Cozonac de paste

Ingredientele se scot din timp de la frigider pentru a fi la temperatura camerei si apoi incalzim putin bucataria. Se face o maia din vreo 200 g fain

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac de paste

Ingrediente

  • Aluat
  • 1 kg faina de buna calitate
  • 100 ml ulei
  • 30 g unt
  • 450 ml lapte
  • 1 lingurita sare
  • 50 g drojdie proaspata
  • 7 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • razatura de lamaie
  • razatura de portocala
  • esenta de rom
  • Esenta de vanilie
  • Crema
  • 7 albusuri
  • 50 gr nuca de cocos
  • 300 g nuca macinata (1/2 prin masina si ½ tocata marunt)
  • 150 gr zahar
  • 50 g stafide (obtional)
  • Coniac pentru hidratat stafidele
  • 25 gr cacao
  • esenta rom
  • Esenta de vanilie
  • 3 galbenusuri pentru uns aluatul

Mod de preparare

Ingredientele se scot din timp de la frigider pentru a fi la temperatura camerei si apoi incalzim putin bucataria. Se face o maia din vreo 200 g faina cu drojdia inmuiata in putin lapte caldut si 2 linguri de zahar. Se lasa sa creasca apoi se adauga treptat restul de faina, lapte caldut, galbenusurile batute cu esentele, zaharul, sarea si coaja rasa. Framantam bine dupa care adaugam cate putin din untul topit si uleiul cald pana se formeaza ‘basicute’ deasupra. Grasimea nu trebuie sa fie fierbinte ci doar calduta pentru ca altfel stopeaza cresterea. Punem aluatul intr-un castron curat si acoperim cu un prosop de bucatarie. Asezam la loc cald ferit de curenti.

Crema :

Batem spuma albusurile cu zaharul, adaugam cacaoa cernuta, esentele, miezul de cocos, si nuca macinata. Aluatul crescut se imparte in doua parti egale. Intindem cu mana o parte din aluat (eventual daca este prea lipicios ne ajutam cu putin ulei cald intins pe maini sau pe masa de lucru), punem ½ din crema pe toata suprafata lasand loc de 2 degete la marginea dinspre exterior pentru a nu iesi umplutura. Rulam usor spre marginea exterioara si asezam aluatul in forma tapetata cu hartie de copt. Lasam inca 30 de minute sa creasca iar apoi il ungem cu galbenus batut. Il bagam la cuptorul incins pentru 30-40 de minute in functie de cum coace cuptorul fiecaruia. Procedam in acelasi fel si cu cealalta parte de crema si aluat obtinand astfel 2 cozonaci destul de mari si pufosi.Cand este gata se poate lasa in cuptor cu usa intredeschisa pentru a se raci.


Se scoate din forma si se taie doar cand s-a racit complet. Puteti adauga si cubulete de rahat colorat.

Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa din aripioare de pui cu radacinoase
3
Supe si ciorbe

Supa din aripioare de pui cu radacinoase

Usor si dietetic!!

Supa din aripioare de pui cu radacinoase
Zarzarasi cu miere
4
Gogosi

Zarzarasi cu miere

Zărzăraşi sau mini papanaşi. Se fac rapid şi sunt foarte gustoşi, mai ales calzi. Eu i-am servit cu miere, dar merg cu...

Zarzarasi cu miere
Ciorba ruseasca
5
Borsuri

Ciorba ruseasca

Dupa mesele imbelsugate, o ciorba de cartofi cu sfecla rosie si inacrita cu bors de putina, merge de minune!!

Ciorba ruseasca
Parteneri
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!