Sarmale de post pentru carnivori

Sarmalele de post pentru carnivori sunt, asa cum le sugereaza si numele, perfecte in perioada postului si au un gust aproape identic cu cel al sarmalelor cu carne.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Sarmale de post pentru carnivori

Ingrediente

  • Soia 2 plicuri a 100 gr, uscata
  • Ciuperci 2 cutii de 400 g fiecare (din care ciuperci reprezinta cam jumate, restul lichidul conservant care se arunca), spalate si scurse bine
  • Usturoi 2 catei mari
  • Ceapa 4 medii spre mici (adica cam 3 medii sau 2 relativ mari)
  • Pasta de tomate un borcanel de 300 gr, cum ziceam, nu f acru si nu f concentrat. Pe el scria 24% Grija mare: daca e acru se pune mult mai putin Ce am gasit eu era dulce-acrisor
  • Ardei capia 4 medii spre maricei Rosu inchis
  • Patrunjel radacina aprox 150g
  • Pastarnac radacina aprox 250g
  • Morcov aprox 700g
  • Ulei 300 - 350ml
  • Orez 350- 400g
  • Varza dulce
  • Mirodenii:
  • marar,
  • cimbru,
  • piper,
  • 1 + 1/2 lingurita de vegeta dintr-un plic de condimente pentru sarmale
  • Plic mic de 18g din care am pus deci vreo 10g. Daca va place doar gustul simplu, traditional, cu cimbru si marar, renuntati la condimente pentru sarmale

Mod de preparare

Azi m-am apucat sa fac sarmale de post. Am mai facut, si, zic eu, si zic si fiica-mea si nevasta-mea ca au fost mai mult decat bune. Ca si data trecuta, scopul principal e sa obtin un gust cat mai apropiat de gustul sarmalelor cu carne. De asemenea culoarea si mirosul compozitiei inainte de de a fi fierte sa aduca macar in treacat de carne.

In principiu voi folosi cam aceleasi ingrediente ca si data trecuta, doar ca, datorita faptului ca anterior compozitia a fost cam moale, de data asta voi pune soia uscata, si nu fiarta, doar macinata. Si mai mult orez.
Premise: ce intentionez sa folosesc (la compozitie) si de ce.

Soia - pentru aport proteic, si avand un gust neutru, si fiind uscata pentru a absorbi din apa celorlalte ingrediente. Textura.

Ardei capia (neaparat capia) rosu - pentru culoare si dulceata pe care o are dupa ce e fiert. Nu ardei rosu obisnuit pentru ca nu trebuie sa existe nici un gust de ardei in sarmale, iar capia nu are.

Pasta de rosii, nu foarte acra, pentru a putea pune mai multa - pentru culoare, si prin gustul acrisor neutralizarea partiala a dulcetii ceorlalte ingrediente. O fi ea carnea dulce, dar nu e zahar.

Ciuperci - pentru aport nutritiv.
Patrunjel radacina - un touch de aroma si pt textura.
Pastarnac radacina - dulceata, un touch de aroma si pt textura - cantitate aprox. dubla fata de patrunjel.
Morcov - dulceata, textura si aroma - Cantitate aprox. tripla fata de pastarnac.
Ceapa - c-asai romanul, pune in toate :)
Usturoi - am obs. ca usturoiul se comporta dupa gatire cam ca Vegeta, dar e natural. Potenteaza gustul (aromele), si aduce aport de dulceata.

Orez - cam dublu decat la sarmalele cu carne. Absoarbe din apa celorlalte ingrediente si ajuta sarmalele sa se umfle. Data trecuta am pus cam cat la sarmalele cu carne si au iesit moi si flescaite. Asta nu inseamna ca au fost rele. :P
Mirodenii: marar, cimbru, piper, o lingurita de vegeta si jumatate dintr-un plic de condimente pentru sarmale. Plic mic de 18g din care am pus deci vreo 10g. Daca va place doar gustul simplu, traditional, cu cimbru si marar, renuntati la "condimente pentru sarmale".

Ulei, destul de mult, pentru aport nutritiv, si pentru ca in general sarmalele nu plac "seci", ci.. varza cere grasime.

Mai intai am dat prin masina de tocat capia, ceapa, usturoiul, soia (asa, uscata), ciupercile (alternativ, ca sa se "ude" soia) si am pus pasta de tomate si mirodenii, petru ca soia si ciupercile, care au gust relativ neutru, sa se impregneze cu gustul celor de mai sus. Am amestecat, apoi am dat in continuare radacinoasele. Am pus orezul spalat si scurs bine, uleiul, am amestecat tot, apoi am mai pus din mirodenii sa potrivesc gustul, si sare.
Impachetate in varza dulce. In zeama pentru fiert am pus sare, din nou o lingurita de vegeta, o lingurita de otet, o lingurita de pasta de tomate concentrata si acra, si din nou cimbru si marar..
Atentie, am folosit radacinoasele gasite la magazin, adica morcovii sint umflati si nu au f mult gust. Daca folositi morcovi de gradina reduceti cantitatea. Asemenea si celelalte.
Fiert trei ore, la foc foarte mic (cat sa bolboroseasca.. ).
Cantitate totala rezultata - o oala mare de aprox 5-6l.
P.S. - nu mai calesc de ani de zile ceapa pentru nici o mancare. Mai sigur si mai bine pentru stomac. Trebuie insa fierte mai mult.

Sarmalele de post pentru carnivori se servesc calde.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei
Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Cozonac inflorat cu doua umpluturi

Un cozonac ce are 2 umpluturi:dulceata de zmeura si crema de nuca si cacao.

Cozonac inflorat cu doua umpluturi
Drob din miel

Drob din miel

Vedeta mesei Pascale!!

Drob din miel
Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă

Ciorbă de miel reţetă
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Rulouri cu ciuperci
3
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Tort Inima de primavara
4
Torturi

Tort Inima de primavara

Tort Inima de primavara este o reteta de tort deosebita. Un tort aspectuos, vesel, in culori de primavara, cu aroma delicata...

Tort Inima de primavara
Supa de rosii
5
Supe de legume

Supa de rosii

Hidratanta, detoxifianta.

Supa de rosii
Parteneri
Aperitiv bulete cu cascaval
Bucataras.RO

Aperitiv bulete cu cascaval

La pranz le-am pregatit copiilor un piure si a ramas putin...care racit oricum nu mai e bun...si cum nu-mi place sa arunc...

Aperitiv bulete cu cascaval
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
ReteteCulinare.RO

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao

Cozonac cu stafide si crema de nuci cu cacao
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!