Salata de cruditati cu sosuri

Prima data pregatim sosurila, pentru ca aromele sa se intrepatrunda pana taiem ingredientele salatei. Pentru sosul rokfort, fierbem Delikatul cu 1 dl

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • Pentru salata: 350 g zarzavaturi
  • care pot fi salate cu frunze (capatana de salata
  • andive
  • etc.)
  • gulii
  • morcovi
  • rosii
  • ardei
  • castraveti
  • tuchini
  • ridichi
  • praz
  • sau ceapa verde
  • cate 1-2 oua fierte/persoana
  • cui ii place si cine le poate manca
  • Pentru sos (4 persoane):
  • Sos Rokfort: 1 lingurita de Delikat sau Vegeta
  • 50 g cascaval rokfort sau marmorat
  • 100 g maioneza
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura de mustar
  • 1 dl vin alb sec
  • 1-1 varf de cutit de piper macinat si nucsoara macinata
  • Sos 1000 de insulite”: 2 castraveti mijlocii in otet
  • 1/2 dintr-o ceapa rosie mai mica
  • 100 g maioneza
  • 3 linguri de ketchup (sau ardei marinati)
  • 2 linguri de frisca
  • zeama de la 1 lamaie
  • 1 lingura de hrean in otet
  • 1 lingurita de zahar
  • 1 varf de cutit de boia
  • 1 dl vin alb sec
  • Sos din ierburi aromate: 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de Delikat sau Vegeta
  • 1-1 buchetele de patrunjel si marar
  • 1/2 buchetel de arpagic
  • 1/2-1/2 buchetele de rozmarin
  • busuioc si tarhon (poate fi uscat)
  • 1 lingura de mustar
  • 1 varf de cutit de piper negru macinat
  • 2 linguri de otet din vin
  • sau otet din zmeura
  • 5 dl ulei de masline sau din muguri de porumb
  • 1 dl vin alb sec
  • Sos Garibaldi: 150 g maioneza
  • 1 lingura de mustar
  • 2 linguri de otet din vin
  • 1 lingura de bobite de ienupar
  • 3 catei de usturoi
  • 1 varf de cutit de piper cayenne
  • 1/2buchetel de arpagic
  • sare
  • Sos Escoffier: 150 g maioneza
  • 50 g gem de afine
  • 1 lingura de mustar
  • 1 lingura de bobite de ienupar
  • cateva picaturi de sos Tabasco
  • zeama de la cate 1 lamaie si 1 portocala
  • 1 varf de cutit de boia de ardei dulce si sare
  • Sos rusesc: 50 g sfecla fiarta
  • este buna si sfecla murata
  • 1 ou fiert
  • 2 castraveti delicatesa
  • 1/2 unei cepe mai mici
  • 2 dl iaurt
  • 1/2 lingura de mustar
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • 1-1 varfuri de cutit de sare si piper
  • 1 varf de cutit de piper Cayenne

Mod de preparare

Prima data pregatim sosurila, pentru ca aromele sa se intrepatrunda pana taiem ingredientele salatei.

Pentru sosul rokfort, fierbem Delikatul cu 1 dl de apa, apoi lasam sa se raceasca, intre timp razuim cascavalul. Apoi se amesteca toate impreuna cu usturoi pisat si mustar. Diluam cu vin alb, apoi condimentam cu piper si nucsoara.

Pentru sosul "1000 de insulite”, amestecam cubuletele de castraveti cu ceapa taiata marunt si cu maioneza. Adaugam ketchup, frisca, zeama de lamaie, hrean si zahar. La urma, asezonam cu boia de ardei si diluam cu vin.

Pentru sosul din ierburi aromate, fierbem 2 dl de apa cu zahar si Delikat timp de 2 minute, apoi tragem de pe foc si lasam sa se raceasca. Intre timp, spalam toata verdeata, ciupim frunzele de pe tulpini, le taiem marunt si le presaram in apa condimentata. Amestecam mustarul cu piper si otet, incorporam uleiul picatura cu picatura, apoi amestecam cu zeama cu ierburi aromate.

Pentru sosul Garibaldi amestecam maioneza cu mustar si otet de vin, apoi adaugam bobitele de ienupar (daca sunt mai mari le taiem). Asezonam cu usturoi pisat, piper Cayenne, arpagic taiat marunt, sare.

Pentru sosul Escoffier amestecam maioneza cu gem, cu mustar, cu sos Tabasco, cu zeama stoarsa din portocala si lamaie.La urma asezonam cu boia si sare.

Pentru sosul rusesc amestecam sfecla cu oul fiert, cu castravetii si ardeii murati, taiati cubulete marunte. Ceapa o taiem marunt. Toate se amesteca cu iaurt, mustar, zeama de lamaie, sare, piper si piper Cayenne.

Pentru salata, spalam si curatam toate legumele, apoi rupem frunzele de la salate si le uscam. Celelalte zarzavaturi se taie rondele, fasii subtiri sau felii, dupa caz, apoi le punem frumos pe o tava.

La aceasta salata este esential ca fiecare sa-si faca propriul amestec de legume si unu sau mai multe sosuri.
Se servesc reci. Sosurile acoperite se pot tine la frigider 2-3 zile. Salata se poate imbogati si cu fasii subtiri de cascaval.

Alte retete legume si reteta sos recomandate

Sos tartar

Salata de spanac

Salata de andive reteta

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Floare de Colt
1
Prajituri

Prajitura Floare de Colt

Prajitura Floare de colt este o reteta de prajitura cu doua tipuri de creme si fructe, o prajitura delicioasa pe masura...

Prajitura Floare de Colt
Lichior de bere de casa
2
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
3
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
5
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Parteneri
Rulada cu sunca si branza de capra
Bucataras.RO

Rulada cu sunca si branza de capra

A iesit o rulada asa de buna cu un blat moale, completat cu branza si sunca, ce mai, perfecta pentru masa de Revelion!

Rulada cu sunca si branza de capra
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia