Mucenici moldovenesti insiropati

Mucenicii moldovenesti sau sfintisorii sunt facuti din aluat pufos si aromat, in forma cifrei 8, rumeniti in cuptor, unsi apoi cu miere si presarati din belsug cu nuca maruntita.

Portii
10
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
45 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru Aluat:
  • 1200 g faina alba
  • 50 g drojdie proaspata
  • un praf de sare
  • 4 oua la temperatura camerei
  • 300 g zahar brun
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 500 ml lapte caldut
  • 160 g unt topit
  • Pentru Sirop:
  • 500 ml apa
  • 250 gr zahar
  • un baton de scortisoara
  • 2 stelute de anason
  • 4-5 boabe de ienibahar
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita esenta de rom
  • in plus, mai ai nevoie de 2 galbenusuri si 2 linguri de lapte pentru uns
  • cateva linguri cu miere de albine
  • si nuca macinata pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Pentru framantarea aluatului eu voi folosi un robot de bucatarie. Asa totul va fi mult mai usor!



Mai intai dizolva drojdia in laptele caldut. Pune 2-3 linguri de zahar si 2 linguri de faina, apoi las-o sa creasca 15 minute, intr-un loc cald. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, restul de zahar, un praf de sare, esenta de rom si coaja rasa de lamaie si de portocala. Porneste robotul la viteza mica, iar cand ingredientele s-au omogenizat pune maiaua, apoi faina, putin cate putin, pana incepe sa se lege aluatul. Lasa la framantat 15 minute, apoi scoate vasul si acopera-l cu un prosop curat. Lasa-l sa se dospeasca timp de o ora- o ora si jumatate, intr-un loc cald.



Intre timp, prepara siropul: pune apa intr-o craticioara, adauga zaharul si pune pe foc, amestecand cu un tel. Adauga batonul de scortisoara, stelutele de anason si boabele de ienibahar. Lasa pe foc pana incepe sa clocoteasca si zaharul este dizolvat complet. Opreste focul si lasa siropul sa stea 5-10 minute, apoi adauga esenta de rom si coaja rasa de portocala. Poti pune ce arome preferi! Pune siropul deoparte si lasa-l la racit!



Cand aluatul a crescut, scoate-l din bol si rastoarna-l pe masa presarata cu faina. Imparte-l in mici gramajoare si formeaza bastonase, apoi modeleaza opturi. Asaza mucenicii in tavi tapetate cu hartie de copt, acopera-i cu prosoape curate si mai lasa-i la crescut 30 de minute.



Amesteca cele doua galbenusuri cu laptele si unge mucenicii cu o pensula, apoi pune tavile in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa-i cam 30 de minute, pana se umfla si se rumenesc usor. Scoate tavile si lasa-i putin sa se raceasca, apoi scufunda-i in sirop si asaza-i pe un platou.



La final, unge-i cu miere si presara nuca macinata din belsug.Asa-i ca au iesit niste mucenici minunati? Sunt convinsa ca iti plac si tie! 

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Mini ardei umpluti cu branza
2
Aperitive cu branza

Mini ardei umpluti cu branza

Bunatati de Paste

Mini ardei umpluti cu branza
Chec pufos
3
Checuri

Chec pufos

Un chec pufos si gustos pe care vi-l recomand cu drag

Chec pufos
Prajitura simpla cu nuci si mere
4
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Tiramisu reţetă cu lamaie
5
Torturi

Tiramisu reţetă cu lamaie

Tiramisu cu lamaie este un desert delicios, adaptat dupa Tiramisu reţetă originala. Un tort cu blat biscuite pe care-l...

Tiramisu reţetă cu lamaie
Parteneri
Supa cu varza si fasole boabe
Bucataras.RO

Supa cu varza si fasole boabe

Noua ne plac mult supele , mai ales la cina si incerc sa fac alternativ supele romanesti si cele traditionale aici...

Supa cu varza si fasole boabe
Prajitura cu foi de napolitana
Gustos.RO

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet