Salata de cruditati cu sosuri

Prima data pregatim sosurila, pentru ca aromele sa se intrepatrunda pana taiem ingredientele salatei. Pentru sosul rokfort, fierbem Delikatul cu 1 dl

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru salata: 350 g zarzavaturi
  • care pot fi salate cu frunze (capatana de salata
  • andive
  • etc.)
  • gulii
  • morcovi
  • rosii
  • ardei
  • castraveti
  • tuchini
  • ridichi
  • praz
  • sau ceapa verde
  • cate 1-2 oua fierte/persoana
  • cui ii place si cine le poate manca
  • Pentru sos (4 persoane):
  • Sos Rokfort: 1 lingurita de Delikat sau Vegeta
  • 50 g cascaval rokfort sau marmorat
  • 100 g maioneza
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de mustar
  • 1 dl vin alb sec
  • 1-1 varf de cutit de piper macinat si nucsoara macinata
  • Sos 1000 de insulite”: 2 castraveti mijlocii in otet
  • 1/2 dintr-o ceapa rosie mai mica
  • 100 g maioneza
  • 3 linguri de ketchup (sau ardei marinati)
  • 2 linguri de frisca
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1 lingura de hrean in otet
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 varf de cutit de boia
  • 1 dl vin alb sec
  • Sos din ierburi aromate: 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de Delikat sau Vegeta
  • 1-1 buchetele de patrunjel si marar
  • 1/2 buchetel de arpagic
  • 1/2-1/2 buchetele de rozmarin
  • busuioc si tarhon (poate fi uscat)
  • 1 lingura de mustar
  • 1 varf de cutit de piper negru macinat
  • 2 linguri de otet din vin
  • sau otet din zmeura
  • 5 dl ulei de masline sau din muguri de porumb
  • 1 dl vin alb sec
  • Sos Garibaldi: 150 g maioneza
  • 1 lingura de mustar
  • 2 linguri de otet din vin
  • 1 lingura de bobite de ienupar
  • 3 catei de usturoi
  • 1 varf de cutit de piper cayenne
  • 1/2buchetel de arpagic
  • sare
  • Sos Escoffier: 150 g maioneza
  • 50 g gem de afine
  • 1 lingura de mustar
  • 1 lingura de bobite de ienupar
  • cateva picaturi de sos Tabasco
  • zeama de la cate 1 lamaie si 1 portocala
  • 1 varf de cutit de boia de ardei dulce si sare
  • Sos rusesc: 50 g sfecla fiarta
  • este buna si sfecla murata
  • 1 ou fiert
  • 2 castraveti delicatesa
  • 1/2 unei cepe mai mici
  • 2 dl iaurt
  • 1/2 lingura de mustar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1-1 varfuri de cutit de sare si piper
  • 1 varf de cutit de piper Cayenne

Mod de preparare

Prima data pregatim sosurila, pentru ca aromele sa se intrepatrunda pana taiem ingredientele salatei.

Pentru sosul rokfort, fierbem Delikatul cu 1 dl de apa, apoi lasam sa se raceasca, intre timp razuim cascavalul. Apoi se amesteca toate impreuna cu usturoi pisat si mustar. Diluam cu vin alb, apoi condimentam cu piper si nucsoara.

Pentru sosul "1000 de insulite”, amestecam cubuletele de castraveti cu ceapa taiata marunt si cu maioneza. Adaugam ketchup, frisca, zeama de lamaie, hrean si zahar. La urma, asezonam cu boia de ardei si diluam cu vin.

Pentru sosul din ierburi aromate, fierbem 2 dl de apa cu zahar si Delikat timp de 2 minute, apoi tragem de pe foc si lasam sa se raceasca. Intre timp, spalam toata verdeata, ciupim frunzele de pe tulpini, le taiem marunt si le presaram in apa condimentata. Amestecam mustarul cu piper si otet, incorporam uleiul picatura cu picatura, apoi amestecam cu zeama cu ierburi aromate.

Pentru sosul Garibaldi amestecam maioneza cu mustar si otet de vin, apoi adaugam bobitele de ienupar (daca sunt mai mari le taiem). Asezonam cu usturoi pisat, piper Cayenne, arpagic taiat marunt, sare.

Pentru sosul Escoffier amestecam maioneza cu gem, cu mustar, cu sos Tabasco, cu zeama stoarsa din portocala si lamaie.La urma asezonam cu boia si sare.

Pentru sosul rusesc amestecam sfecla cu oul fiert, cu castravetii si ardeii murati, taiati cubulete marunte. Ceapa o taiem marunt. Toate se amesteca cu iaurt, mustar, zeama de lamaie, sare, piper si piper Cayenne.

Pentru salata, spalam si curatam toate legumele, apoi rupem frunzele de la salate si le uscam. Celelalte zarzavaturi se taie rondele, fasii subtiri sau felii, dupa caz, apoi le punem frumos pe o tava.

La aceasta salata este esential ca fiecare sa-si faca propriul amestec de legume si unu sau mai multe sosuri.
Se servesc reci. Sosurile acoperite se pot tine la frigider 2-3 zile. Salata se poate imbogati si cu fasii subtiri de cascaval.

Alte retete legume si reteta sos recomandate

Sos tartar

Salata de spanac

Salata de andive reteta

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Inghetata lapte de pasare
1
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
2
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
3
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
4
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
5
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii