Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti este o reteta traditionala romanesca ce se pregateste in fiecare 9 martie. Pentru aceasta reteta de mucenici aveti nevoie de faina, drojdie, lapte, unt, miere

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
medie
Mucenici moldovenesti

Ingrediente

  • Aluat:
  • 600 gr faina
  • 10 gr drojdie uscata
  • 4 oua (la temperatura camerei!)
  • 150 gr zahar
  • 125 gr unt topit
  • 250 ml lapte
  • Sirop si finisare:
  • 1.5 L apa
  • 600 gr zahar
  • coaja de la o portocala
  • jumatate de sticluta de esenta de rom
  • miere
  • miez de nuca (aproz 100 gr)

Mod de preparare

Mi-au placut intotdeauna mucenicii moldovenesti insa abia tarziu am prins curaj sa ii prepar. Oricum mucenicii au fost un succes! Trebuie stiut ca mucenicii se servesc pe 9 martie, dar eu i-am pregatit mai din vreme. Tinand cont ca e prima data cand ii fac, dupa reteta unei vecine, astept orice pont, sugestie, tips & tricks !

Reteta seamana pentru inceput cu reteta de cozonac, aluatul e foarte asemanator. Pentru inceput se topeste untul la bain-marie, ouale le scoti macar cu jumatate de ora inainte din frigider si apoi le bati ca pentru omleta, laptele il incalzesti. Iar aici intervine partea distractiva, pentru ca am trisat , folosind masina de facut paine. Am pus mai intai ingredientele lichide, apoi cele solide, adica : lapte, unt, oua, zahar, faina, drojdie (drojdia nu trebuie sa intre in contact direct decat cu faina).

Am dat drumul pe programul de aluat, un program clasic cred eu, pentru orice masina de facut paine. Cuprinde toate fazele: framantare, odihna, crestere. Aluatul s-a umflat mult de tot, era cat pe ce sa dea pe afara din masina, astfel ca din 1h20 cat era programul, am oprit masina cu 5 min mai devreme. Cand am scos cuva s-a desumflat destul de mult si a ramas un aluat destul de lichid. Dar nu te panica! Daca mi-au iesit mie, esti si tu pe drumul cel bun :) . Rastorni aluatul asta moale pe blatul tapetat cu faina si mai adaugi putin cate puuuutin faina in ploaie, cat sa devina modelabil, sa nu se mai lipeasca. Cred ca am mai adaugat 100 gr dar nu bag mana in foc, nu am masurat, doar am pus pana a capatat o textura supla, moale dar nelipicioasa.

Apoi am facut 8-urile si le-am asezat cate 6 in 2 tavi tapetate cu hartie de copt. Tavile le-am acoperit cu prosoape de bucatarie si le-am lasat la cald inca vreo 20 min. Intr-un pahar cu putina apa am dizolvat 2 linguri de zahar si cu o pensula de silicon am uns toti mucenicii. Se pun la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de min, pe un rand un pic mai sus de mijloc, pana se rumenesc.

Intre timp, prepari siropul. Cantitatile date mai sus, sunt cele folosite de mine dar dupa gustul fiecaruia se pot modifica. Poti pune esenta de vanilie in loc de rom, poti pune mai mult rom, mai multa coaja de portocala si alte astfel de combinatii.

Pui apa cu zaharul sa fiarba si amesteci din cand in cand. Spre final pui si romul, ca sa nu se evapore tot in timpul fierberii. Stingi focul sau il lasi foarte mic. Dupa ce ai scos mucenicii din cuptor, ii lasi 2-3 min si apoi ajutandu-te de o spumiera, ii cufunzi pe rand in sirop, rasucindu-i de pe o parte pe alta, pret de cateva secunde (numara in gand pana la 10), apoi ii pui la loc in tava. Tot cu o pensula ii ungi cu miere si apoi presari nuca macinata. Toata "tevatura" dureaza cam 2h30 (aici am inclus si timpul masinii de facut paine si timpul coacerii a doua tavi, fiecare pe rand).


Asezi mucenicii moldovenesti pe un platou si te bucuri de ei !
Alte retete recomandate:

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Bucataras.RO

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)

In principiu prajitura este cam la fel ca in prima postare, mai ales foile, dar am modificat crema, in sensul ca am redus din...

Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia