Placintele bunicii

Ce poate fi mai buna decat o placinta facuta in casa? Iar daca este facuta si dupa o reteta de-a bunicii este cu atat mai speciala!

Complexitate
medie

Ingrediente

  • Ingrediente pentru aluat:
  • 1 kg de faina
  • 40 gr drojdie proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 3 linguri de ulei
  • apa calduta sau lapte cat cuprinde
  • Pentru umplutura de post:
  • 500 g cartofi
  • 2 cepe
  • seminte de chimen

Mod de preparare

Mod de preparare:
Faina se pune intr-un castron, in mijlocul ei se face o groapa si se pune drojdia dizolvata in apa sau
lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar. Se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora intr-un loc ferit, la caldura, pana cand creste maiua. Se framanta un aluat potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se desprinde usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata. Se acopera cu un prosop uscat si incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Se unge cu ulei suprafata pe care se va intinde aluatul, pentru a se putea lucra mai usor. Dupa ce aluatul a dospit, se imparte in bile de marimea unui pumn si fiecare bila se intinde in cate o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma de patrat. In mijlocui foii se pune umplutura (de post, de dulce, etc.) si se impacheteaza ca un plic, adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea acestora. Se intinde usor cu sucitorul ca sa capete o forma omogena si apoi placinta astfel rezultata se prajeste intr-o tigaie cu ulei bine incins.

Pentru umplutura de post se poate face acest amestec: cartofii fierti in coaja se curata si se dau pe razatoarea mare sau se piseaza cu ustensila pentru piure. Se amesteca cu cepele calite in ulei si scurse, cu piper si sare dupa gust si seminte de chimen (optional).


Placinta cu umplutura de cartofi, de post, se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii, bere sau vin.
Cand nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea sau cu branza de vaci amestecata
cu ceapa verde, marar si sare. Placintele se mai pot umple si cu varza acra, calita si se servesc calde, cu smantana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Drob din miel

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Ciorba de perisoare din carne de pui
3
Supe de carne

Ciorba de perisoare din carne de pui

Este una din preferatele noastre si de obicei o prepar cu zeama de varza, insa de data aceasta am acrit-o cu lamaie, insa...

Ciorba de perisoare din carne de pui
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
4
Prajituri

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana

Reţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...

Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantana
Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
5
Borsuri

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)

Desigur borsul de fasole in regiunea Moldovei se face cel mai des in sezonul rece, si desigur in perioada postului. Si...

Bors cu fasole moldovenesc, ca la mama acasa (de post)
Parteneri
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
ReteteCulinare.RO

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!