Prajitura fina cu crema de vanilie si jeleu de rodie

Primavara in farfurie!!

Portii
10
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Prajitura fina cu crema de vanilie si jeleu de rodie

Ingrediente

  • (2 foi):
  • 2 oua
  • 125 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 150 g zahar
  • cca 600 g faina alba
  • sare
  • o lingurita cu varf de amoniac stins cu sucul de la 1/4 lamaie
  • crema:
  • 2 oua
  • 250 ml lapte caldut
  • 4 linguri de amidon alimentar de porumb
  • 100 g unt sau margarina
  • esenta de vanilie
  • jeleul de rodie;suc de la o rodie mare
  • o cescuta de zahar
  • un plic de tort jelle

Mod de preparare

Se bat cu telul ouale impreuna cu zaharul, laptele, uleiul, praful de sare si amoniacul stins cu suc de lamaie pana ce obtinem un amestec spumos in care s-a topit zaharul. Se adauga faina, amestecand la inceput cu o lingura, apoi se framanta pe o planseta data cu faina pana ce aluatul este elastic si nu se mai lipeste de mana. Se taie in 2 parti egale. Fiecare bucata de aluat se intinde cu un sucitor la marimea tavilor ce urmeaza sa le coacem pe dosul lor. Se dau cate 5 minute in cuptorul incins bine, apoi se desprind de tava cu lama unui cutit. Le lasam sa se raceasca bine, apoi le suprapunem si le taiem in 2 jumatati, obtinand astfel 4 bucati egale.

Se prepara crema mixand albusul cu zaharul pana se intareste ca o bezea. Galbenusurile se freaca cu laptele, alternand cu amidonul, amestecand continuu cu un tel si asezand vasul in care sunt intr-un alt vas un pic mai mare cu apa fierbinte. Amestecam continuu pana obtinem un amestec cremos de consistenta unei smantani in care adaugam bezeauau si mai amestecam cca 5 minute. Dam de pe foc vasele si adaugam esenta si untul taiat felii, una dupa alta, numai dupa ce prima o incorporam in compozitiea cremei.

Se asaza intr-o tava o forma reglabila dreptunghiulara, o fixam la marimea blaturilor si asezam blaturile unse cu cate un strat de crema calda, unul peste altul, presand usor cu mana, iar pe ultimul il lasam neuns la partea superioara, deasupra.

Preparam jeleul astfel: curatam rodia de coaja groasa si pilitele albe si apoi dam la blender. Se strecoara sucul printr-un tifon si il punem la fiert cu zaharul si plicul de tort gelle. Dupa 2-3 clocote, se toarna fierbinte deasupra prajiturii si se da la rece cel putin 2 ore inainte de a o taia. Aceasta prajitura are un blat fin ca un biscuit fraged, iar crema delicata de vanilie se completeaza de minune cu gustul acrisor al jeleului de rodie!

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura galbena cu nuca
1
Prajituri

Prajitura galbena cu nuca

Este o reteta foarte buna si aspectuoasa.

Prajitura galbena cu nuca
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Prajitura pufoasa cu branza
3
Prajituri

Prajitura pufoasa cu branza

Prajitura aceasta pufoasa cu branza dulce si aroma de portocala este preferata copiilor mei.

Prajitura pufoasa cu branza
Cozonaci Babani
4
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
5
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Parteneri
Desert Tort Sacher
Bucataras.RO

Desert Tort Sacher

Am gasit aceasta reteta, cica originala, de tort Sacher si neaparat am vrut sa o testez. A iesit extraordinar de bun! Chiar...

Desert Tort Sacher
Tort Dobos (mic)
Gustos.RO

Tort Dobos (mic)

Tort Dobos (mic)
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori