Sarmale de post pentru carnivori

Sarmalele de post pentru carnivori sunt, asa cum le sugereaza si numele, perfecte in perioada postului si au un gust aproape identic cu cel al sarmalelor cu carne.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Sarmale de post pentru carnivori

Ingrediente

  • Soia 2 plicuri a 100 gr, uscata
  • Ciuperci 2 cutii de 400 g fiecare (din care ciuperci reprezinta cam jumate, restul lichidul conservant care se arunca), spalate si scurse bine
  • Usturoi 2 catei mari
  • Ceapa 4 medii spre mici (adica cam 3 medii sau 2 relativ mari)
  • Pasta de tomate un borcanel de 300 gr, cum ziceam, nu f acru si nu f concentrat. Pe el scria 24% Grija mare: daca e acru se pune mult mai putin Ce am gasit eu era dulce-acrisor
  • Ardei capia 4 medii spre maricei Rosu inchis
  • Patrunjel radacina aprox 150g
  • Pastarnac radacina aprox 250g
  • Morcov aprox 700g
  • Ulei 300 - 350ml
  • Orez 350- 400g
  • Varza dulce
  • Mirodenii:
  • marar,
  • cimbru,
  • piper,
  • 1 + 1/2 lingurita de vegeta dintr-un plic de condimente pentru sarmale
  • Plic mic de 18g din care am pus deci vreo 10g. Daca va place doar gustul simplu, traditional, cu cimbru si marar, renuntati la condimente pentru sarmale

Mod de preparare

Azi m-am apucat sa fac sarmale de post. Am mai facut, si, zic eu, si zic si fiica-mea si nevasta-mea ca au fost mai mult decat bune. Ca si data trecuta, scopul principal e sa obtin un gust cat mai apropiat de gustul sarmalelor cu carne. De asemenea culoarea si mirosul compozitiei inainte de de a fi fierte sa aduca macar in treacat de carne.

In principiu voi folosi cam aceleasi ingrediente ca si data trecuta, doar ca, datorita faptului ca anterior compozitia a fost cam moale, de data asta voi pune soia uscata, si nu fiarta, doar macinata. Si mai mult orez.
Premise: ce intentionez sa folosesc (la compozitie) si de ce.

Soia - pentru aport proteic, si avand un gust neutru, si fiind uscata pentru a absorbi din apa celorlalte ingrediente. Textura.

Ardei capia (neaparat capia) rosu - pentru culoare si dulceata pe care o are dupa ce e fiert. Nu ardei rosu obisnuit pentru ca nu trebuie sa existe nici un gust de ardei in sarmale, iar capia nu are.

Pasta de rosii, nu foarte acra, pentru a putea pune mai multa - pentru culoare, si prin gustul acrisor neutralizarea partiala a dulcetii ceorlalte ingrediente. O fi ea carnea dulce, dar nu e zahar.

Ciuperci - pentru aport nutritiv.
Patrunjel radacina - un touch de aroma si pt textura.
Pastarnac radacina - dulceata, un touch de aroma si pt textura - cantitate aprox. dubla fata de patrunjel.
Morcov - dulceata, textura si aroma - Cantitate aprox. tripla fata de pastarnac.
Ceapa - c-asai romanul, pune in toate :)
Usturoi - am obs. ca usturoiul se comporta dupa gatire cam ca Vegeta, dar e natural. Potenteaza gustul (aromele), si aduce aport de dulceata.

Orez - cam dublu decat la sarmalele cu carne. Absoarbe din apa celorlalte ingrediente si ajuta sarmalele sa se umfle. Data trecuta am pus cam cat la sarmalele cu carne si au iesit moi si flescaite. Asta nu inseamna ca au fost rele. :P
Mirodenii: marar, cimbru, piper, o lingurita de vegeta si jumatate dintr-un plic de condimente pentru sarmale. Plic mic de 18g din care am pus deci vreo 10g. Daca va place doar gustul simplu, traditional, cu cimbru si marar, renuntati la "condimente pentru sarmale".

Ulei, destul de mult, pentru aport nutritiv, si pentru ca in general sarmalele nu plac "seci", ci.. varza cere grasime.

Mai intai am dat prin masina de tocat capia, ceapa, usturoiul, soia (asa, uscata), ciupercile (alternativ, ca sa se "ude" soia) si am pus pasta de tomate si mirodenii, petru ca soia si ciupercile, care au gust relativ neutru, sa se impregneze cu gustul celor de mai sus. Am amestecat, apoi am dat in continuare radacinoasele. Am pus orezul spalat si scurs bine, uleiul, am amestecat tot, apoi am mai pus din mirodenii sa potrivesc gustul, si sare.
Impachetate in varza dulce. In zeama pentru fiert am pus sare, din nou o lingurita de vegeta, o lingurita de otet, o lingurita de pasta de tomate concentrata si acra, si din nou cimbru si marar..
Atentie, am folosit radacinoasele gasite la magazin, adica morcovii sint umflati si nu au f mult gust. Daca folositi morcovi de gradina reduceti cantitatea. Asemenea si celelalte.
Fiert trei ore, la foc foarte mic (cat sa bolboroseasca.. ).
Cantitate totala rezultata - o oala mare de aprox 5-6l.
P.S. - nu mai calesc de ani de zile ceapa pentru nici o mancare. Mai sigur si mai bine pentru stomac. Trebuie insa fierte mai mult.

Sarmalele de post pentru carnivori se servesc calde.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Mini tarte cu ciocolata si capsuni

Deserturi de vara Aceste minitarte sunt usor de preparat, foarte delicioase si foarte frumusele. Am cautat mai multe retete...

Mini tarte cu ciocolata si capsuni
Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine

Reteta de prajitura pufoasa din albusuri cu capsuni si afine
Mancarica de galbiori cu smantana

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure. Pofta buna!

Mancarica de galbiori cu smantana
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
1
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Tort de inghetata cu blat de bezea
2
Inghetate

Tort de inghetata cu blat de bezea

Rețeta de înghețată din acest tort conține gelatină și asta face ca felia de pe farfurie să-și păstreze forma mai...

Tort de inghetata cu blat de bezea
Frunze de vita oparite
3
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Placinta cu iaurt
4
Prajituri

Placinta cu iaurt

Se bat 7 oua cu zaharul, se adauga zahar vanilat si iaurtul. Intr-o tava cu peretii mai inalti, care a fost unsa cu ulei, se...

Placinta cu iaurt
Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post
5
Dulciuri

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post

Desert de post: Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea. Foi crocante de zahar ars, crema fina de cafea si glazura de...

Prajitura cu foi de zahar ars si crema de cafea de post
Parteneri
Carne de vitel in sos de legume
Bucataras.RO

Carne de vitel in sos de legume

Nouă ne plac mâncăricile cu carne și multe legume, iar de această dată am avut ca sursă de inspirație o rețetă...

Carne de vitel in sos de legume
Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Gustos.RO

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata

Descoperă rețeta de înghețată de iaurt cu căpșuni, cremoasă și aromată. Prepară acasă o înghețată sănătoasă...

Inghetata de iaurt si capsuni. Reteta de inghetata de casa, cremoasa si aromata
Chec cu cirese - desert pentru toata familia
ReteteCulinare.RO

Chec cu cirese - desert pentru toata familia

Checul cu cirese este un desert delicios si usor de preparat, ideal pentru zilele de vara. Cu un aluat pufos si aromat,...

Chec cu cirese - desert pentru toata familia
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia