Ce poate fi mai buna decat o placinta facuta in casa? Iar daca este facuta si dupa o reteta de-a bunicii este cu atat mai speciala!
Mod de preparare:
Faina se pune intr-un castron, in mijlocul ei se face o groapa si se pune drojdia dizolvata in apa sau
lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar. Se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora intr-un loc ferit, la caldura, pana cand creste maiua. Se framanta un aluat potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se desprinde usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata. Se acopera cu un prosop uscat si incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Se unge cu ulei suprafata pe care se va intinde aluatul, pentru a se putea lucra mai usor. Dupa ce aluatul a dospit, se imparte in bile de marimea unui pumn si fiecare bila se intinde in cate o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma de patrat. In mijlocui foii se pune umplutura (de post, de dulce, etc.) si se impacheteaza ca un plic, adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea acestora. Se intinde usor cu sucitorul ca sa capete o forma omogena si apoi placinta astfel rezultata se prajeste intr-o tigaie cu ulei bine incins.
Pentru umplutura de post se poate face acest amestec: cartofii fierti in coaja se curata si se dau pe razatoarea mare sau se piseaza cu ustensila pentru piure. Se amesteca cu cepele calite in ulei si scurse, cu piper si sare dupa gust si seminte de chimen (optional).
Placinta cu umplutura de cartofi, de post, se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii, bere sau vin.
Cand nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea sau cu branza de vaci amestecata
cu ceapa verde, marar si sare. Placintele se mai pot umple si cu varza acra, calita si se servesc calde, cu smantana.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorSe taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...
Pui surprizaSe fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...
CledneIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii