Marinarea mielului de Pasti in vin si mirodenii

Marinarea mielului de Paste in vin si mirodenii poate parea un proces complicat dar nu este deloc si va asigur ca merita deoarece carnea de miel iese frageda si aromata.

Timp pregatire
400 minute
Complexitate
ridicata
Marinarea mielului de Pasti in vin si mirodenii

Ingrediente

  • Carne:
  • Jumatate de miel (32 kg)
  • Jumatate de ied (25 kg)
  • Ingrediente lichide:
  • Ulei de floarea soarelui (aprox 200 ml)
  • Vin alb (05 l)
  • Vin rosu (05 l)
  • Ingrediente “uscate”:
  • Rozmarin proaspat sau uscat (2 legaturi)
  • Cimbru uscat (2 lingurite)
  • Ceapa verde (3 legaturi)
  • Usturoi verde (2 legaturi)
  • Foi de dafin (5,6 foi)
  • Piper boabe (2 linguri)
  • Piper macinat (3 lingurite)
  • Sare (dupa gust, nu mai putin de 3 linguri)

Mod de preparare

Iata reteta video:





1. Pregatim ingredientele uscate:
Spalam si tocam ceapa verde si usturoiul verde, continuam cu rozmarinul si adaugam toate celelalte arome, intr-un castron. Le amestecam.

2. Trecem acum la pregatirea carnii
Separam pulpele de restul carnii, in cazul in care avem jumatate de miel sau ied si taiem cu un cutit ascutit pielitele mai groase, insa nu indepartam si grasimea, intrucat aceasta, da o savoare excelenta preparatului nostru. Spalam bine pulpele si apoi facem crestaturi folosind varful cutitul, pentru a le umple cu arome si pentru a permite vinului pe care il vom adauga ulterior, sa patrunda bine in carne.

3. Aromam carnea
Asezam pulpele intr-un recipient suficient de inalt si incepem sa umplem golurile din crestaturi, mai intai cu cate o boaba de piper in fiecare crestatura, iar apoi cu mixul de ingrediente uscate. Dureaza cam 10 – 15 minute aceasta metoda de aromare a carnii, insa carnea va capata o aroma puternica dupa cateva zile, veti vedea in final, merita.

4. Adaugam lichidele
Adaugam in vas uleiul de floarea soarelui, apoi vinul alb si cel rosu. Daca aveti posibilitatea, folositi un vin de tara. Cu cat vinul cumparat va fi mai ieftin, cu atat gustul preparatului final, nu va fi cel asteptat. In concluzie, nu va zgarciti la vin :) 

5. Amestecam si acoperim recipientul cu folie si il introducem in frigider. Dupa doua zile, intoarcem carnea, astfel incat sa se patrunda uniform pe toate partile.

6. Noi tinem la fezandat in acest fel, minim 3 zile, dar nu mai mult de 6.

7. In duminica Pastelui, il tinem la cuptor aproximativ 3 ore, impreuna cu jumatate din zeama in care a stat la fezandat. Scoatem o parte din foile de dafin cand introducem tava in cuptor. In primele 2 ore tava este acoperita cu folie de aluminiu pentru a se innabusi carnea. Apoi, scoatem folia si intoarcem carnea pentru a se rumeni. Tot atunci gustam zeama si o echilibram, dupa gust, cu sare si piper. Temperatura nu trebuie sa fie foarte mare, este in regula la 150 – 160 grade. Zeama va scadea, iar carnea va fi foarte frageda si aromata si … se va topi in gura.

Nu va speriati, va dura ceva toata preagatirea, dar am ajuns la concluzia ca merita, pentru o masa copioasa de Pasti, alaturi de familie.

Pofta buna!


Noi servim friptura de miel altaturi de celelalte produse traditionale de Pasti, iar daca simtim nevoia de o garnitura facem niste cartofi separat la cuptor cu mirodenii.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu iaurt
1
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Aluat pizza
2
Paste si pizza

Aluat pizza

Se framanta aluatul sa ramana fin ,dupa care se lasa in frigider 15 min. Se unge o tava de copt cu putina margarina,se...

Aluat pizza
Parteneri
Prajitura cu piscoturi si piure de castane
Bucataras.RO

Prajitura cu piscoturi si piure de castane

Numai buna pentru zilele fierbinti de vara cand dorim ceva dulce si nu dorim sa aprindem cuptorul...

Prajitura cu piscoturi si piure de castane
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise