Placintele bunicii

Ce poate fi mai buna decat o placinta facuta in casa? Iar daca este facuta si dupa o reteta de-a bunicii este cu atat mai speciala!

Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 1 kg de faina
  • 40 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 3 linguri de ulei
  • apa calduta sau lapte cat cuprinde
  • Pentru umplutura de post:
  • 500 g cartofi
  • 2 cepe
  • seminte de chimen

Mod de preparare

Mod de preparare:
Faina se pune intr-un castron, in mijlocul ei se face o groapa si se pune drojdia dizolvata in apa sau
lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar. Se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora intr-un loc ferit, la caldura, pana cand creste maiua. Se framanta un aluat potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se desprinde usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata. Se acopera cu un prosop uscat si incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Se unge cu ulei suprafata pe care se va intinde aluatul, pentru a se putea lucra mai usor. Dupa ce aluatul a dospit, se imparte in bile de marimea unui pumn si fiecare bila se intinde in cate o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma de patrat. In mijlocui foii se pune umplutura (de post, de dulce, etc.) si se impacheteaza ca un plic, adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea acestora. Se intinde usor cu sucitorul ca sa capete o forma omogena si apoi placinta astfel rezultata se prajeste intr-o tigaie cu ulei bine incins.

Pentru umplutura de post se poate face acest amestec: cartofii fierti in coaja se curata si se dau pe razatoarea mare sau se piseaza cu ustensila pentru piure. Se amesteca cu cepele calite in ulei si scurse, cu piper si sare dupa gust si seminte de chimen (optional).


Placinta cu umplutura de cartofi, de post, se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii, bere sau vin.
Cand nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea sau cu branza de vaci amestecata
cu ceapa verde, marar si sare. Placintele se mai pot umple si cu varza acra, calita si se servesc calde, cu smantana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
1
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Sirop din muguri de brad
2
Siropuri

Sirop din muguri de brad

Siropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...

Sirop din muguri de brad
Strudel cu prune
3
Aluaturi

Strudel cu prune

MENIU CU DRAGOSTE DE DIETA!

Strudel cu prune
Pasca fara aluat (reteta video)
4
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
5
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Parteneri
Batoane de ovaz cu capsuni si afine/Strawberry, blueberry oatmeal vegan bars
Bucataras.RO

Batoane de ovaz cu capsuni si afine/Strawberry, blueberry oatmeal vegan bars

O reteta usoara pentru mic dejun: batoane sau cookies cu capsuni si afine proaspete, facute cu fulgi de ovaz si indulcite cu...

Batoane de ovaz cu capsuni si afine/Strawberry, blueberry oatmeal vegan bars
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola