procesul in ziua urmatoare... si asa mai departe.

Apoi, daca doriti, adaugati sare in aluatul ramas. Dati-i forma si puneti-l intr-un vas sau intr-o forma de copt, dupa care acoperiti-l cu un servet de bucatarie presarat cu faina. Lasati-I asa 14 ore.
Se serveste calda sau rece.

Alte retete recomandate:

Aluat frantuzesc

Placinta cu dovleac

Placinta cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Friptura de ied
Bucataras.RO

Friptura de ied

"Retete de Pasti" Sa va mai spun cat este de gustoasa?

Friptura de ied
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos