Supe de legume

Reteta Supa de ceapa

portii reteta 4 porții
complexitate reteta Medie 
preparare reteta 20m 
gatire reteta 45m 
simona72 postat de
Postat pe: 31-01-2019
Adaugă în cartea de bucate
Supa de ceapa este wooow!! Este o surpriza, dar una placuta.Traditional ea se serveste intr-un vas termorezistent sub forma de olita. Eu nu am avut forma respectiva, dar am avut un alt vas dragut potrivit pentru cuptor. Pentru ca este o supa care se mananca neaparat calda/fierbinte este potrivita pentru sezonul actual, iarna. Este o supa dulce, asta datorita cepei si care se serveste neapart cu paine gratinata cu cascaval, sau o branza topitoare, din cea frantuzeasca. Daca v-am facut curiosi urmariti reteta…

ingrediente

4 portii

   500 gr ceapa alba(se pune aproximativ 100 gr ceapa /portie)
   3 graunti de usturoi
   1,5 litri supa de vita
   200 ml vin demidulce
   50 gr unt
   2-3 linguri ulei de floarea soarelui sau de masline
   Sare si piper proaspat rasnit
   1 lingura zabar brut(sau zahar alb)
   200 ml smantana pentru gatit
   2 linguri faina alba(optional)
   4 felii de paine taraneasca cu seminte
   Branza chedar si branza brie pentru gratin

mod de preparare

Eu am inceput supa de ceapa cu supa de vita. Se poate fosii orice alta supa, de pui, oase sau legume. Am folosit un os de vita cu maduva, morcovi, radacina de patrunjel, telina. Am pus totul la fiert in oala sub presiune pentru o ora. Am strecurat si folosit doar zeama de supa.
In oala in care faceti supa de ceapa se pune untul si uleiul. Se lasa sa se incinga. Ceapa se curata si se taie pestisor. Se caleste ceapa la foc mic pana devine moale si translucida. Se adauga cate 1 polonic mic de supa si se continua calirea. Cand supa de pe ceapa scade se completeaza cu supa de vita. Se repeta procedeul de 2-3 ori, iar la final se adauga vinul. Se adauga zaharul brut(eu il folosesc pentru culoare si gust), usturoiul taiat feliute si se lasa sa se caramelizeze zaharul cateva minute. Se adauga cu aproximatie 1 litru supa de vita, se lasa sa fiarba 10-15 minute.
Smantana rece pentru gatit se amesteca cu faina cu un tel sa nu se formeze cocoloase. Se adauga 1-2 polonice de supa fierbinte, se amesteca si se adauga la restul de supa din oala. Se lasa sa dea un clocot. Se asezoneaza cu sare si piper proaspat rasnit.
Feliile de paine se pun intr-o tava cu hartie de copt. Peste paine se pune branza chedar rasa si felii de branza brie. Se da la cuptor pana painea devine crocanta si branza s-a topit.
Se pregatesc vase termorezistente pentru supa. Se pune cate un polonic de supa in fiecare vas, se adauga cate o felie de paine gratinata si se completeaza cu supa de ceapa. Este bine sa nu umpleti vasul pana sus cu supa, sa lasati spatiu pentru ca in cuptor va incepe sa bolboroseasca. Se da la cuptorul incins la 180 grade pentru 15 minute. Se serveste supa fierbinte…gustul nu vi-l pot descrie ))
Incearca si Supa de dovlecei cu zarzavaturi
Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de ceapa" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Supe de legume

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 15 %
269.99 lei
229.49 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.