Pariziene cu crema de ciocolata sau gem cu nuca

Parizienele cu crema de ciocolata sau gem cu nuca sunt niste produse de patiserie, cornuri, facute in casa absolut delicioase. O alternativa minunata la prajiturile cu gem.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Pariziene cu crema de ciocolata sau gem cu nuca

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • 20 gr drojdie
  • 2 oua
  • 50 gr unt
  • 70 gr zahar
  • 240 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de portocala
  • 1 lingurita zahar pudra cu pastai de vanilie
  • crema de ciocolata
  • 1/2 borcan gem de prune
  • nuca macinata
  • mac

Mod de preparare

Intr-un castron punem drojdia, 2 linguri de zahar, 2 linguri faina si putin lapte.
Amestecam bine si lasam maiaua 10 minute sa creasca.
Untul il topim.
Faina o cernem si o punem intr-un bol.
Peste faina punem maiaua, 1 ou, untul topit, restul de zahar, sarea, coaja rasa de portocala si zaharul cu pastai de vanilie.
Amestecam bine, apoi turnam lapte cate putin (sa fie putin caldut laptele) si framantam pana obtinem un aluat nelipicios si elastic.
Il acoperim si il lasam sa isi dubleze volumul intr-un loc cald.
Rupem 8 bucati egale din aluat, si intindem cu sucitorul pana are o forma putin ovala.
Taiem imaginar in doua pe lungime, partea de sus o taiem fasii, iar pe partea de jos punem umplutura: ori crema de ciocolata ori gem amestecat cu nuca macinata (sau alta umplutura ce va place).
Rulam de jos in sus,inchidem bine si capetele in timp ce rulam sa nu iese umplutura.
Le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt, le mai lasam 30 de minute la crescut, apoi le ungem cu ou batut si presaram mac.
Le introducem in cuptorul incins circa 30 de minute (pana se rumenesc).
Cand sunt gata, le lasam putin la racorit si servim.
O super bunatate..


Parizienele cu crema de ciocolata sau gem de nuca se servesc cu fragute cu visine facute dulceata din camara Bunatati din Natura.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci